5 tips om conflicten tussen kinderen op te lossen

door Christel Rengers

Je schatten van kinderen die continu conflicten hebben. Een punthoofd kun je ervan krijgen. Een hoge bloeddruk trouwens ook. Eva Bronsveld schreef het boek Samen spelen, wat nou delen? en geeft daarin tips hoe je je kinderen kunt leren zelf ruzies op te lossen. Of nog beter, hoe je ze kunt voorkomen. Wij delen alvast vijf tips uit het boek met je.

Kijk naar jezelf

Als je kinderen ruzie maken dan roept dat vaak ook bij jezelf emoties op. Voordat je het door hebt roep je dingen waarvan je weet dat ze niet helpend zijn of die je je had voorgenomen nooit te zeggen. Om kinderen te helpen hun conflicten op te lossen is de eerste stap om zelf rustig te blijven en voor te leven wat je graag wil zien. Behoefte aan nog meer tips hoe je je eigen boosheid kunt reguleren? Lees ook ‘Boosheid onder controle‘ en ‘12 tips om met boosheid om te gaan‘. 

Lees ook: Samen spelen, wat nou delen?

Let op je valkuilen

Er zijn een aantal zaken die niet helpend zijn bij ruzies. In een notendop zijn het volgens Eva de volgende: 1. De slachtofferrol aannemen en bijvoorbeeld verzuchten dat de kinderen ook nooit luisteren. 2. Zelf gaan schreeuwen. Behoeft geen verdere uitleg toch? 3. Emoties bagatelliseren. Om kinderen te leren rekening te houden met elkaar zullen ze emoties serieus moeten nemen. En dat doen ze sneller als jij het voorleeft. 4. De ander de schuld geven. Menselijk, maar het lost eigenlijk niets op. De ander krijgt alleen een rotgevoel. 5. Macht inzetten. Je krijgt daar een situatie van waarin het recht van de sterkste geldt. (adult supremacy heet dat, en dit schreven we erover) 6. Over je eigen grenzen heen laten gaan en hiermee conflictvermijdend gedrag laten zien. Je laat kinderen dan niet zien dat ze ook voor zichzelf op mogen komen en hoe ze dat kunnen doen. 

Fouten erkennen

Erken je eigen fouten

Het is belangrijk om je eigen fouten te erkennen. Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je fouten leren je kinderen daar ook weer van. Niet altijd makkelijk om te doen, maar zeker voor de lange termijn hartstikke nuttig. 

TOP-model

Als leidraad geeft Eva het TOP-model, wat in het kort drie stappen bevat.

  • Stap 1: Troosten. Zolang er nog allerlei emoties spelen zal er geen oplossing komen. Dus begin met troosten en kalmeren.
  • Stap 2: Ontdekken wat iedereen wil. Het herkennen en erkennen van ieders belang of behoefte. Pas als dit duidelijk is kunnen kinderen oplossingen bedenken.
  • Stap 3: Plannetje maken. Zijn de eerste twee stappen goed opgevolgd dan kan er nu een oplossing bedacht worden. In het boek wordt dit model nog verder uitgelegd met voorbeelden erbij. 

Hoe kunnen ze het weer goed maken?

Om zelf meer in balans te zijn, kun je trouwens ook deze superbekrachtigende training doen

Leer je kinderen hoe ze het goed kunnen maken

Met een paar stappen kun je je kind hierbij helpen. Help ze snappen welk effect hun gedrag heeft. Dit kun je doen door te benoemen wat je ziet en je te richten op de gekwetste. Zo zien en leren kinderen dat het belangrijk is om iemand te troosten. Help ze vervolgens begrijpen wat er is gebeurd door dit te beschrijven op een liefdevolle en neutrale manier. Kleine kinderen hebben vaak helemaal niet door wat ze hebben gedaan. Het beschrijven helpt ze bij het begrijpen. Laat kinderen zien wat ze kunnen doen om het weer goed te maken. Misschien door een nat doekje te pakken voor een zere knie of een geliefde knuffel. Is er iets stuk geef ze dan als het mogelijk is een rol bij het repareren. En leef natuurlijk zelf voor hoe je een goed excuus maakt en ga na of het voor beide partijen goed is afgerond. In het artikel Sorry zeggen is ook voorleven vind je nog meer tips. 

Meer lezen?

Samen spelen, wat nou delen?

How2Talk2Kids

Temperamentvolle kinderen

Lastige kinderen, heb jij even geluk

Opvoedtips van Eva: Help, mijn kind doet een ander kind pijn!

6 tips bij peuters met driftbuien

Astara over opvoeden – Help, mijn kind slaat!

Illustratie: Skandaloe

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Sorry zeggen is ook voorleven

Sorry zeggen is ook voorleven

Sorry zeggen zonder het te menen, daar hebben we niks aan. Maar oprecht sorry zeggen, dat is een ander verhaal. Hoe een heuse sorry hartstikke opvoedkundig kan zijn. Excuses hoor! Sorry dat ik de koffie omgooi, sorry dat ik niet help met opruimen, sorry dat ik het...

Oneens als ouders? Pick your battles!

Oneens als ouders? Pick your battles!

Voor en tijdens je zwangerschap was je het misschien soms oneens met elkaar. Is jullie baby eenmaal geboren, dan kom je zonder twijfel verschillen van mening tegen. Hartstikke normaal, maar tegelijk ook best pittig om het oneens te zijn als ouders. Want het doet er...

Astara over opvoeden – Echt luisteren is moeilijk

Astara over opvoeden – Echt luisteren is moeilijk

Opvoeden is leuk en bijzonder. Maar wat kun je elkaar als ouder en kind soms in de weg zitten! Astara Lieuw-On bespreekt veelvoorkomende strubbelingen en geeft tips en inspiratie. Opvoeden: echt luisteren is moeilijk Sinds de dag dat ik ontdekte dat ik zwanger was is...

Het breken van de weerbarstige kinderwil: Straffen en belonen

Het breken van de weerbarstige kinderwil: Straffen en belonen

‘Kinderen moet je kort houden anders lopen ze over je heen’ ‘Kinderen moeten weten wie de baas is’ ‘Kinderen hebben nu eenmaal grenzen nodig’ Via deze negatieve stellingen over kinderen worden jonge ouders aan alle kanten gewaarschuwd. Verschillende ‘deskundigen’...

Waarom tegenslag zo goed is voor je kind

Waarom tegenslag zo goed is voor je kind

Wanneer je kind valt, letterlijk maar vooral figuurlijk, dan raakt dat jou als ouder. Je wilt niet dat je kind het moeilijk heeft. En je wilt zeker niet dat hij meemaakt waar jij als kind doorheen bent gegaan en soms nog last van hebt. Je wilt dat je kind gelukkig is,...

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Een baby op een potje. Het is voor veel mensen misschien even wennen. Maar het kan echt! Baby’s, hoe klein ook, geven zelf al aan dat ze moeten plassen of poepen. Je moet het alleen leren zien. In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is het helemaal niet iets...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0