Gezond leven voor jezelf en voor de kinderen kan een ideaal zijn voor ‘op een dag dat ik eraan toe kom’. Met deze 6 tips kun je vandaag beginnen!

1 Plant een fruitboompje

Dingen zien groeien vergroot je interesse in het eten. Met fruit heb je prachtig en aantrekkelijk resultaat, dus met een appelboom, een frambozen- of bramenstruikje maak je de oogst van de zomer heel zichtbaar. Zelf worteltjes zaaien, water geven en oogsten geeft die oranje dingen veel meer status. Echt wel dat je nu ook wil proeven! Maar ook oneetbare planten brengen gezondheid. Kijken naar groen en met je handen aan de natuur zitten is voor lichaam en geest altijd goed om te doen. Op elke leeftijd trouwens.

2 Maak waterkefir

Voor de liefhebber met doorzettingsvermogen: maak waterkefir. Dat lukt misschien niet letterlijk vandaag, want je gaat eerst op zoek naar een kefirplantje. Heb je dat gevonden, dan is de rest niet zo ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld dit recept. Het wonderlijke van verse kefir is dat het een levend, zich vermeerderend plantje is. Het proces van kefir maken is dan ook superleuk om met je kind te doen. De kefirkorrels zijn in beweging, het drankje bubbelt en borrelt, je kunt het proces in de glazen pot goed volgen en zelfs de kleur van je drank zien veranderen wanneer je er bijvoorbeeld bessen of stukken sinaasappel aan toevoegt. Met kefir veeg je alle kant-en-klare drankjes van tafel.

Een tikkie simpeler om te regelen is: maak fruitwater Zet een kan vol vers water op tafel, en geef dit water een upgrade met stukken zomerfruit erin. Of, voor een ultiem verfrissende variant: limoen / lavendel / munt / komkommerwater. Laat de kinderen vooral experimenteren met smaken. Zelfgemaakt water smaakt het beste!

3 Mediteer voor het slapen gaan

‘Ik zou moeten mediteren’, zeggen we vaak tegen onszelf. Maar ja, druk druk… Geen tijd om naar een cursus te gaan hoor. De grap is: mediteren kan altijd en overal. In de rij bij de kassa, wachtend op de trein, in de file, tijdens het koken en vooral tijdens het naar bed brengen van de kinderen. Kortom: in het dagelijks leven zijn er volop kansen om je innerlijke rust te vinden. Wil je jezelf op gang helpen, download dan een geleide meditatie op je telefoon, of zet een cd’tje aan terwijl je je kinderen naar dromenland begeleidt. Win-win, want ook kinderen kunnen heerlijk tot zichzelf komen, mediterend op hun niveau. 

Speciaal voor kinderen is er ‘Droomsterren’, verhalende meditaties met lieve muziek. Je kunt de verhalen zelf voorlezen of op cd luisteren.

4 Loop op blote voeten

Als je vandaag iets gezonds wil doen, trek dan nú je schoenen uit. Met blote voeten neemt je lichaam een gezondere houding aan, gebruik je meer spieren en heb je direct contact met de aarde. Die aarde zit bomvol gezonde stoffen die je via je huid kunt opnemen.

Voor je kinderen zijn blote voeten ook supergezond. Niet alleen fysiek, ook cognitief hebben ze voordeel bij blote voeten. Met schoenen aan nemen kinderen namelijk minder informatie op dan met sloffen/sokken/blote voetjes. Kinderen zonder schoenen in de klas kunnen zich beter concentreren, en dat maakt natuurlijk veel uit.

5 Beweeg

Met kinderen om je heen kom je op zich vanzelf wel aan je kilometers. Ontelbare keren loop je heen en weer, trap op en af om hapjes, drankjes, doekjes en luiers te pakken of je baby in slaap te wiegen. Van een heel andere orde is gerichte beweging die jouw lichaam in balans brengt, en je kracht en rust geeft. Heb je geen zin of tijd om naar een cursus of sportklas te gaan? Maar wil je wel op jouw moment je gezondheid opbouwen? Haal dan de online Pilatescursus in huis, ideaal voor moeders.

6 Houd van jezelf

Het aller-allergezondste om te doen is van jezelf houden. Word je gewoon gelukkig van, en de gezondheidseffecten daarvan zijn ontelbaar. Voor jou en voor je wijde omgeving. Is het vandaag een dag om niets te doen? Sla dan tip 1 tot en met 5 over. Liefde is de beste zelfzorg.

Fotografie: Jana Boekholt

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0