Heeft je kind aangegeven interesse te hebben in plassen op het potje? Blijft de luier steeds vaker droog? Merk je dat hij zich er bewust van wordt dat hij moet plassen of poepen? Of trekt je kind de luier zelf uit? Woohoo! Slingers en trompetten! Dat is meestal het begin van zindelijk worden. Om deze nieuwe fase ontspannen in te gaan verzamelden we 6 handige tips. Gratis en voor niets.

1 Gemakkelijke kleding

Dat klinkt nogal als een open deur, maar je ziet zo vaak peuters met hippe broeken met knopen, bretels en riemen. Dat is natuurlijk vragen om ongelukjes en bovendien een onnodige teleurstelling voor je kind die het met een joggingbroek aan misschien wel had gered. Easy access kan het verschil maken tussen frustratie of een succeservaring.

2 Vaste momenten

Ga over de dag heen op vaste momenten met je kindje naar de wc of het potje. Bijvoorbeeld na het slapen, na het eten of drinken, nadat je buiten hebt gespeeld. Het plassen en poepen wordt dan sneller een gewoonte en iets wat je kind gaat voelen en herkennen. Let wel op dat je je kindje niet dwingt om het potje te gaan, want dan kan het een vervelende ervaring worden en dat wil je juist niet. Heeft jouw kind er nog geen interesse in? Geen probleem, probeer het later nog een keer.

Wanneer je kind bezig is met zindelijk worden vliegen woorden als plassen, poepen, piemel en vulva je om de oren

 

3 Blote billen

Een beetje old school maar wel heel effectief. Zet het potje in de kamer en laat je kind lekker met de billen bloot spelen. Zo kan het gemakkelijk en snel op het potje gaan zitten. Wil je geen potje, kies dan voor een handige wc-brilverkleiner en een krukje bij de wc zodat je kind er zelf op kan klimmen.

4 Kak!

Wanneer je kind bezig is met zindelijk worden vliegen woorden als plassen en poepen, piemel of vulva je ineens om de oren. Soms ook in het openbaar. Erg fijn. Praat er samen openlijk en zonder schaamte over zodat het iets heel normaals blijft.

Lees dit bijvoorbeeld met ze: Het vrolijke vaginaboekje en Het kleine piemelboek.

5 Voorleven

En in het kader van openheid: zoals met zoveel in de opvoeding doen kinderen vaak niet wat je zegt, maar wat je doet. Ga daarom gezellig samen naar de wc en leef voor wat daar allemaal gebeurt. Laat je kindje bijvoorbeeld toiletpapier aangeven of doorspoelen.

6 Boeken lezen

Leen bij de bibliotheek verschillende boekjes over op het potje gaan en lees ze fijn samen. Zo ziet je kindje dat andere kinderen ook op het potje of de wc gaan en dat ook nog aan het leren zijn. Dat haalt de druk er een beetje af.

Onze leestips: Potje!Hé wie zit er op de wc?, Milan op het potje.

 Meer lezen

Zindelijk worden zonder training

Hé wie zit er op de wc?, Harmen van Straaten

Potje!, Mylo Freeman

Het vrolijke vaginaboekje, Dan Höjer
Het kleine piemelboek, Dan Höjer

BewarenBewaren

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0