13x Zo word je een hippie

door Christel Rengers

Nu we ons op de redactie ter voorbereiding op hét festival elke dag helemaal onderdompelen in het flowerpower tijdperk komen we steeds meer in de hogere hippie sferen. Pakken we de jaren zestig idealen erbij dan blijken we stiekem al best wel hippies-in-moderne-vermomming te zijn. Hoe word je een hippie? Wil jij ook wat meer hippie in je leven? Of ontdekken hoe hippie je bent? Met deze do’s komt het helemaal goed.

Hippieslogan to live by: Delen is het nieuwe hebben

  1. Zorg dat je bepaalde dingen gewoon niet hebt: zoals een magnetron, een afwasmachine, een auto, een wasdroger. Lekker milieubewust en ook nog eens leerzaam voor je kinderen.
  2. Doe samen met je gezin vrijwilligerswerk en geef terug aan de maatschappij.
  3. Leg een bloementuin (voor in je haar weet je wel) en een onkruidmoestuin aan. Dat kan in een echte tuin zijn, een kleintje op je balkon of gewoon op je vensterbank en houd nu je zo zelfvoorzienend bezig bent ook wat kippen of bijen.
  4. Stop deze idealen in je opvoeding: zaken ter discussie (mogen) stellen, maatschappijkritisch en zelfstandig leren denken, intrinsieke motivatie en autonomie de ruimte geven, creativiteit in het denken en doen stimuleren, meer kiezen voor pacifisme en minder voor prestatie- en competitief gericht denken en introduceer mindfulness en yoga.
  5. Koop geen (gewone) schoenen meer, maar ga blootsvoets (of op barefootschoenen) door het leven. Barefoot is hip!
  6. Ga met je gezin niet meer naar de kapper, gooi je haar los en steek er wat bloemen in.
  7. Kies voor kleren van natuurlijke materialen, tweedehands kleding of maak het zelf: bijvoorbeeld deze harembroek, onze buiten-de-lijntjesrok, een klim en klauterbroek of een romantische zwierrok.
  8. Zorg voor instrumenten in huis. Maak samen muziek en dans, dans, dans!
  9. Voer je kind dingen als gierst, quinoa, granola, kikkererwten, alfalfa, zilvervliesrijst, linzen en natuurlijk verse, onbespoten groenten en fruit uit je eigen tuin.
  10. Maak een praatstok voor jullie familie talking circle. (in het net verschenen Hippienummer kun je hier meer over lezen!)
  11. Bekijk de films Captain Fantastic en Down to Earth zo vaak mogelijk. En Tillsammans, over een schattige idealistische Zweedse woongroep. Als je tenminste een dvd-speler hebt. Waarschijnlijk niet namelijk.
  12. Grijp elke gelegenheid aan om over de natuur en duurzaamheid te praten. Terwijl de meest groovy muziek op de achtergrond klinkt.
  13. Lees Kiind magazine, op duurzaam papier, met duurzame ideeën.

Peace!

Beeld: Maria Stijger Aramburu

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

13 kinderboeken over de dood

13 kinderboeken over de dood

Wanneer iemand overlijdt is dat ontzettend verdrietig. Voor kinderen is het daarnaast ook een groot vraagstuk en zelfs een mysterie. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? En hoe ga je om met al het verdriet wat je voelt? Moet je voor altijd verdrietig...

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

De overgang van lieve baby naar stampvoetende dreumes en peuter is een zeer verrassende verandering. Er blijkt ineens een enorme behoefte aan autonomie in dat kleine mensje te zitten. En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Want met alle nieuwe vaardigheden komen ook...

6 onvergetelijke tips voor pakjesavond

6 onvergetelijke tips voor pakjesavond

Hoe vier jij pakjesavond? Hoe maak je er een bijzondere avond van, los van alle cadeautjes waarnaar ze zo verlangden? Voorspelbaarheid kan de voorpret vergroten We vroegen het jullie via Facebook, en deze tips bundelden wij: Mysterie en verrassing Kinderen zijn...

Activiteiten voor kinderpartijtjes

Activiteiten voor kinderpartijtjes

Wat is er eigenlijk leuker dan een kinderfeestje thuis met ouderwetse spelletjes? Bereid voor een uur spelletjes spelen ongeveer vijf spelletjes goed voor en houd er een paar achter de hand die weinig voorbereiding vereisen, voor als het allemaal erg snel...

Recensie: Jij bent je brein

Recensie: Jij bent je brein

"Waarom ben jij een jongen en ik een meisje?". Kinderen zijn van zichzelf heel leergierig, en de waarom-fase is zo'n fase die een belangrijke stap is in de ontwikkeling van een peuter, zowel voor zijn begrip als voor zijn taal. Maar ook oudere kinderen zijn vaak...

Boekrecensie: De Wisseltante

Boekrecensie: De Wisseltante

In de Kanjerklas zitten alleen bijzondere kinderen. De een stottert, de ander is kleurenblind en de derde ontploft op zijn tijd (neem dit vooral heel letterlijk). Dat is heel normaal. Toch is er iets vreemds aan de hand met de kanjers van juf Karin. Wanneer er een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0