Ook van Kiind: Kiind Festival Opvoeders en huttenbouwers
DELEN:

Billetjes in wasbare luiers

Online Magazine voor bewuste ouders | Volg Kiind: FacebookTwitter & schrijf in: nieuwsbrief

Misschien heb je ze zelf wel gedragen; de gevouwen luierdoeken vastgezet met een speld. Tegenwoordig gebruiken we ze voor het afdrogen van onze baby en ziet de wasbare luier er veel hipper uit. Er zijn all-in-oneluiers (AIO) compleet met drukknoopjes of klittenband. Er staan toffe prints op en zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Het dragen van zo’n luier is eigenlijk een fashionstatement. Het is bijna jammer om er een broek over aan te trekken.

 

Ze zijn groener

Groen zijn deze luiers zeker. Milieu Centraal stelt dat de wasbare luier voor 2,5 keer minder CO2 uitstoot zorgt1. Een wasbare luier bevat minder chemicaliën en vermindert de hoeveelheid afval enorm.

Bij de productie van de wegwerpluier worden chloor en weekmakers gebruikt. In de luier zit polyacrylic acid en meer chemicaliën2. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar worden ook in verband gebracht met diverse gezondheidsklachten3. De wasbare luier kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals katoen, bamboe of kunstvezel. Vaak zijn deze materialen eco-gecertificeerd. Omdat je ze steeds opnieuw gebruikt, ben je voor aanzienlijk minder afval verantwoordelijk. Je wasbare luier wordt nóg groener wanneer hij van kind naar kind gaat.


Bij de productie van de wegwerpluier worden chloor en weekmakers gebruikt

De kosten

Een pakket van deze luiers is een investering, maar die haal je er weer uit met een kleine winst. Gebruik je ze voor een tweede kindje, dan loop je binnen. Je kunt wasbare luiers die er nog goed uitzien zelfs verkopen. Tweedehands aanschaffen is dus ook een optie.

Kinderen die katoenen luiers dragen voelen beter dat ze geplast hebben en worden daardoor sneller zindelijk. Gemiddeld zo’n zes maanden eerder, wat flink de kosten drukt. Veel producenten van wasbare luiers bieden een proefpakket aan. Je kunt dan kijken welke jij het meest prettig vindt. Omdat de luiers van nu zo ontzettend mooi zijn kun je ze ook vragen als kraamcadeau.

 

Kost het veel tijd?

Veel werk is het allang niet meer aangezien de nieuwe luiers gewoon in de luieremmer kunnen en dan in de wasmachine. Gebruik je een inlegvelletje in de luier dan worden ze nog minder vies. Sommige inlegvellen kunnen in de wc. Lees alles over het wassen van een wasbare luier in ons artikel 'Poepspoelen'.

De luiers aan de lijn laten drogen kost meer tijd dan in de droger, maar dit is wel beter voor het materiaal. Zo blijft de luier langer mooi. Bovendien bespaart drogen aan de lucht enorm veel energie.

 

Wasbare doekjes

Naast de luiers kun je ook nog kiezen voor het gebruiken van wasbare doekjes om de billen van je baby schoon te maken. Nog een besparing en een groene daad. Zet een bakje water naast je verschoonkussen en een stapeltje washandjes of katoenen doekjes. Tijdens het verschonen maak je één doekje nat en veeg je alles schoon. De doekjes gaan samen met de luier in de luieremmer en de machine in. Een werkje van niets en je krijgt er de allerleukste kontjes voor terug!

 

Meer over luiers op Kiind Magazine

Ontlasting lezen

Lekker luierloos

 

____________

1 milieucentraal.nl

2 toxipedia.org

3 livestrong.com


Kom naar het Kiindfestival voor klein kindertheater, een biologische markt, huttenbouwen én om met anderen in gesprek te gaan over echte ouderschapsonderwerpen. Wees er op tijd bij, want er zijn slechts 3000 kaarten (we willen het namelijk wel gezellig houden!)

Ben jij blij met je wasbare luiers?


Naam:

Emailadres:

Bericht:

Captcha

Antoinette
Nooit meer anders....

Voordat ons eerste kindje geboren zou worden hebben we ons verdiept in hoe wij het zouden willen. Hoe gaan wij om met het ouderschap? We zijn milieubewust en willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. Niets mooier.
Eenmaal gehoord over de wasbare luier geen twijfel gehad. Dit past bij ons!
Nu ons zoontje er is weet hij niet beter. Billen in de wasbare luier. Tot op heden nog geen rode/geïrriteerde of schrale billen. Ook nog niet hoeven smeren met zalf en zijn billen zijn nog steeds lekker zacht. Of ze altijd lekker ruiken is een tweede.
De luiers zijn makkelijk in gebruik. Wat dikker dan een pamper, maar de pasvorm is prima.
Als ons zoontje nat is voelt hij dit en begint te huilen voor verschoning. Een eerste stap naar zindelijkheid!

Maartje
Welke merken zijn er?
Waar is het te koop?
Welk merk raden jullie aan?

Eliane
Hoi Maartje,

Weet je inmiddels al meer? Anders licht ik je graag in over allerlei luiersoorten, mijn ervaring en voorkeur en de verzorging ervan. Ik heb meer dan twee jaar ervaring en ben ook een bedrijfje begonnen in wasmiddel voor wasbare luiers: zuiverezeep.nl
Schrijf me anders even: zuiverezeep@gmail.com
Hartelijke groet, Eliane de Vries

MooreGreen
Na zelf met veel plezier wasbare luiers te hebben gebruikt, verkoop ik ze nu ook. Zoveel mogelijk ethisch verantwoord gemaakt. Ook complete luierpakketten.
http://www.mooregreen.nl

[ADVERTENTIE]
Wasbare luier van Moore Green Groene stroom met korting bij United Consumers Kom naar het Kiindfestival op 19 september! Het Betere BoerenBed: de meest bijzondere familievakantie. Bewust gezonder bij de groene buik

ZOEK ARTIKELEN