6 gezonde dingen die je vandaag kunt doen

door Nelleke Bos

Gezond leven voor jezelf en voor de kinderen kan een ideaal zijn voor ‘op een dag dat ik eraan toe kom’. Met deze 6 tips kun je vandaag beginnen!

1 Plant een fruitboompje

Dingen zien groeien vergroot je interesse in het eten. Met fruit heb je prachtig en aantrekkelijk resultaat, dus met een appelboom, een frambozen- of bramenstruikje maak je de oogst van de zomer heel zichtbaar. Zelf worteltjes zaaien, water geven en oogsten geeft die oranje dingen veel meer status. Echt wel dat je nu ook wil proeven! Maar ook oneetbare planten brengen gezondheid. Kijken naar groen en met je handen aan de natuur zitten is voor lichaam en geest altijd goed om te doen. Op elke leeftijd trouwens.

2 Maak waterkefir

Voor de liefhebber met doorzettingsvermogen: maak waterkefir. Dat lukt misschien niet letterlijk vandaag, want je gaat eerst op zoek naar een kefirplantje. Heb je dat gevonden, dan is de rest niet zo ingewikkeld. Neem bijvoorbeeld dit recept. Het wonderlijke van verse kefir is dat het een levend, zich vermeerderend plantje is. Het proces van kefir maken is dan ook superleuk om met je kind te doen. De kefirkorrels zijn in beweging, het drankje bubbelt en borrelt, je kunt het proces in de glazen pot goed volgen en zelfs de kleur van je drank zien veranderen wanneer je er bijvoorbeeld bessen of stukken sinaasappel aan toevoegt. Met kefir veeg je alle kant-en-klare drankjes van tafel.

Een tikkie simpeler om te regelen is: maak fruitwater Zet een kan vol vers water op tafel, en geef dit water een upgrade met stukken zomerfruit erin. Of, voor een ultiem verfrissende variant: limoen / lavendel / munt / komkommerwater. Laat de kinderen vooral experimenteren met smaken. Zelfgemaakt water smaakt het beste!

3 Mediteer voor het slapen gaan

‘Ik zou moeten mediteren’, zeggen we vaak tegen onszelf. Maar ja, druk druk… Geen tijd om naar een cursus te gaan hoor. De grap is: mediteren kan altijd en overal. In de rij bij de kassa, wachtend op de trein, in de file, tijdens het koken en vooral tijdens het naar bed brengen van de kinderen. Kortom: in het dagelijks leven zijn er volop kansen om je innerlijke rust te vinden. Wil je jezelf op gang helpen, download dan een geleide meditatie op je telefoon, of zet een cd’tje aan terwijl je je kinderen naar dromenland begeleidt. Win-win, want ook kinderen kunnen heerlijk tot zichzelf komen, mediterend op hun niveau. 

Speciaal voor kinderen is er ‘Droomsterren’, verhalende meditaties met lieve muziek. Je kunt de verhalen zelf voorlezen of op cd luisteren.

4 Loop op blote voeten

Als je vandaag iets gezonds wil doen, trek dan nú je schoenen uit. Met blote voeten neemt je lichaam een gezondere houding aan, gebruik je meer spieren en heb je direct contact met de aarde. Die aarde zit bomvol gezonde stoffen die je via je huid kunt opnemen.

Voor je kinderen zijn blote voeten ook supergezond. Niet alleen fysiek, ook cognitief hebben ze voordeel bij blote voeten. Met schoenen aan nemen kinderen namelijk minder informatie op dan met sloffen/sokken/blote voetjes. Kinderen zonder schoenen in de klas kunnen zich beter concentreren, en dat maakt natuurlijk veel uit.

5 Beweeg

Met kinderen om je heen kom je op zich vanzelf wel aan je kilometers. Ontelbare keren loop je heen en weer, trap op en af om hapjes, drankjes, doekjes en luiers te pakken of je baby in slaap te wiegen. Van een heel andere orde is gerichte beweging die jouw lichaam in balans brengt, en je kracht en rust geeft, bijvoorbeeld yoga of pilates.

6 Houd van jezelf

Het aller-allergezondste om te doen is van jezelf houden. Word je gewoon gelukkig van, en de gezondheidseffecten daarvan zijn ontelbaar. Voor jou en voor je wijde omgeving. Is het vandaag een dag om niets te doen? Sla dan tip 1 tot en met 5 over. Liefde is de beste zelfzorg.

Fotografie: Jana Boekholt

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

6 tips voor lichaamsbeweging opbouwen na je bevalling

6 tips voor lichaamsbeweging opbouwen na je bevalling

Hoe start je na je bevalling weer met je conditie opbouwen, met lichaamsbeweging en jezelf sterker maken? 1 doe dutjes De eerste 6 weken na je bevalling kosten je lichaam en geest enorm veel energie. Zorg ervoor dat je elk moment voor een dutje pakt. In je slaap vul...

Voeding met gebakken lucht

Voeding met gebakken lucht

'Mama weet waarom...' Het is de slogan van een bekend merk babyvoeding. Maar, vraag ik me steeds vaker af, weet mama wel echt waarom een bepaald product goed is? En nog belangrijker, weten mama en papa eigenlijk wel wat er precies in zit? Een koekje boordevol vezels,...

Nieuw licht op verantwoord zonnen

Nieuw licht op verantwoord zonnen

De dagen worden langer. Nee maar echt hoor, voordat je het weet is het zomer! Je merkt er nog niks van, en toegegeven: het duurt nog wel een tijdje. Maar: NU is het moment om te beginnen met zonnen! Zonnen in maart Wat hebben ze nu weer verzonnen, zonnen in maart? Ik...

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Schermen of geen schermen? Dat is dé vraag. Of in ieder geval eentje die ons allemaal bezighoudt. Want is het kijken naar schermpjes nu slecht of juist goed? En hoe ga je ermee om als je wel kiest voor een scherm maar geen lethargisch hangkind wil met vierkante ogen?...

Recensie: Natuurlijk en gezond (op)voeden

Recensie: Natuurlijk en gezond (op)voeden

In navolging van haar boek ‘100% gifvrij leven’, schreef Julia Kang een boek gericht aan ouders. Over het gezond voeden en opvoeden van je kind. Dat begint al in de zwangerschap: welke voeding heeft invloed op je baby? Én in de voorbereiding van het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0