3 tips bij een kindermassage geven

door Drees Koren

Massage is niet alleen heel erg fijn, maar ook heel erg nuttig. Er zijn heel veel redenen om zo vaak mogelijk te masseren en gemasseerd te worden. Voor kinderen geldt dat evengoed als voor volwassenen. Kindermassage kan het zenuwstelsel tot rust brengen, laat de ontspannings- en gelukshormonen stromen en is simpelweg de ultieme quality-time tussen ouder en kind. Maar soms is massage zo’n heel groot ding. Of heeft je kind meer zin om te spelen. Betekent massage altijd kleren uit, gedimd licht, wierook, olie, de hele rambam? Welnee. Integendeel. Als je op een speelse, vrolijke en lichtvoetige manier wat contactmomentjes inbouwt, is dat minstens zo waardevol als eens in de zoveel tijd een lange sessie. Daarom drie vrolijke rugmassages die je meteen toe kunt passen. Kleren mogen aanblijven. 

Meer quality time met je kind? Lees 7 tips voor samen spelen

Massageliedje

Zing een liedje met de bijbehorende gebaren erbij, en laat die voelen op de rug. Bijvoorbeeld: Hansje Pansje Kevertje.

 1. ‘Hansje Pansje Kevertje, die klom eens op een hek’ (loop met je vingers van het stuitje naar de bovenste nekwervel).
 2. ‘Neer viel de regen…’ (trommel met je vingertoppen over de schouderbladen en rug). 
 3. ‘…die spoelde alles weg’ (wrijf met je hele hand stevig van boven naar beneden, roetsj).
 4. ‘Op kwam de zon, die maakte alles droog’ (maak bewegingen als regenbogen met je hele hand van beneden naar boven).
 5. ‘En Hansje Pansje Kevertje, die klom toen weer omhoog’ (trippel weer van beneden naar boven, zoals bij stap 1).

Herhaal bij voorkeur nog twee keer. Laat je kindje na afloop even ‘navoelen’. Of niet, als hij gauw weer wil rennen ofzo.

Massage hoeft geen groot ding te zijn

Er zijn ongeveer een triljard variaties op deze massage te bedenken. Of in elk geval zo veel als er liedjes met gebaren zijn. Denk maar aan ‘In de maneschijn’, ‘Alle eendjes’ (zachtjes knijpen als je de eendenbekjes nadoet) of ‘Visje, visje’.

Pizza bakken

Bak een lekkere pizza op de rug van je kind en geef jullie verbeelding de vrije loop.

 1. Kneed eerst het deeg (rol het vel van je kind tussen je handen).
 2. Spreid het uit met je vlakke hand.
 3. Smeer in met tomatensaus, weer door met je vlakke hand strijkende bewegingen te maken.
 4. Beleg met lekkere dingen, waarvan je weet dat je kind er blij van wordt (druk zacht op verschillende plekken op de hele rug en schouders, van het stuitje tot de nek).
 5. Sprenkel kaas door met je vingertoppen te trommelen.
 6. Nu mag de pizza de oven in (wrijf je handen tegen elkaar warm, en houd ze een paar centimeter boven de rug, als een grill).
 7. Ping, de oven is klaar. 
 8. Hak nu de pizza in stukjes (hak met de zijkant van je handen over de hele rug. Houd je handen gestrekt, maar de vingers ontspannen).
 9. Voel even na. ‘Wat voelde je? En waar? En wat vond je lekker?’ 
 10. Draai eventueel, maar alleen als je kind er nog zin in heeft, de rollen om en leen je rug als pizza.

Ra-ra

Je kunt van alles tekenen of uitbeelden op de rug van je kind. Zo maak je het gezellig, grappig en fantasierijk. Maar ook koppel je lichaam en geest aan elkaar. Zo doe je dat:

 1. Teken met je vingers iets op de rug van je kind, en laat hem raden wat het is. Een hond, een auto, een huis. Een cijfer. Pictionary, maar dan anders. Gebruik de hele rug, of focus juist op een bepaald gedeelte. 
 2. Teken iets dat te maken heeft met wat hij heeft meegemaakt, of wat je wilt bespreken. Maar pas op dat het niet te belerend wordt. Houd het speels en open. 
 3. Beeld iets uit, bijvoorbeeld een emotie door te variëren in druk en de snelheid van beweging, en laat je kind het raden. Hiermee kun je een ingang creëren naar een gesprekje over zijn of je eigen gevoelens.

Meer lezen:

– Lichaamsbewustzijn bij kinderen op reisdoorhetlichaam.nl.

– Massage in het algemeen: vandaaginhethierennu.nl

– Marneta Viegas | Relax kids 

– Bill Bryson | Het lichaam, een reisgids 

In 5 stappen sensitief reageren op je baby

De perfecte moeder bestaat niet

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

7 vrijeschoolprincipes voor thuis

7 vrijeschoolprincipes voor thuis

Of je kind nu wel of niet naar de vrije school gaat, de school kent een paar grondbeginselen die in elk gezin een plekje verdienen. Leestip: Het hele jaarfeesten, Lisa Wade en Daan Rot 1 Maak een seizoenstafel Met stip op één de seizoenstafel, omdat het een prachtige...

Rust en regelmaat: Voorspelbaarheid voor baby’s

Rust en regelmaat: Voorspelbaarheid voor baby’s

Het aanbrengen van rust, regelmaat en voorspelbaarheid wordt veelvuldig aangeraden. Toch liggen deze opvoedingshandvatten ook hevig onder vuur. Het wordt in verband gebracht met het onnodig langdurig en eenzaam laten huilen van je kindje en met de nadelen voor de...

De dag goed afsluiten met een slaapritueel

De dag goed afsluiten met een slaapritueel

Iedere avond, en bij de kleinsten ook altijd overdag, leg je je kind in bed. Het liefste zou je willen dat ze meteen gingen slapen, maar zo werkt het in veel gevallen niet. Veel kinderen hebben moeite om in slaap te komen en willen liever bij je blijven, ook om te...

Borstvoeding aan je baby, bijtanken met je oudere kind

Borstvoeding aan je baby, bijtanken met je oudere kind

Borstvoeding kan nogal een tijdrovend klusje zijn. Hoe fijn het ook is als het lukt, je baby goed drinkt en alles soepel loopt, het blijft toch elke dag tijd en energie van je vragen. Als je dan ook nog oudere kinderen om je heen hebt, is het soms zoeken. Hoe verdeel...

Zo vier je Sinterklaas zonder angst of spanning

Zo vier je Sinterklaas zonder angst of spanning

Mijn zoon kan enorm onrustig worden van de sinterklaastijd. Deels vanuit leuke spanning, want: woei, cadeautjes! Maar deels ook omdat het zo véél en groot is. Voor sommige kinderen is elk avontuur een feestje, bij ons geldt dat niet. De sinterklaastijd gaat gepaard...

Gezellig aan tafel

Gezellig aan tafel

Momenteel besteden verschillende instanties aandacht aan een goede maaltijd. Zo is er het jaarlijkse schoolontbijt en zijn er scholen die smaaklessen geven. Aangezien gemiddeld een op de vijf kinderen hun broodnodige ontbijt overslaat is dit ook wel nodig. Kinderen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0