15 Herfstboeken om voor te lezen

door Christel Rengers

Wat is er in de herfst nu fijner dan je samen op de bank te nestelen en de tijd te verliezen met een mooi boek? Terwijl wind en regen om het huis gieren, zit je fijn bij elkaar met een zelfgemaakt warm drankje en herfstig hapje binnen handbereik. Beter wordt het niet. Speciaal voor jou zetten we daarom onze 15 favoriete herfstboeken op een rij. Klik op de titels voor meer informatie.

Herfstpret

Hoe verschillende dieren overleven in de herfst. Met bij elk dier een leuke activiteit of tip om thuis te doen. De verhalen lezen gemakkelijk voor, zijn goed te begrijpen en voorzien van mooie aquarellen. Je komt erachter welke route de zwaluw vliegt en wat rauschen precies is. De herfstactiviteiten zorgen voor instant inspiratie om na het lezen direct te gaan doen samen.

De spin die het te druk had

Bekend boek van Eric Carle (Rupsje nooitgenoeg) voor de allerkleinsten. In de herfst zie je heel veel spinnen in hun web zitten. Dankzij de dauwdruppels in de ochtend lijken de webben versierd met kleine diamantjes. Dit boek past daar helemaal bij. Het web wat de spin in het boek maakt kun je bevoelen op de pagina’s. Heerlijk om samen te lezen en daarna natuurlijk buiten spinnenwebben zoeken!

Een zaadje in de wind

Een ander prachtig boek van Eric Carle over de tocht die een zaadje maakt nadat het wordt meegenomen door de wind. De cyclus van de bloem wordt besproken en het wordt duidelijk wat er allemaal nodig is om uit te kunnen groeien tot een mooie bloem. Leuk detail is dat het kleinste zaadje uitgroeit tot een enorme bloem. Het past bij de herfst omdat veel bloemen en planten uitgebloeid zijn en hun zaden laten vallen. En natuurlijk vanwege de wind die in de herfst stevig kan waaien. Binnen kun je eventueel zelf een zaadje planten of ze buiten verzamelen voor in de lente.

De bomen in mijn tuin

Klein boekje over bomen in de verschillende seizoenen en wat er per seizoen gebeurt. Een paar bekende bomensoorten worden daarbij uitgebreid besproken. Zo leer je over de anatomie van het blad, waarom sommige bomen geen bladeren verliezen en welke dieren er op de verschillende delen van de boom leven. Achterin het boek vind je verschillende knutseltips die te maken hebben met bomen. Het is natuurlijk extra leuk om na het lezen verschillende herfstbladeren te verzamelen om thuis een slinger van te maken of op kleur te leggen.

Uilskuikentjes

Waarom horen uilen eigenlijk bij de herfst? Ik denk dat het komt door Halloween waarbij versieringen met uilen vaak gebruikt worden. En in de herfst zie je uilen misschien wel minder, maar je hoort ze des te beter. Mannetjes-uilen bakenen dan hun territorium af door te roepen. Een uilenboek hoort er gewoon bij in de herfst. Uilskuikentjes is een schattig boek over drie uilskuikentjes die op een nacht wakker worden en hun moeder kwijt zijn. Ze proberen elkaar gerust te stellen en te troosten, totdat mama gelukkig weer terug is. Knutseltip: maak samen uilskuikentjes van toiletrolletjes of met witte verf of wasco op zwart papier.

Met de herfstwind mee

Prachtig prentenboek over tien wilgenblaadjes die weg geblazen worden door de wind en allemaal een andere bestemming bereiken. Mooi om in te kijken, te tellen en te leren over de cyclus van blaadjes.

Het is herfst

Een kijkboek met allerlei platen waarop herfsttaferelen te zien zijn. Er valt ontzettend veel te ontdekken. Van pompoenen tot lampion optochten en nog veel meer.

Herfst met Jip en Janneke

Een selectie van verschillende bekende verhalen van Jip en Janneke die passen bij de herfst. Ondanks de voorwaardelijke en ouderwetse manier van opvoeden blijft Jip en Janneke leuk en hoort het wat mij betreft bij het nationaal geheugen. Ook de rijke woordenschat is een hele fijne bijkomstigheid bij dit soort klassiekers. Erger je je teveel? Deze tip hoorde ik ooit van een andere moeder: pas het verhaal tijdens het voorlezen een beetje aan of wissel Jip en Janneke af en toe om, zodat het stereotype minder sterk aanwezig is. Al zijn er mensen die dat blasfemie vinden.

Vos en Haas en de ballon van Uil

In de herfst vallen alle bladeren van de bomen, maar in die van Uil groeit opeens iets anders. Hij vindt een ballon in zijn boom en is ervan overtuigd dat deze eraan gegroeid is. Hoe zal dat aflopen? De boeken van Sylvia Vanden Heede vind ik geweldig. Niet alleen vanwege de mooie prenten van The Tjong-King, maar ook omdat ze lekker voorlezen en grotere kinderen ze al snel zelf kunnen lezen.

Herfst

Klein prentenboekje uit een serie van vier. Er staan typische plaatjes in van leuke dingen die je kunt doen in de herfst. Het is er zowel in het Nederlands als in het Engels. Omdat het zonder tekst is, maakt het niet uit welke uitgave je kiest. Leuk voor op de seizoenstafel!

Op stap in de herfst en winter

Geen voorleesboek, maar wel handig om te hebben. In samenwerking met Natuurmonumenten zijn er in dit boek 25 korte tot middellange wandelingen verzameld met routebeschrijving. Daarnaast vind je nog allerlei handige informatie over de natuur zoals overzichtskaarten van paddenstoelen, sporen en schelpen. Een leuke manier om samen met kinderen verschillende wandelroutes in Nederland uit te proberen en lekker buiten uit te waaien.

Compact gids Paddenstoelen

En ga je dan wandelen, neem dan dit zakboekje mee. Een handige gids waar ontzettend veel paddenstoelen in staan. Deze zit bij ons standaard in de Natuurtas, zodat we direct kunnen opzoeken welke paddenstoel we voor ons hebben.

Het slecht weer boek

Mocht het nu van dat typische herfstweer zijn, dan is dit boek een echte aanrader. Het staat boordevol met leuke buitenactiviteiten, waar je slecht weer juist bij nodig hebt. In het artikel ‘Spelen in de regen is best tof’ vind je alvast een paar activiteiten.

Op een grote paddenstoel

Heb je zin om liedjes over de herfst te zingen in plaats van te lezen? Dan is dit een fijn boek om mee te beginnen. Er zit een cd bij om helemaal in de juiste sfeer te komen. Ook in de ‘Liedjesalmanak‘ van Koos Meinderts vind je oude en nieuwe herfst- en winterliedjes met cd.

Het jaar rond

Last but not least. Hét ultieme boek voor op de seizoenstafel! Elke maand heeft zijn eigen verhaal en prachtige prent. Zo mooi gemaakt en heerlijk om naar te kijken. Zin in een andere prent op de seizoenstafel? De vier jaargetijden van Rie Cramer is ook prachtig om neer te zetten.

Veel leesplezier samen!

Meer lezen

Als je ook zo dol bent op de rituelen die bij de herfst horen, dan is Het hele jaar feesten van Lisa Wade en Daan Rot ook een heerlijk boek om te hebben. Je vindt het in onze webwinkel. En wist je dat Daan en Lisa in januari een vervolg op Het hele jaar feesten uitbrengen? Daarin komen alle jaarfeesten van het voorjaar en de zomer aan bod. Nog even geduld dus.

9 herfstrecepten om met je kind te maken

Herfst: Een lesje van de natuur

Leven met de seizoenen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zomer zonder zorgen

Zomer zonder zorgen

Met de voorbereiding op de zomervakantie denken we meestal alleen aan op reis gaan en dat terwijl de meeste mensen vooral thuis zullen zitten met hun kroost! Wanneer je schoolgaande kinderen hebt is het verstandig je hier op voor te bereiden. Je kinderen missen het...

Pastasalade vol verrassingen

Pastasalade vol verrassingen

Deze frisse nazomerse salade zit zo boordevol lekkere ingrediënten dat ieder kind daar wel zijn favoriete smaken in terug zal vinden. Pecannoten lijken op walnoten, maar bevatten geen blauwzuur waardoor de smaak veel toegankelijker is, kies een zachtsmakende...

Kookfeest als kinderpartijtje

Kookfeest als kinderpartijtje

Een kookfeestje is leuk voor zowel jongens als meisjes. Vanaf groep drie kunnen de kinderen veel zelfstandig doen. Het lezen van een recept en afwegen van de ingredienten vinden de meeste kinderen op deze leeftijd erg leuk. Jongere kinderen kunnen natuurlijk met wat...

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Hoera, ook als je weinig geld hebt kun je je huis volstouwen met speelgoed! Je timmert/naait/haakt/vilt het gewoon zelf. Voor de kok Kleine kinderen ontwikkelen zich voor een groot deel door imitatie: door volwassenen na te doen, verwerken ze hun indrukken en geven...

Klaas Vaak-feest als kinderpartijtje

Klaas Vaak-feest als kinderpartijtje

Het sprookje van Klaas Vaak gaat over een kabouter die zand strooit bij slapende kinderen, zodat zij heerlijk kunnen dromen. Op een Klaas Vaak-partijtje komt dan ook veel zand en slaperigheid voor. Benodigdheden Een slaapmuts voor elk kind Witte A3 vellen Droog...

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

Powergames: speelse manier om als kind de controle te hebben

De overgang van lieve baby naar stampvoetende dreumes en peuter is een zeer verrassende verandering. Er blijkt ineens een enorme behoefte aan autonomie in dat kleine mensje te zitten. En eigenlijk is dat helemaal niet gek. Want met alle nieuwe vaardigheden komen ook...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0