13x Zo word je een hippie

door Christel Rengers

Nu we ons op de redactie ter voorbereiding op hét festival elke dag helemaal onderdompelen in het flowerpower tijdperk komen we steeds meer in de hogere hippie sferen. Pakken we de jaren zestig idealen erbij dan blijken we stiekem al best wel hippies-in-moderne-vermomming te zijn. Hoe word je een hippie? Wil jij ook wat meer hippie in je leven? Of ontdekken hoe hippie je bent? Met deze do’s komt het helemaal goed.

Hippieslogan to live by: Delen is het nieuwe hebben

  1. Zorg dat je bepaalde dingen gewoon niet hebt: zoals een magnetron, een afwasmachine, een auto, een wasdroger. Lekker milieubewust en ook nog eens leerzaam voor je kinderen.
  2. Doe samen met je gezin vrijwilligerswerk en geef terug aan de maatschappij.
  3. Leg een bloementuin (voor in je haar weet je wel) en een onkruidmoestuin aan. Dat kan in een echte tuin zijn, een kleintje op je balkon of gewoon op je vensterbank en houd nu je zo zelfvoorzienend bezig bent ook wat kippen of bijen.
  4. Stop deze idealen in je opvoeding: zaken ter discussie (mogen) stellen, maatschappijkritisch en zelfstandig leren denken, intrinsieke motivatie en autonomie de ruimte geven, creativiteit in het denken en doen stimuleren, meer kiezen voor pacifisme en minder voor prestatie- en competitief gericht denken en introduceer mindfulness en yoga.
  5. Koop geen (gewone) schoenen meer, maar ga blootsvoets (of op barefootschoenen) door het leven. Barefoot is hip!
  6. Ga met je gezin niet meer naar de kapper, gooi je haar los en steek er wat bloemen in.
  7. Kies voor kleren van natuurlijke materialen, tweedehands kleding of maak het zelf: bijvoorbeeld deze harembroek, onze buiten-de-lijntjesrok, een klim en klauterbroek of een romantische zwierrok.
  8. Zorg voor instrumenten in huis. Maak samen muziek en dans, dans, dans!
  9. Voer je kind dingen als gierst, quinoa, granola, kikkererwten, alfalfa, zilvervliesrijst, linzen en natuurlijk verse, onbespoten groenten en fruit uit je eigen tuin.
  10. Maak een praatstok voor jullie familie talking circle. (in het net verschenen Hippienummer kun je hier meer over lezen!)
  11. Bekijk de films Captain Fantastic en Down to Earth zo vaak mogelijk. En Tillsammans, over een schattige idealistische Zweedse woongroep. Als je tenminste een dvd-speler hebt. Waarschijnlijk niet namelijk.
  12. Grijp elke gelegenheid aan om over de natuur en duurzaamheid te praten. Terwijl de meest groovy muziek op de achtergrond klinkt.
  13. Lees Kiind magazine, op duurzaam papier, met duurzame ideeën.

Peace!

Beeld: Maria Stijger Aramburu

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Met melk in huis, of een koe in je achtertuin, kun je veel lekkere zuivelproducten maken. Kijk maar. Melk Het simpelste dat je kunt doen met melk is opdrinken. Gewoon koud. Zelf houd ik het meeste van verse rauwe melk. Liefst van biologische afkomst van koeien die...

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

Herfstslinger knutselen met natuurmaterialen

De herfst is het verzamelseizoen bij uitstek voor peuters en kleuters. Als de herfsttafel klaar is, spinnenwebben en eikelpoppetjes gemaakt, de pannetjes van het keukentje vol zitten met kastanjesoep en eikeltjesprut, maak dan eens een herfstslinger. Verzamel als...

Sfeervol windlicht van wolvilt maken

Sfeervol windlicht van wolvilt maken

Print eerst het patroontje uit in PDF   Nodig: * Verschillende kleuren wolvilt (eventueel sprookjesvilt) * Naald en draad * Klein glaasje * Waxinelichtje   Knip eerst alle delen uit het vilt. De bladvorm wordt zes keer uitgeknipt, de cirkel een keer. Eerst...

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Een poppendraagdoek is hartstikke handig, want zo zijn de handen vrij. Bijvoorbeeld om nóg meer poppen mee te versjouwen, een poppenwagen te duwen, tasjes vol mooie verzamelingen te dragen of te kokkerellen in het speelkeukentje. Zeker als je zelf een baby draagt,...

Filosoferen met kinderen: Kun je gelukkig zijn met niets?

Filosoferen met kinderen: Kun je gelukkig zijn met niets?

Spullen zijn rare dingen. We voelen allemaal aan dat geld en materiële zaken niet wezenlijk gelukkig maken en toch wil bijna iedereen er veel van hebben. Er zijn zelfs spullen waar we niet meer zonder kunnen. Smartphone of tablet wordt door zo’n 95% van de kinderen...

Fair feest in de decembermaand

Fair feest in de decembermaand

Laatst las ik mijn peuter een verhaaltje van Jip en Janneke voor. Jannekes pop was kapot, dus ze gingen naar de poppendokter. Uiteraard werd de pop gerepareerd en Janneke kon weer spelen. Tegenwoordig wordt er vaak een beetje gegrinnikt als je oppert om speelgoed te...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0