5 handige tips over leerplicht

door Annemieke Nieborg
leerplicht

Leerplicht: we zijn eraan gewend. En we interpreteren het als: naar school gaan. Leerplicht zou je ook een leerrecht kunnen noemen.  Een maatschappelijke voorziening die ieder kind in staat stelt om te kennis op te doen.

In de zoektocht naar het juiste onderwijs voor je kind, is het handig om te weten hoe het precies zit met de leerplicht. Mag je ze nou nog even langer thuis houden als je denkt dat ze er nog niet aan toe zijn? En misschien kun je wel helemaal geen school vinden die bij jullie past. Wat dan? Hier een paar handige feiten over de leerplicht.

1) Leerplicht begint bij 5 jaar

In Nederland zijn kinderen leerplichtig vanaf hun vijfde verjaardag. Hoewel de meeste kinderen naar school gaan zodra ze 4 worden, kun je school dus ook nog een jaar uitstellen. Ook kun je ervoor kiezen je kind slechts een deel van de week naar school te doen, of halve dagen. Niet alle scholen zullen dit ondersteunen, maar het is prettig te weten dat dit juridisch mogelijk is tot ze 5 zijn.

Als je kind 5 is, heb je ook nog de mogelijkheid om hem in overleg 5 tot 10 uur per week thuis te houden, zodat je kind iets rustiger kan wennen aan het ritme van de schoolweek.

2) In Nederland hebben we leerplicht: geen schoolplicht

Leerplicht betekent dat je verplicht bent om je kind toegang tot onderwijs te geven, maar dit hoeft dus niet per se op een school plaats te vinden. Je kunt thuisonderwijs geven, als je hier toestemming voor hebt. Ook heb je een vrijstelling nodig als je je kind niet bij een school wil inschrijven.

Er is een groter wordende groep ouders die niet blij is met de toenemende centralisering van scholen en kiest voor een democratische school of voor thuisonderwijs. Thuisonderwijs klinkt alsof je dan de hele dag alleen met je kind zit. De meeste thuisonderwijsgezinnen zoeken elkaar juist op. Kinderen leren immers vooral van elkaar en zijn graag onder andere kinderen. Zoek op Facebook naar thuisonderwijsgroepen in jouw buurt, of word lid van de NVVTO.  Klassen worden groter en leraren krijgen steeds minder vrijheid en tijd om te doen waar ze goed in zijn: les geven. Meer ouders kiezen voor thuisonderwijs, unschooling, democratische scholen, of richten zelf iets op.

Kinderen leren immers vooral van elkaar en zijn graag onder andere kinderen

3) Vrijstelling vragen van school kan ook

Je kunt je kind altijd op een school inschrijven, maar uitschrijven is een heel ander verhaal. Ben je er niet zeker van of je je kind naar school wilt laten gaan? Je kunt vrijstelling vragen voor school. Dit kun je ieder jaar verlengen. De eerste keer stuur je maximaal 1 maand voor  je kinds 5e verjaardag een vrijstellingsbrief. Daarna stuur je deze brief elk jaar voor 1 juli. Je maakt gebruikt van een recht, dus je deelt alleen iets mee aan je gemeente. Je hoeft niet om toestemming te vragen.

4) Kijk verder dan de kleuterschool

Als je een basisschool kiest voor je kind, kijk dan ook naar groep 3 en hoger. Kleuterklassen zien er bijna altijd gezellig uit: er zijn veel pauzes en lekker veel speelmogelijkheden. Daarna begint ‘het echte werk’. Maar hoe gaat een school om met kinderen die extra steun nodig hebben? Is er beleid op dyslexie, op hoogbegaafdheid, is er een pestprotocol? Zijn er ook meesters, of alleen juffen? Mogen de kinderen hun schoenen uit doen in de klas? Neem dit mee in je schoolkeuze.

5) Overweeg ook eens een goede BSO

Veel scholen werken samen met een bepaalde BSO. Neem ook daar eens een kijkje.

Ook wanneer je thuisonderwijs overweegt, kan een BSO uitkomst bieden. Veel thuisonderwijzers vinden het intensief om zoveel tijd met hun kinderen door te brengen. Ook willen ze de kinderen aansluiting bieden bij een groep.

Op een goede BSO beseft de leiding dat het kind zijn vrije tijd heeft als het uit school komt en laat het genoeg ruimte voor vrij spel. Kinderen leren door spel. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen spelen en leren. Vrij spel is leren. Het bevat alle ingrediënten om efficiënt informatie op te kunnen nemen: Je bent intrinsiek gemotiveerd, je bent je eigen regisseur, je maakt continue beslissingen en afwegingen. Op een fijne BSO krijgt je kind volop kansen vrij te spelen en lekker onder de kinderen te zijn.

NB: Dit artikel is niet bedoeld als juridisch advies, het is slechts informatief.

Een kleuter is geen leerling

Waarom hoogbegaafden vaak een vaste mindset hebben

Annemieke Nieborg volgt haar hart en is ondernemend. Ooit begonnen met economische artikelen voor o.a. ‘the New York Post’ en ‘die Zeit’. Dol op pietepeuterige technische reparaties. Sinds de geboorte van haar dochter is ze gepassioneerd schrijfster over leven met kinderen. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo kan thuisonderwijs eruitzien

Zo kan thuisonderwijs eruitzien

Thuisonderwijs. Steeds meer ouders denken erover. En waarom eigenlijk niet? Voor de een is school fantastisch, maar lang niet elk kind of gezin vindt een passende school. Het gezin van Nienke en Rick werkt met thuisonderwijs. Kiind maakte een reportage die je in...

Kinderrecht of plicht op onderwijs?

Kinderrecht of plicht op onderwijs?

Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat staat in Artikel 28 van het Kinderrechtenverdrag. Basisonderwijs moet voor ieder kind gratis beschikbaar zijn. Daarnaast heb je ook de plicht om naar school te gaan, de leerplicht. Uiteraard was het recht om onderwijs te krijgen...

De bewegende klas – hoe leren kinderen?

De bewegende klas – hoe leren kinderen?

Kinderen kunnen niet stilzitten. Op school vragen we dit wel vaak van ze. 'De bewegende klas' zou hier een goede verandering teweeg kunnen brengen. Want eigenlijk is er iets geks aan de hand met het onderwijs. Het klopt namelijk niet: de dingen die wij weten over het...

Een school kiezen? Let op deze 6 criteria

Een school kiezen? Let op deze 6 criteria

Als je een school kiest (en als je wilt dat je kind een vrij mens blijft) is dat een grote beslissing. Behalve de onderwijsmethode, grootte en afstand zijn er nog andere aandachtspunten waar je op kunt letten. Dingen waar je misschien niet direct bij stilstaat wanneer...

Alles over pesten: weerbaarheid, macht en groepsdruk

Alles over pesten: weerbaarheid, macht en groepsdruk

Er is veel geschreven over pesten, maar vaak vanuit een heel exclusief perspectief, zoals pesten op school, cyberpesten, een specifiek anti-pestprogramma of de vraag in hoeverre pesten dierlijk gedrag is (en dus natuurlijk en onvermijdelijk). Wat ik miste was de...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0