Je schatten van kinderen die continu conflicten hebben. Een punthoofd kun je ervan krijgen. Een hoge bloeddruk trouwens ook. Eva Bronsveld schreef het boek Samen spelen, wat nou delen? en geeft daarin tips hoe je je kinderen kunt leren zelf ruzies op te lossen. Of nog beter, hoe je ze kunt voorkomen. Wij delen alvast vijf tips uit het boek met je.
Kijk naar jezelf
Als je kinderen ruzie maken dan roept dat vaak ook bij jezelf emoties op. Voordat je het door hebt roep je dingen waarvan je weet dat ze niet helpend zijn of die je je had voorgenomen nooit te zeggen. Om kinderen te helpen hun conflicten op te lossen is de eerste stap om zelf rustig te blijven en voor te leven wat je graag wil zien. Behoefte aan nog meer tips hoe je je eigen boosheid kunt reguleren? Lees ook ‘Boosheid onder controle‘ en ‘12 tips om met boosheid om te gaan‘.
Lees ook: Samen spelen, wat nou delen?
Let op je valkuilen
Er zijn een aantal zaken die niet helpend zijn bij ruzies. In een notendop zijn het volgens Eva de volgende: 1. De slachtofferrol aannemen en bijvoorbeeld verzuchten dat de kinderen ook nooit luisteren. 2. Zelf gaan schreeuwen. Behoeft geen verdere uitleg toch? 3. Emoties bagatelliseren. Om kinderen te leren rekening te houden met elkaar zullen ze emoties serieus moeten nemen. En dat doen ze sneller als jij het voorleeft. 4. De ander de schuld geven. Menselijk, maar het lost eigenlijk niets op. De ander krijgt alleen een rotgevoel. 5. Macht inzetten. Je krijgt daar een situatie van waarin het recht van de sterkste geldt. (adult supremacy heet dat, en dit schreven we erover) 6. Over je eigen grenzen heen laten gaan en hiermee conflictvermijdend gedrag laten zien. Je laat kinderen dan niet zien dat ze ook voor zichzelf op mogen komen en hoe ze dat kunnen doen.
Fouten erkennenErken je eigen fouten
Erken je eigen fouten
Het is belangrijk om je eigen fouten te erkennen. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je fouten leren je kinderen daar ook weer van. Niet altijd makkelijk om te doen, maar zeker voor de lange termijn hartstikke nuttig.
TOP-model
Als leidraad geeft Eva het TOP-model, wat in het kort drie stappen bevat.
- Stap 1: Troosten. Zolang er nog allerlei emoties spelen zal er geen oplossing komen. Dus begin met troosten en kalmeren.
- Stap 2: Ontdekken wat iedereen wil. Het herkennen en erkennen van ieders belang of behoefte. Pas als dit duidelijk is kunnen kinderen oplossingen bedenken.
- Stap 3: Plannetje maken. Zijn de eerste twee stappen goed opgevolgd dan kan er nu een oplossing bedacht worden. In het boek wordt dit model nog verder uitgelegd met voorbeelden erbij.
Hoe kunnen ze het weer goed maken?
Om zelf meer in balans te zijn, kun je trouwens ook deze superbekrachtigende training doen
Leer je kinderen hoe ze het goed kunnen maken
Met een paar stappen kun je je kind hierbij helpen. Help ze snappen welk effect hun gedrag heeft. Dit kun je doen door te benoemen wat je ziet en je te richten op de gekwetste. Zo zien en leren kinderen dat het belangrijk is om iemand te troosten. Help ze vervolgens begrijpen wat er is gebeurd door dit te beschrijven op een liefdevolle en neutrale manier. Kleine kinderen hebben vaak helemaal niet door wat ze hebben gedaan. Het beschrijven helpt ze bij het begrijpen. Laat kinderen zien wat ze kunnen doen om het weer goed te maken. Misschien door een nat doekje te pakken voor een zere knie of een geliefde knuffel. Is er iets stuk geef ze dan als het mogelijk is een rol bij het repareren. En leef natuurlijk zelf voor hoe je een goed excuus maakt en ga na of het voor beide partijen goed is afgerond. In het artikel Sorry zeggen is ook voorleven vind je nog meer tips.
Meer lezen?
Lastige kinderen, heb jij even geluk
Opvoedtips van Eva: Help, mijn kind doet een ander kind pijn!
Illustratie: Skandaloe