Misschien heb je ze zelf wel gedragen; de gevouwen luierdoeken vastgezet met een speld. Tegenwoordig gebruiken we ze voor het afdrogen van onze baby en ziet de wasbare luier er veel hipper uit. Er zijn all-in-oneluiers (AIO) compleet met drukknoopjes of klittenband. Er staan toffe prints op en zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Het dragen van zo’n luier is eigenlijk een fashionstatement. Het is bijna jammer om er een broek over aan te trekken.
Ze zijn groener
Groen zijn deze luiers zeker. Milieu Centraal stelt dat de wasbare luier voor 2,5 keer minder CO2 uitstoot zorgt1. Een wasbare luier bevat minder chemicaliën en vermindert de hoeveelheid afval enorm.
Bij de productie van de wegwerpluier worden chloor en weekmakers gebruikt. In de luier zit polyacrylic acid en meer chemicaliën2. Deze chemicaliën zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar worden ook in verband gebracht met diverse gezondheidsklachten3.
De wasbare luier kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals katoen, bamboe of kunstvezel. Vaak zijn deze materialen eco-gecertificeerd. Omdat je ze steeds opnieuw gebruikt, ben je voor aanzienlijk minder afval verantwoordelijk. Je wasbare luier wordt nóg groener wanneer hij van kind naar kind gaat.
Bij de productie van de wegwerpluier worden chloor en weekmakers gebruikt
De kosten
Een pakket van deze luiers is een investering, maar die haal je er weer uit met een kleine winst. Gebruik je ze voor een tweede kindje, dan loop je binnen. Je kunt wasbare luiers die er nog goed uitzien zelfs verkopen. Tweedehands aanschaffen is dus ook een optie.
Kinderen die katoenen luiers dragen voelen beter dat ze geplast hebben en worden daardoor sneller zindelijk. Gemiddeld zo’n zes maanden eerder, wat flink de kosten drukt. Veel producenten van wasbare luiers bieden een proefpakket aan. Je kunt dan kijken welke jij het meest prettig vindt. Omdat de luiers van nu zo ontzettend mooi zijn kun je ze ook vragen als kraamcadeau.
Kost het veel tijd?
Veel werk is het allang niet meer aangezien de nieuwe luiers gewoon in de luieremmer kunnen en dan in de wasmachine. Gebruik je een inlegvelletje in de luier dan worden ze nog minder vies. Sommige inlegvellen kunnen in de wc. Lees alles over het wassen van een wasbare luier in ons artikel ‘Poepspoelen‘.
De luiers aan de lijn laten drogen kost meer tijd dan in de droger, maar dit is wel beter voor het materiaal. Zo blijft de luier langer mooi. Bovendien bespaart drogen aan de lucht enorm veel energie.
Wasbare doekjes
Naast de luiers kun je ook nog kiezen voor het gebruiken van wasbare doekjes om de billen van je baby schoon te maken. Nog een besparing en een groene daad. Zet een bakje water naast je verschoonkussen en een stapeltje washandjes of katoenen doekjes. Tijdens het verschonen maak je één doekje nat en veeg je alles schoon. De doekjes gaan samen met de luier in de luieremmer en de machine in. Een werkje van niets en je krijgt er de allerleukste kontjes voor terug!
Meer over luiers op Kiind Magazine
____________