In tijden van feestjes, dineetjes en borrels nog een origineel & tongstrelend hapje vinden is geen sinecure. En dan zoek je iets dat je kinderen ook weten te waarderen, en oh, en niet te vergeten graag gezond.
Of dat kan? Ja!
We kregen op de redactie een stelletje belachelijk lekkere recepten met noten onder ogen, en ik ga ze nu met je delen.
Noten
Over noten niets dan goeds. Serieus. Dat we vetten nodig hebben, maar dan wel graag van het goeie soort, is best een dingetje. Met noten sla je spijkers met koppen. Je kunt ze meerekenen als hartig en zoet beleg – wat mijn zoontje bijvoorbeeld reuze handig vindt, want zo krijgt hij het voor elkaar om bij elke maaltijd notenpasta’s op tafel te krijgen, ongeacht de afspraak voor zoet of hartig. In de keuken is het ook reuze praktisch, omdat je met noten stoere maaltijdsoepen én frivole desserts kunt knutselen.
Houd je vast – hier komen ze, onze top 3 eet-je-vingers-erbij-op.
Super simpel
Ik kan het woord ‘choco-hazelnotenfudge’ niet eens schrijven zonder er zin in te krijgen. Noten en chocola zijn dan ook een goddelijke combi. Maak dit recept vooral samen met je kinderen: gun ze de magie van smeltende chocola. Heb je meteen een paar handige pannenlikkers bij de hand.
Recept choco-hazelnotenfudge
Aantal:
Ongeveer 16 blokjes
Ingrediënten:
200 g pure chocolade (72% cacao)
50 ml kokosmelk
50 g hazelnootpasta
2 el ahornsiroop graad C
Mespuntje vanillepoeder
75 g raw hazelnoten
grof zeezout naar smaak
Bereiding:
Breek de chocolade in blokjes. Hak de hazelnoten grof.
Houd ongeveer een derde van de gehakte hazelnoten apart.
Doe alle ingrediënten, behalve het zeezout, in een steelpan. Verwarm langzaam, terwijl je goed blijft roeren. Zodra alles gesmolten is, neem je de pan van het vuur.
Bedek een vierkant bakje van ongeveer 12×12 cm met bakpapier. Giet het chocolademengsel erin en bestrooi met de rest van de hazelnoten en zeezout naar smaak.
Laat geheel afkoelen in de koelkast. Bewaar het in de koelkast, dan is het het lekkerst!
Bereidingstijd:
< 10 minuten
Next level keukenprins(es)
Dit sjieke ijsje maak je van cashewpasta. Stiekem best simpel om te maken en toch oogt het als een meesterwerkje, dankzij de karamel waarmee je je ijsjes versiert. Deze ijsjes zijn een reden op zichzelf om een diner te organiseren.
Meevallertje: ook voor veganisten en glutenvrije eters!
Recept maca-cashew-ijs
Je eigen ijsjes maken zonder ijsmachine kan nogal een uitdaging zijn. Om geen ijskristallen te krijgen, moet de verhouding van vet en suiker precies goed zijn. Zitten er toch ijskristallen in? Dan helpt het om wat extra ahornsiroop te gebruiken. Ze zijn het lekkerst als ze nét hard zijn, dat is ongeveer na een uur of 4.
Aantal:
6-8 ijsjes
Ingrediënten:
voor de ijsjes:
400 ml kokosmelk
100 g cashewpasta
2 el macapoeder
5 el ahornsiroop graad c
voor de karamel:
200 ml kokosmelk
20 g kokosbloesemsuiker
Extra topping: cashewnoten
Bereiding:
Doe alle ingrediënten voor de ijsjes in een blender en mix tot een glad mengsel. Giet dit in ijsvormpjes en laat het minimaal 4 uur in de vriezer staan. Chocoladefreak? Voeg dan 1 el raw cacao toe!
Maak de karamel door kokosmelk en kokosbloesemsuiker in een pannetje al roerend aan de kook te brengen. Laat dit zo’n 20-30 minuten inkoken, tot een zachte, goudbruine karamel ontstaat.
Haal de ijsjes 5 minuten van tevoren uit de vriezer en versier met karamel en gecrushte cashewnoten.
Bereidingstijd:
< 30 minuten + minimaal 4 uur wachten
Maak indruk op je kinderen (en op grote mensen)
Als je vandaag chiapudding wil eten, moet je gisteren beginnen. Dit betoverende toetje mag er dan ook zijn. Het is verrassend makkelijk om te maken, maar ziet er, net als de cashewijsjes, ontzettend mooi uit. Het geheime ingrediënt is 3-mix: gemengde notenpasta. Ondanks de romige aanblik is dit recept hartstikke vegan.
Recept chiapudding met notenmix
Aantal:
1 persoon
Ingrediënten:
150 ml amandelmelk
30 g zwart of wit chiazaad
100 ml kokosmelk + 5 el
1 el 3-mix notenpasta
1 el raw cacaopoeder
5 dadels
1 banaan
Bereiding:
Meng de amandelmelk en het chiazaad in een mok. Laat dit minimaal 30 minuten tot een nachtje weken. Roer vooral in de eerste 10 minuten geregeld goed door, anders gaat het chiazaad aan elkaar plakken. Doe vervolgens de kokosmelk erbij en roer door. Snijd een halve banaan in plakjes en leg deze tegen de zijkanten van het glas. Prak de rest van de banaan fijn en meng met de chiapudding. Doe de dadels, de 3-mix en het cacaopoeder in een blender en maal tot een gladde massa. Voeg 5 eetlepels kokosmelk toe tot het mengsel vloeibaar genoeg is. Vul je glas met de chiapudding en het dadelmengsel.
Bereidingstijd:
< 10 minuten + nachtje weken
Wij maakten deze recepten met de biologische notenpasta’s van TerraSana. Een club waar we blij van worden en graag mee samenwerken, want al hun notenpasta’s zijn puur – dus zonder toevoegingen -, biologisch, en ze komen ook nog eens uit een CO2-neutrale productie.
Verder lezen