6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

door Drees Koren

In de kop van dit blog staat het woordje ‘moet’. Dat klopt niet, want wie zijn wij om te zeggen dat je je op borstvoeding ‘moet’ voorbereiden? Maar het zou wel een belachelijk goed idee zijn. Waarom?

1. Omdat je straks je kindje wil voeden

Sterker nog, dat doe je nu al. Tijdens je zwangerschap, groeit en bloeit de foetus op jouw voeding. En straks, als hij of zij geboren is, wordt dat niet veel anders. Je baby is dan wel uit de buik, maar hij heeft jou nog steeds (let op: woordspeling) broodnodig om te kunnen leven. 

2. Omdat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat

Het is flauw en stom, maar toch is het waar: bij veel vrouwen gaat de borstvoeding niet vanzelf. Uit de laatste onderzoeken van TNO blijkt dat 80 procent van de moeders na de geboorte weliswaar begint met borstvoeding, maar dat dit percentage supersnel daalt. De voornaamste redenen die moeders uit dit onderzoek opgaven, waren ongemakken, zoals pijn aan de tepels. Jij kent deze ervaringsverhalen van andere moeders misschien ook wel. Oh, oh, wat vreselijk zonde en eigenlijk ook onnodig. Echt, met de juiste voorbereiding en begeleiding hoeft het overgrote deel van de moeders geen pijn te ervaren bij het voeden. Beloofd!

3. Omdat we niet meer van elkaar leren

Vroeger, toen we nog in hutjes woonden en rieten rokjes droegen, of nou ja, toen we nog meer in de natuur en in groepen leefden, lag er altijd wel ergens een kind aan iemands borst. Dat was vanzelfsprekend, een automatisme. Maar tegenwoordig leven we veel individualistischer en vinden we het niet meer zo normaal om elkaars blote (voedende) borsten te zien. Daarom kunnen we de kunst niet meer bij elkaar afkijken. Of liever gezegd, konden, want sinds de filmpjes van onze borstvoedingscursus online staan, kun je gelukkig weer met ons meespieken. 

4. Omdat borstvoeding veel meer is dan voeding alleen

Borstvoeding is niet alleen een van de meest natuurlijke dingen die je aan je baby kunt geven, maar ook een van de meest wonderlijke. Dankzij de geavanceerde werking van borstvoeding (zo geavanceerd dat we nog lang niet alles weten), kun je het zien als een medicijn voor jou en je baby. Denk aan antistoffen tegen een simpele verkoudheid of ernstigere aandoeningen, zoals zelfs leukemie. Daarnaast zorgen hormonen er bijvoorbeeld voor dat jij en je kindje automatisch aan elkaar gehecht raken, dat je beter slaapt en dat de kans op postnatale depressie vermindert. In de cursus leer je hier meer over.

5. Omdat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden

Miljoenen vrouwen hebben het al gedaan. Doe er je voordeel mee. Wij hebben de belangrijkste wetenswaardigheden en praktische tips verzameld in onze online borstvoedingscursus. Zodat jij precies weet wat je opties zijn als je straks wilt gaan voeden, maar ook als je een kolf zoekt die bij je past, of als je wilt weten hoe je borstvoeding en werken kunt combineren.

6. Omdat we er zijn om elkaar te helpen

Wij denken dat de wereld een beetje mooier zou zijn als alle vrouwen met plezier en vertrouwen hun kindje de borst zouden geven. Daarom is het onze missie om jou daarbij te helpen.

De online borstvoedingscursus van Kiind vind je in de Kiindacademie. In 9 lessen helpen we je alle boobytraps te vermijden!

Ervaringstips bij een tweeling borstvoeden

Laat het kraambezoek maar wachten (7 tips voor een beschermde kraamtijd)

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Het bouwen van een baby: borstvoeding geven en je eigen voeding

Gezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens het bouwen van een baby vooral! Marit Verwer schrijft hier een reeks over. Deel 3: Voeding tijdens de borstvoedingsperiode. (Lees ook deel 1: Voeding tijdens zwanger willen worden en 2: Voeding tijdens de zwangerschap)...

Column: Met de borsten bloot!

Column: Met de borsten bloot!

Ik hoor het nog steeds: vrouwen die geen borstvoeding willen geven omdat ze niet hun ‘hele hebben en houden’ tevoorschijn willen toveren als hun kindje midden in een druk café honger krijgt. Nog erger: mensen die het geven van borstvoeding in de openbare ruimte...

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Alcohol is in de zwangerschap ronduit schadelijk. Als je tijdens de zwangerschap zou drinken dan is de hoeveelheid alcohol in het bloed van je baby even hoog zijn als die van jou.  Maar bij borstvoeding ligt het anders. Lactatiekundige IBCLC Gonneke van...

Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

Veel mensen gaan minder uit eten zodra ze kinderen krijgen, maar tenzij het vanwege de kosten is, hoeft dat helemaal niet. Zelf ben ik van mening dat uit eten gaan een van de facetten is van een rijke pedagogische omgeving. Net als spelen met andere kinderen, meegaan...

Column: Jakkes, donormelk!

Column: Jakkes, donormelk!

“Bah, had je dat al gehoord? Die baby krijgt melk dat uit de uiers van een koe komt!” Ooit deze zin gehoord? Ik niet. Wat ik wel gehoord heb is een vergelijkbare zin over het moedermelknetwerk; het netwerk waarbij vrouwen belangeloos moedermelk doneren aan vrouwen die...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0