5 handige tips over leerplicht

door Annemieke Nieborg
leerplicht

Leerplicht: we zijn eraan gewend. En we interpreteren het als: naar school gaan. Leerplicht zou je ook een leerrecht kunnen noemen.  Een maatschappelijke voorziening die ieder kind in staat stelt om te kennis op te doen.

In de zoektocht naar het juiste onderwijs voor je kind, is het handig om te weten hoe het precies zit met de leerplicht. Mag je ze nou nog even langer thuis houden als je denkt dat ze er nog niet aan toe zijn? En misschien kun je wel helemaal geen school vinden die bij jullie past. Wat dan? Hier een paar handige feiten over de leerplicht.

1) Leerplicht begint bij 5 jaar

In Nederland zijn kinderen leerplichtig vanaf hun vijfde verjaardag. Hoewel de meeste kinderen naar school gaan zodra ze 4 worden, kun je school dus ook nog een jaar uitstellen. Ook kun je ervoor kiezen je kind slechts een deel van de week naar school te doen, of halve dagen. Niet alle scholen zullen dit ondersteunen, maar het is prettig te weten dat dit juridisch mogelijk is tot ze 5 zijn.

Als je kind 5 is, heb je ook nog de mogelijkheid om hem in overleg 5 tot 10 uur per week thuis te houden, zodat je kind iets rustiger kan wennen aan het ritme van de schoolweek.

2) In Nederland hebben we leerplicht: geen schoolplicht

Leerplicht betekent dat je verplicht bent om je kind toegang tot onderwijs te geven, maar dit hoeft dus niet per se op een school plaats te vinden. Je kunt thuisonderwijs geven, als je hier toestemming voor hebt. Ook heb je een vrijstelling nodig als je je kind niet bij een school wil inschrijven.

Er is een groter wordende groep ouders die niet blij is met de toenemende centralisering van scholen en kiest voor een democratische school of voor thuisonderwijs. Thuisonderwijs klinkt alsof je dan de hele dag alleen met je kind zit. De meeste thuisonderwijsgezinnen zoeken elkaar juist op. Kinderen leren immers vooral van elkaar en zijn graag onder andere kinderen. Zoek op Facebook naar thuisonderwijsgroepen in jouw buurt, of word lid van de NVVTO.  Klassen worden groter en leraren krijgen steeds minder vrijheid en tijd om te doen waar ze goed in zijn: les geven. Meer ouders kiezen voor thuisonderwijs, unschooling, democratische scholen, of richten zelf iets op.

Kinderen leren immers vooral van elkaar en zijn graag onder andere kinderen

3) Vrijstelling vragen van school kan ook

Je kunt je kind altijd op een school inschrijven, maar uitschrijven is een heel ander verhaal. Ben je er niet zeker van of je je kind naar school wilt laten gaan? Je kunt vrijstelling vragen voor school. Dit kun je ieder jaar verlengen. De eerste keer stuur je maximaal 1 maand voor  je kinds 5e verjaardag een vrijstellingsbrief. Daarna stuur je deze brief elk jaar voor 1 juli. Je maakt gebruikt van een recht, dus je deelt alleen iets mee aan je gemeente. Je hoeft niet om toestemming te vragen.

4) Kijk verder dan de kleuterschool

Als je een basisschool kiest voor je kind, kijk dan ook naar groep 3 en hoger. Kleuterklassen zien er bijna altijd gezellig uit: er zijn veel pauzes en lekker veel speelmogelijkheden. Daarna begint ‘het echte werk’. Maar hoe gaat een school om met kinderen die extra steun nodig hebben? Is er beleid op dyslexie, op hoogbegaafdheid, is er een pestprotocol? Zijn er ook meesters, of alleen juffen? Mogen de kinderen hun schoenen uit doen in de klas? Neem dit mee in je schoolkeuze.

5) Overweeg ook eens een goede BSO

Veel scholen werken samen met een bepaalde BSO. Neem ook daar eens een kijkje.

Ook wanneer je thuisonderwijs overweegt, kan een BSO uitkomst bieden. Veel thuisonderwijzers vinden het intensief om zoveel tijd met hun kinderen door te brengen. Ook willen ze de kinderen aansluiting bieden bij een groep.

Op een goede BSO beseft de leiding dat het kind zijn vrije tijd heeft als het uit school komt en laat het genoeg ruimte voor vrij spel. Kinderen leren door spel. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen spelen en leren. Vrij spel is leren. Het bevat alle ingrediënten om efficiënt informatie op te kunnen nemen: Je bent intrinsiek gemotiveerd, je bent je eigen regisseur, je maakt continue beslissingen en afwegingen. Op een fijne BSO krijgt je kind volop kansen vrij te spelen en lekker onder de kinderen te zijn.

NB: Dit artikel is niet bedoeld als juridisch advies, het is slechts informatief.

Een kleuter is geen leerling

Waarom hoogbegaafden vaak een vaste mindset hebben

Annemieke Nieborg volgt haar hart en is ondernemend. Ooit begonnen met economische artikelen voor o.a. ‘the New York Post’ en ‘die Zeit’. Dol op pietepeuterige technische reparaties. Sinds de geboorte van haar dochter is ze gepassioneerd schrijfster over leven met kinderen. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

Voel je vrij met een groeimindset

Voel je vrij met een groeimindset

'Als je een vaste (fixed) mindset hebt, dan denk je dat je iets wel of niet kunt. Je vertelt jezelf dat je dingen niet kunt, dat de stof saai is en dat je er niet eens aan hoeft te beginnen. Herken je het? Het kan ook zijn dat je dit alleen op een bepaald gebied hebt....

Peter Gray bewijst dat vrij spel van levensbelang is

Peter Gray bewijst dat vrij spel van levensbelang is

Hij is de expert op het gebied van vrij leren: Peter Gray, professor en onderzoeker in de psychologie, beschrijft in het boek Free to Learn zijn bevindingen over het nut van vrij spelen en de nutteloosheid van het schoolsysteem. En alles begon bij zijn zoon Scott....

Waarom naar school? Leren doe je van het leven

Waarom naar school? Leren doe je van het leven

Hoe meer en hoe langer ik erover nadenk, hoe stommer ik ons schoolsysteem vind. Hebben we school überhaupt wel nodig? Leren doe je toch door te leven? Op sommige plekken in de wereld gaan kinderen niet naar school. Dat vinden wij soms zielig. Dan worden er projecten...

De bewegende klas – hoe leren kinderen?

De bewegende klas – hoe leren kinderen?

Kinderen kunnen niet stilzitten. Op school vragen we dit wel vaak van ze. 'De bewegende klas' zou hier een goede verandering teweeg kunnen brengen. Want eigenlijk is er iets geks aan de hand met het onderwijs. Het klopt namelijk niet: de dingen die wij weten over het...

Tips van een thuisonderwijzer

Tips van een thuisonderwijzer

De komende drie weken zijn alle ouders een beetje thuisonderwijsouders. Ook voor ouders die al thuisonderwijs geven, zoals wij, is het een vreemde tijd zonder clubjes, cursussen en workshops. Misschien valt het je niet per se zwaar en vind je het leuk om er meer uit...

0