3 onvergetelijke feestrecepten met noten

door Nelleke Bos

In tijden van feestjes, dineetjes en borrels nog een origineel & tongstrelend hapje vinden is geen sinecure. En dan zoek je iets dat je kinderen ook weten te waarderen, en oh, en niet te vergeten graag gezond.

Of dat kan? Ja!

We kregen op de redactie een stelletje belachelijk lekkere recepten met noten onder ogen, en ik ga ze nu met je delen.

Noten

Over noten niets dan goeds. Serieus. Dat we vetten nodig hebben, maar dan wel graag van het goeie soort, is best een dingetje. Met noten sla je spijkers met koppen. Je kunt ze meerekenen als hartig en zoet beleg – wat mijn zoontje bijvoorbeeld reuze handig vindt, want zo krijgt hij het voor elkaar om bij elke maaltijd notenpasta’s op tafel te krijgen, ongeacht de afspraak voor zoet of hartig. In de keuken is het ook reuze praktisch, omdat je met noten stoere maaltijdsoepen én frivole desserts kunt knutselen.

Houd je vast – hier komen ze, onze top 3 eet-je-vingers-erbij-op.

Super simpel

Ik kan het woord ‘choco-hazelnotenfudge’ niet eens schrijven zonder er zin in te krijgen. Noten en chocola zijn dan ook een goddelijke combi. Maak dit recept vooral samen met je kinderen: gun ze de magie van smeltende chocola. Heb je meteen een paar handige pannenlikkers bij de hand.

Recept choco-hazelnotenfudge

 

 

Aantal:

Ongeveer 16 blokjes

Ingrediënten:

200 g pure chocolade (72% cacao)

50 ml kokosmelk

50 g hazelnootpasta

2 el ahornsiroop graad C

Mespuntje vanillepoeder

75 g raw hazelnoten

grof zeezout naar smaak

Bereiding:

Breek de chocolade in blokjes. Hak de hazelnoten grof.

Houd ongeveer een derde van de gehakte hazelnoten apart.

Doe alle ingrediënten, behalve het zeezout, in een steelpan. Verwarm langzaam, terwijl je goed blijft roeren. Zodra alles gesmolten is, neem je de pan van het vuur.

Bedek een vierkant bakje van ongeveer 12×12 cm met bakpapier. Giet het chocolademengsel erin en bestrooi met de rest van de hazelnoten en zeezout naar smaak.

Laat geheel afkoelen in de koelkast. Bewaar het in de koelkast, dan is het het lekkerst!

Bereidingstijd:

< 10 minuten

Next level keukenprins(es)

Dit sjieke ijsje maak je van cashewpasta. Stiekem best simpel om te maken en toch oogt het als een meesterwerkje, dankzij de karamel waarmee je je ijsjes versiert. Deze ijsjes zijn een reden op zichzelf om een diner te organiseren.

Meevallertje: ook voor veganisten en glutenvrije eters!

Recept maca-cashew-ijs

Je eigen ijsjes maken zonder ijsmachine kan nogal een uitdaging zijn. Om geen ijskristallen te krijgen, moet de verhouding van vet en suiker precies goed zijn. Zitten er toch ijskristallen in? Dan helpt het om wat extra ahornsiroop te gebruiken. Ze zijn het lekkerst als ze nét hard zijn, dat is ongeveer na een uur of 4.

 

Aantal:

6-8 ijsjes

Ingrediënten:

voor de ijsjes:
400 ml kokosmelk
100 g cashewpasta
2 el macapoeder
5 el ahornsiroop graad c

voor de karamel:
200 ml kokosmelk
20 g kokosbloesemsuiker

Extra topping: cashewnoten

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de ijsjes in een blender en mix tot een glad mengsel. Giet dit in ijsvormpjes en laat het minimaal 4 uur in de vriezer staan. Chocoladefreak? Voeg dan 1 el raw cacao toe!

Maak de karamel door kokosmelk en kokosbloesemsuiker in een pannetje al roerend aan de kook te brengen. Laat dit zo’n 20-30 minuten inkoken, tot een zachte, goudbruine karamel ontstaat.

Haal de ijsjes 5 minuten van tevoren uit de vriezer en versier met karamel en gecrushte cashewnoten.

Bereidingstijd:

< 30 minuten + minimaal 4 uur wachten

 

Maak indruk op je kinderen (en op grote mensen)

Als je vandaag chiapudding wil eten, moet je gisteren beginnen. Dit betoverende toetje mag er dan ook zijn. Het is verrassend makkelijk om te maken, maar ziet er, net als de cashewijsjes, ontzettend mooi uit. Het geheime ingrediënt is 3-mix: gemengde notenpasta. Ondanks de romige aanblik is dit recept hartstikke vegan.

Recept chiapudding met notenmix

 

Aantal:

1 persoon

Ingrediënten:

150 ml amandelmelk
30 g zwart of wit chiazaad
100 ml kokosmelk + 5 el
1 el 3-mix notenpasta
1 el raw cacaopoeder
5 dadels
1 banaan

Bereiding:

Meng de amandelmelk en het chiazaad in een mok. Laat dit minimaal 30 minuten tot een nachtje weken. Roer vooral in de eerste 10 minuten geregeld goed door, anders gaat het chiazaad aan elkaar plakken. Doe vervolgens de kokosmelk erbij en roer door. Snijd een halve banaan in plakjes en leg deze tegen de zijkanten van het glas. Prak de rest van de banaan fijn en meng met de chiapudding. Doe de dadels, de 3-mix en het cacaopoeder in een blender en maal tot een gladde massa. Voeg 5 eetlepels kokosmelk toe tot het mengsel vloeibaar genoeg is. Vul je glas met de chiapudding en het dadelmengsel.

Bereidingstijd:

< 10 minuten + nachtje weken

Wij maakten deze recepten met de biologische notenpasta’s van TerraSana. Een club waar we blij van worden en graag mee samenwerken, want al hun notenpasta’s zijn puur – dus zonder toevoegingen -, biologisch, en ze komen ook nog eens uit een CO2-neutrale productie.

Verder lezen

Top 9 gezonde noten

Maak je eigen broodbeleg

 

Brekend: Eten is gezond!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Lekkere snack: Van komkommer tot cactus!

Als het waait op de prairie blijft er soms wat lekkers hangen aan een cactus. En als het bij jullie niet waait, prik je het er toch zelf aan? Zo maak je een cactus. In een half uur kom je een heel eind. Dit heb je nodig komkommer minikomkommertjes komkommer en...

Maak zelf een lichttafel

Maak zelf een lichttafel

Magisch, uitnodigend, zintuiglijk, creatief en onmogelijk om vanaf te blijven. Dat kwam bij mij op toen ik voor het eerst een lichttafel van dichtbij zag. Sinds de Zandtovenaar kent iedereen deze kunstvorm, die nog best moeilijk is trouwens. Naast zand kun je er ook...

Thuis op vakantie: waan je in Turkije!

Thuis op vakantie: waan je in Turkije!

Ooit gingen we al een keer (maar ook weer niet echt) naar Italië. Ook nu brengen we je een heel eind weg terwijl je eigenlijk gewoon thuis bent. We gaan naar Turkije! Naast zon, zee, opdringerige verkopers en all inclusieve hotels kun je bij Turkije ook...

13 kinderboeken over de dood

13 kinderboeken over de dood

Wanneer iemand overlijdt is dat ontzettend verdrietig. Voor kinderen is het daarnaast ook een groot vraagstuk en zelfs een mysterie. Want wat is doodgaan? Wat gebeurt er daarna met je? En hoe ga je om met al het verdriet wat je voelt? Moet je voor altijd verdrietig...

Rustgevende zintuigelijke spelletjes

Rustgevende zintuigelijke spelletjes

Kinderen ontdekken de wereld door te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Ze worden nog niet gestuurd door het denken waardoor ze veel meer openstaan voor alle indrukken die ze via hun zintuigen binnenkrijgen. De zintuigen spelen een belangrijke rol in hun hele...

Vlierbloesemsnack-maken

Vlierbloesemsnack-maken

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0