6 gezonde dingen die je vandaag kunt doen

door Nelleke Bos

Gezond leven voor jezelf en voor de kinderen kan een ideaal zijn voor ‘op een dag dat ik eraan toe kom’. Met deze 6 tips kun je vandaag beginnen!

1 Plant een fruitboompje

Dingen zien groeien vergroot je interesse in het eten. Met fruit heb je prachtig en aantrekkelijk resultaat, dus met een appelboom, een frambozen- of bramenstruikje maak je de oogst van de zomer heel zichtbaar. Zelf worteltjes zaaien, water geven en oogsten geeft die oranje dingen veel meer status. Echt wel dat je nu ook wil proeven! Maar ook oneetbare planten brengen gezondheid. Kijken naar groen en met je handen aan de natuur zitten is voor lichaam en geest altijd goed om te doen. Op elke leeftijd trouwens.

2 Maak waterkefir

Voor de liefhebber met doorzettingsvermogen: maak waterkefir. Dat lukt misschien niet letterlijk vandaag, want je gaat eerst op zoek naar een kefirplantje. Heb je dat gevonden, dan is de rest niet zo ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld dit recept. Het wonderlijke van verse kefir is dat het een levend, zich vermeerderend plantje is. Het proces van kefir maken is dan ook superleuk om met je kind te doen. De kefirkorrels zijn in beweging, het drankje bubbelt en borrelt, je kunt het proces in de glazen pot goed volgen en zelfs de kleur van je drank zien veranderen wanneer je er bijvoorbeeld bessen of stukken sinaasappel aan toevoegt. Met kefir veeg je alle kant-en-klare drankjes van tafel.

Een tikkie simpeler om te regelen is: maak fruitwater Zet een kan vol vers water op tafel, en geef dit water een upgrade met stukken zomerfruit erin. Of, voor een ultiem verfrissende variant: limoen / lavendel / munt / komkommerwater. Laat de kinderen vooral experimenteren met smaken. Zelfgemaakt water smaakt het beste!

3 Mediteer voor het slapen gaan

‘Ik zou moeten mediteren’, zeggen we vaak tegen onszelf. Maar ja, druk druk… Geen tijd om naar een cursus te gaan hoor. De grap is: mediteren kan altijd en overal. In de rij bij de kassa, wachtend op de trein, in de file, tijdens het koken en vooral tijdens het naar bed brengen van de kinderen. Kortom: in het dagelijks leven zijn er volop kansen om je innerlijke rust te vinden. Wil je jezelf op gang helpen, download dan een geleide meditatie op je telefoon, of zet een cd’tje aan terwijl je je kinderen naar dromenland begeleidt. Win-win, want ook kinderen kunnen heerlijk tot zichzelf komen, mediterend op hun niveau. 

Speciaal voor kinderen is er ‘Droomsterren’, verhalende meditaties met lieve muziek. Je kunt de verhalen zelf voorlezen of op cd luisteren.

4 Loop op blote voeten

Als je vandaag iets gezonds wil doen, trek dan nú je schoenen uit. Met blote voeten neemt je lichaam een gezondere houding aan, gebruik je meer spieren en heb je direct contact met de aarde. Die aarde zit bomvol gezonde stoffen die je via je huid kunt opnemen.

Voor je kinderen zijn blote voeten ook supergezond. Niet alleen fysiek, ook cognitief hebben ze voordeel bij blote voeten. Met schoenen aan nemen kinderen namelijk minder informatie op dan met sloffen/sokken/blote voetjes. Kinderen zonder schoenen in de klas kunnen zich beter concentreren, en dat maakt natuurlijk veel uit.

5 Beweeg

Met kinderen om je heen kom je op zich vanzelf wel aan je kilometers. Ontelbare keren loop je heen en weer, trap op en af om hapjes, drankjes, doekjes en luiers te pakken of je baby in slaap te wiegen. Van een heel andere orde is gerichte beweging die jouw lichaam in balans brengt, en je kracht en rust geeft, bijvoorbeeld yoga of pilates.

6 Houd van jezelf

Het aller-allergezondste om te doen is van jezelf houden. Word je gewoon gelukkig van, en de gezondheidseffecten daarvan zijn ontelbaar. Voor jou en voor je wijde omgeving. Is het vandaag een dag om niets te doen? Sla dan tip 1 tot en met 5 over. Liefde is de beste zelfzorg.

Fotografie: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Eet chocola voor een betere wereld

Eet chocola voor een betere wereld

Voor een gezonde, duurzame en eerlijke planeet zijn er best wat dingen die we niet doen. Ik sta tenminste geregeld te prakkiseren in de winkel. Heb ik zin in chocola, maar met de kennis dat er in de cacao-industrie veel aan de hand is, wordt het al gauw een guilty...

Boek: Eten voor de kleintjes

Boek: Eten voor de kleintjes

Mensen houden van eten. Logisch: het is een basisbehoefte. We houden ook van slapen en poepen. Daarom is het zo raar dat strijd aan tafel in Nederland de normaalste zaak van de wereld lijkt. Kinderen zijn leergierig en willen heus graag allerlei smaken onderzoeken,...

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Overstappen op biologische producten zou je als consument sterker moeten gaan overwegen, schrijft de The Telegraph. Want pesticiden blijken gevaarlijker dan tot nog toe was gedacht. Pesticiden en de hersenontwikkeling Onderzoek, gepubliceerd door het Europese...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

Alles wat je moet weten over teken

Alles wat je moet weten over teken

De natuur ingaan is naast genieten ook oppassen geblazen. De teek maakt namelijk haar opmars in Nederland en deze kleine, spinachtige parasiet draagt steeds vaker bacteriën en virussen bij zich waar mensen en dieren flink ziek van kunnen worden. De bekendste door...

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

0