5 tips om conflicten tussen kinderen op te lossen

door Christel Rengers

Je schatten van kinderen die continu conflicten hebben. Een punthoofd kun je ervan krijgen. Een hoge bloeddruk trouwens ook. Eva Bronsveld schreef het boek Samen spelen, wat nou delen? en geeft daarin tips hoe je je kinderen kunt leren zelf ruzies op te lossen. Of nog beter, hoe je ze kunt voorkomen. Wij delen alvast vijf tips uit het boek met je.

Kijk naar jezelf

Als je kinderen ruzie maken dan roept dat vaak ook bij jezelf emoties op. Voordat je het door hebt roep je dingen waarvan je weet dat ze niet helpend zijn of die je je had voorgenomen nooit te zeggen. Om kinderen te helpen hun conflicten op te lossen is de eerste stap om zelf rustig te blijven en voor te leven wat je graag wil zien. Behoefte aan nog meer tips hoe je je eigen boosheid kunt reguleren? Lees ook ‘Boosheid onder controle‘ en ‘12 tips om met boosheid om te gaan‘. 

Lees ook: Samen spelen, wat nou delen?

Let op je valkuilen

Er zijn een aantal zaken die niet helpend zijn bij ruzies. In een notendop zijn het volgens Eva de volgende: 1. De slachtofferrol aannemen en bijvoorbeeld verzuchten dat de kinderen ook nooit luisteren. 2. Zelf gaan schreeuwen. Behoeft geen verdere uitleg toch? 3. Emoties bagatelliseren. Om kinderen te leren rekening te houden met elkaar zullen ze emoties serieus moeten nemen. En dat doen ze sneller als jij het voorleeft. 4. De ander de schuld geven. Menselijk, maar het lost eigenlijk niets op. De ander krijgt alleen een rotgevoel. 5. Macht inzetten. Je krijgt daar een situatie van waarin het recht van de sterkste geldt. (adult supremacy heet dat, en dit schreven we erover) 6. Over je eigen grenzen heen laten gaan en hiermee conflictvermijdend gedrag laten zien. Je laat kinderen dan niet zien dat ze ook voor zichzelf op mogen komen en hoe ze dat kunnen doen. 

Fouten erkennen

Erken je eigen fouten

Het is belangrijk om je eigen fouten te erkennen. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je fouten leren je kinderen daar ook weer van. Niet altijd makkelijk om te doen, maar zeker voor de lange termijn hartstikke nuttig. 

TOP-model

Als leidraad geeft Eva het TOP-model, wat in het kort drie stappen bevat.

  • Stap 1: Troosten. Zolang er nog allerlei emoties spelen zal er geen oplossing komen. Dus begin met troosten en kalmeren.
  • Stap 2: Ontdekken wat iedereen wil. Het herkennen en erkennen van ieders belang of behoefte. Pas als dit duidelijk is kunnen kinderen oplossingen bedenken.
  • Stap 3: Plannetje maken. Zijn de eerste twee stappen goed opgevolgd dan kan er nu een oplossing bedacht worden. In het boek wordt dit model nog verder uitgelegd met voorbeelden erbij. 

Hoe kunnen ze het weer goed maken?

Om zelf meer in balans te zijn, kun je trouwens ook deze superbekrachtigende training doen

Leer je kinderen hoe ze het goed kunnen maken

Met een paar stappen kun je je kind hierbij helpen. Help ze snappen welk effect hun gedrag heeft. Dit kun je doen door te benoemen wat je ziet en je te richten op de gekwetste. Zo zien en leren kinderen dat het belangrijk is om iemand te troosten. Help ze vervolgens begrijpen wat er is gebeurd door dit te beschrijven op een liefdevolle en neutrale manier. Kleine kinderen hebben vaak helemaal niet door wat ze hebben gedaan. Het beschrijven helpt ze bij het begrijpen. Laat kinderen zien wat ze kunnen doen om het weer goed te maken. Misschien door een nat doekje te pakken voor een zere knie of een geliefde knuffel. Is er iets stuk geef ze dan als het mogelijk is een rol bij het repareren. En leef natuurlijk zelf voor hoe je een goed excuus maakt en ga na of het voor beide partijen goed is afgerond. In het artikel Sorry zeggen is ook voorleven vind je nog meer tips. 

Meer lezen?

Samen spelen, wat nou delen?

How2Talk2Kids

Temperamentvolle kinderen

Lastige kinderen, heb jij even geluk

Opvoedtips van Eva: Help, mijn kind doet een ander kind pijn!

6 tips bij peuters met driftbuien

Astara over opvoeden – Help, mijn kind slaat!

Illustratie: Skandaloe

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Grapjes maken tegen kinderen

Grapjes maken tegen kinderen

Kinderen hebben humor! Ze kunnen je foppen en halen allerlei gekkigheid uit. Als ouder kun je gerust meedoen. Je kunt humor zelfs binnen de opvoeding gebruiken. Het begint bij kiekeboe en een jaar of vijftien later vliegt het sarcasme je om de horen (maar dan hóór je...

Respectvol communiceren met de Gordonmethode (1 van 3)

Respectvol communiceren met de Gordonmethode (1 van 3)

Op het moment dat je eerste kind geboren wordt, krijg je er als ouder een enorme verantwoordelijkheid bij. Op sommige momenten valt het ouderschap zwaar: 'Als het een baan was, had ik ontslag genomen.'¹ De Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon kwam in zijn werk veel...

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

Ageeth de Haan maakte dé soundtrack voor de kraamtijd

De kraamtijd. Kijk jij er weemoedig op terug? ‘Had ik maar meer in bed gelegen.’ ‘Had ik maar meer tijd genomen zelf te ontspannen.’ ‘Had ik maar meer vertrouwd op mijn gevoel.’ ‘Had ik maar langer gewoon alleen naar mijn baby gekeken’. Het liefst de hele dag. Ageeth...

Waarom tegenslag zo goed is voor je kind

Waarom tegenslag zo goed is voor je kind

Wanneer je kind valt, letterlijk maar vooral figuurlijk, dan raakt dat jou als ouder. Je wilt niet dat je kind het moeilijk heeft. En je wilt zeker niet dat hij meemaakt waar jij als kind doorheen bent gegaan en soms nog last van hebt. Je wilt dat je kind gelukkig is,...

Column Celia: Sinterklaas, het is dus toch waar

Column Celia: Sinterklaas, het is dus toch waar

Iedereen heeft in zijn klas een achtjarige die de sint verdedigt in de turnkleedkamers. Die achtjarige was ik. Jawel hij bestaat wel! Hij komt gewoon niet bij jou omdat je niet in hem gelooft. Nog een paar andere believers waren mee en er was de toekomstige politica...

Opvoeden als een jager-verzamelaar in moderne tijden

Opvoeden als een jager-verzamelaar in moderne tijden

Als ik de zoveelste onderhandeling begin over opruimen of schermpjestijd, vraag ik me af of dit normaal is. Michaeleen Doucleff ook. Met haar peuter raakte ze voortdurend in een machtsstrijd. Het voelde niet goed. Het voelde als iets wat vooral in westerse...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0