13 dingen die je kunt doen terwijl je borstvoeding geeft

door Drees Koren

Ja, borstvoeding kost tijd. Veel tijd. Hoe besteed je die zo zinvol mogelijk? Dertien dingen die je kunt doen tijdens het voeden.

  1. Niets. Leun achterover, laat de oxytocine stromen en je meevoeren in die heerlijke wazige staat van zijn die je kunt ervaren tijdens de voeding. Staar in het luchtledige of naar het snoezige snoetje van je baby.
  2. Mediteren. Dat is bijna hetzelfde als bij punt één, met dat verschil dat je bewust even met je aandacht ‘naar binnen’ gaat. Misschien vind je het fijn om een korte bodyscan te doen (dus met je aandacht langs je lichaamsdelen te reizen, van je tenen tot je kruin), of luister je naar een meditatief muziekje.
  3. Mantra’s zingen. Je kunt natuurlijk je favoriete kinderliedjes zingen, maar probeer eens een mantra. Dan heb je er zelf ook nog wat aan. En als het een beetje meezit, lever je zelfs een bijdrage aan de wereldvrede. 
  4. Slapen. Maak van het moment gebruik om je nachtelijk slaaptekort te compenseren. Haal een paar keer diep adem en laat jezelf loom worden. Dat gaat het beste in de ‘biological nurturing’-houding, of als je liggend voedt. Maak het jezelf en je kindje zo comfortabel mogelijk met alle kussens die je nodig hebt. Samen slapen met je baby is veilig (let daarbij op deze punten!).
  5. Breien (of haken). Je hoeft er niet te veel over na te denken, en wordt er heerlijk ontspannen van. Als je alle uren dat je voedt, je naalden in je handen houdt, heb je in no-time de nieuwe wintergarderobe van je kleintje af. Wat dacht je van deze jumpsuit?
  6. Met je partner knuffelen. De knuffelhormonen staan toch al ‘aan’, dus waarom niet meteen een moment met z’n drietjes ervan maken? Positioneer hem met zijn sterke armen achter je, en leun lekker tegen hem aan. Let op: alleen geschikt voor mannen (of vrouwen) die zich willen lenen als borstvoedingssofa, zonder zelf al te veel eisen te hebben. 
  7. Een things-to-do-lijstje maken. Het is logisch dat je, als je even gaat zitten voor de voeding, ineens allemaal superbelangrijke dingen te binnen schieten die je nog moet doen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt, noteer ze, en parkeer ze voor later. Zo kun je je hoofd even leegmaken. 
  8. Dagboeken schrijven. Als je jezelf nuttig wil maken, probeer dan je dagboeken up-to-date te maken. Dagboeken ja, meervoud. Een voor jezelf én een voor je kindje.
  9. Gedichten schrijven. Je creatieve brein kan zomaar ineens actief worden tijdens de voeding. Schrijf het van je af. 
  10. Eten. Zorg dat je altijd iets voedzaams bij je borstvoedingsplekje hebt staan. Soms zou je haast vergeten om voor jezelf te zorgen.
  11. Lezen. Kiind Magazine op papier bijvoorbeeld. Of iets anders fijns. Misschien is de borstvoeding niet het perfecte moment om je (huis)werk te gaan zitten doen. Je hersenen zijn even niet optimaal in staat om té veel informatie op te nemen. Oh en doe ook maar geen zware nieuwsberichten, die verpesten het liefdevolle moment én kunnen zelfs zo veel stress oproepen dat de borstvoeding minder makkelijk stroomt. En nu we het er toch over hebben: probeer je mobiel of tablet eens te laten liggen. De straling en alle prikkels kunnen onrustig zijn voor jou en je baby. 
  12. Maar hé, we kennen allemaal die oneindig lijkende clusterdagen, waarbij je de onbedwingbare behoefte voelt om, met je baby aan de borst, bij die ene romantische comedy weg te zwijmelen. Wees dan vooral niet te streng voor je zelf. 
  13. Bijkletsen met mede-borstvoedende vrouwen. Voor het ultieme stamgevoel. Zoals we dat in de oertijd deden rond ons kampvuur. Of zoals op het borstvoedingsfestival van Kiind, waarbij we de meest goddelijke voedingsvoedingsruimte inrichten. Daar heb je de keuze: trek je je terug met je kleintje, of schuif je aan voor een potje laatste roddels en borstvoedingsavonturen? Wat jij wil. 

Hier lees je meer over het borstvoedingsfestival op 14 april in Alkmaar. Als je geluk hebt, kun je je kaartjes nu nog reserveren! 

Fotografie: Anouk Pross

5 keer veilig samen slapen volgens McKenna

Yes! Regeldagen!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Paniek om de groeicurve

Paniek om de groeicurve

Groei is, samen met gedijen en ontwikkeling, een maat voor hoe een kind het doet, hoe gezond hij is. Groei wordt daar over het algemeen als belangrijkste factor uitgelicht. De ontwikkeling wordt door het consultatiebureau ook wel beoordeeld en genoteerd, maar daar...

Maak ik genoeg melk? (en andere belangrijke vragen)

Maak ik genoeg melk? (en andere belangrijke vragen)

Maak ik wel genoeg melk?! Deze vraag houdt veel jonge moeders bezig, zeker als ze voor het eerst een baby aan de borst hebben. Je ziet immers niet hoeveel je baby aan de borst drinkt. Spoiler: ja, zeer waarschijnlijk maak je precies genoeg melk.  In het net verschenen...

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Tandemvoeden, ik wist niet dat het bestond, en was al zeker niet van plan om het te gaan doen. Toch deed ik het. Maar het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een blog over mijn ervaringen met twee kinderen aan de borst.  Twee kinderen aan de borst. Is dat...

Borstvoeding: ‘s nachts voeden, waarom zou je?

Borstvoeding: ‘s nachts voeden, waarom zou je?

Nachtvoedingen: een heet hangijzer! En een stokpaardje van mij. Want over nachtvoedingen is nogal wat te doen in Nederland. ‘Als je kind doorslaapt doe je het hartstikke goed als ouders. Als je kind niet doorslaapt, zie je af en is dat iets wat je zo snel mogelijk...

Stoppen met borstvoeding is moeilijk – voor mama

Stoppen met borstvoeding is moeilijk – voor mama

Ik ben verslaafd. Niet (meer) aan sigaretten, niet aan alcohol of aan drugs, maar aan…borstvoeding. In dit blog zet ik mijn gedachtegang op een rijtje. Meer dan acht jaar gaf ik borstvoeding. Niet aan één kind natuurlijk, maar aan drie achter elkaar. Numi, de jongste,...

Waarom het goed is om het over borstvoeding te hebben

Waarom het goed is om het over borstvoeding te hebben

Het schrijven over borstvoeding lijkt soms ingewikkelder dan zonder kleerscheuren een mijnenveld doorkruisen. Het besef dat het zo’n gevoelig onderwerp blijft, dat zulke heftige emoties bij zoveel vrouwen oproept, maakt dat ik bij het schrijven van élk positief woord...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0