Op het moment dat je weet dat je baby in stuit ligt, ben je al ver in je zwangerschap. Wat kun je doen om jezelf en je baby de beste start te geven?

1 Onderzoek of versie mogelijk is

Onderzoek de mogelijkheid tot versie in een aandachtige setting met twee versiekundigen die met regelmaat samenwerken en met rust en tijd een baby uitnodigen tot draaien. Op deze manier hoeft het niet invasief te zijn, en een geslaagde versie geeft altijd een beter uitgangspunt voor geboorte dan een stuitligging.

Lees ook: Positief over bevallen (van Milli Hill, onmisbaar goed boek!), Vrije geboorte (splinternieuwe herziene editie), Het nieuwe borstvoedingsboek.

2 Bereid je voor op je stuitbevalling

Een goede voorbereiding op een stuitbevalling helpt je zeker. Lees je in, en verdiep je in de punten die voor jou extra belangrijk zijn. Maak bijvoorbeeld je persoonlijke risico-afweging, die kan bestaan naast de risico-afweging voor de baby. Zo kan een keizersnee op de korte termijn het veiligst zijn voor de baby, maar op de lange termijn nadelig effect hebben. Na een keizersnee is de kans op complicaties bij de hieropvolgende geboortes bijvoorbeeld groter. Dus is het belangrijk om helder te hebben waar jij je het krachtigst bij voelt. Onderzoek hoeveel vertrouwen je zelf hebt in een stuitbevalling, en bespreek met je partner en je verloskundige welke dingen jij aan kunt.

3 Kijk veel filmpjes

Kijk filmpjes van stuitgeboortes. Liefst met verticale houdingen. Een verticale houding is in het algemeen al aan te raden, voor elke bevalling, en in het geval van een stuitligging zeker. Door alvast te bekijken hoe het in zijn werk gaat, groeit er een realistisch beeld van de mogelijkheden, en van wat er bij jou past.

Deze bijzondere fotoserie is ook erg de moeite waard. Of dit filmpje waar je het keuzeproces tijdens de bevalling mooi kunt volgen:

4 Praat met vrouwen die een stuitgeboorte ervaren hebben

Het delen van geboorteverhalen is altijd al van belang, omdat het je een beter beeld geeft van hoe een bevalling kan verlopen. Wat jouw bevalling voor je in petto heeft, weet je natuurlijk nooit. Voed jezelf wel met krachtige verhalen, zoals op mooiebevallingen.nl, want aan horror heb je niets. Sterker nog, angst en stress tijdens de zwangerschap helpen je verder van huis. Positieve ervaringen van vrouwen die je voorgingen kunnen je bekrachtigen in het besef: jij kunt het ook.

Verder lezen

Positief over bevallen (van Milli Hill, onmisbaar goed boek)

Vrije geboorte (totaal herziene editie van dit klassieke werk)

Het nieuwe borstvoedingsboek (dit wil je ook)

Ervaringsverhaal: Thuis bevallen met een stuit

De meest bizarre tips in je kraamweek

Met dank aan Yvon Noordermeer voor de waardevolle informatie over stuitgeboortes.

Beeld: de supergetalenteerde Christie Haalboom

BewarenBewaren

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0