6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

door Drees Koren

In de kop van dit blog staat het woordje ‘moet’. Dat klopt niet, want wie zijn wij om te zeggen dat je je op borstvoeding ‘moet’ voorbereiden? Maar het zou wel een belachelijk goed idee zijn. Waarom?

1. Omdat je straks je kindje wil voeden

Sterker nog, dat doe je nu al. Tijdens je zwangerschap, groeit en bloeit de foetus op jouw voeding. En straks, als hij of zij geboren is, wordt dat niet veel anders. Je baby is dan wel uit de buik, maar hij heeft jou nog steeds (let op: woordspeling) broodnodig om te kunnen leven. 

2. Omdat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat

Het is flauw en stom, maar toch is het waar: bij veel vrouwen gaat de borstvoeding niet vanzelf. Uit de laatste onderzoeken van TNO blijkt dat 80 procent van de moeders na de geboorte weliswaar begint met borstvoeding, maar dat dit percentage supersnel daalt. De voornaamste redenen die moeders uit dit onderzoek opgaven, waren ongemakken, zoals pijn aan de tepels. Jij kent deze ervaringsverhalen van andere moeders misschien ook wel. Oh, oh, wat vreselijk zonde en eigenlijk ook onnodig. Echt, met de juiste voorbereiding en begeleiding hoeft het overgrote deel van de moeders geen pijn te ervaren bij het voeden. Beloofd!

3. Omdat we niet meer van elkaar leren

Vroeger, toen we nog in hutjes woonden en rieten rokjes droegen, of nou ja, toen we nog meer in de natuur en in groepen leefden, lag er altijd wel ergens een kind aan iemands borst. Dat was vanzelfsprekend, een automatisme. Maar tegenwoordig leven we veel individualistischer en vinden we het niet meer zo normaal om elkaars blote (voedende) borsten te zien. Daarom kunnen we de kunst niet meer bij elkaar afkijken. Of liever gezegd, konden, want sinds de filmpjes van onze borstvoedingscursus online staan, kun je gelukkig weer met ons meespieken. 

4. Omdat borstvoeding veel meer is dan voeding alleen

Borstvoeding is niet alleen een van de meest natuurlijke dingen die je aan je baby kunt geven, maar ook een van de meest wonderlijke. Dankzij de geavanceerde werking van borstvoeding (zo geavanceerd dat we nog lang niet alles weten), kun je het zien als een medicijn voor jou en je baby. Denk aan antistoffen tegen een simpele verkoudheid of ernstigere aandoeningen, zoals zelfs leukemie. Daarnaast zorgen hormonen er bijvoorbeeld voor dat jij en je kindje automatisch aan elkaar gehecht raken, dat je beter slaapt en dat de kans op postnatale depressie vermindert. In de cursus leer je hier meer over.

5. Omdat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden

Miljoenen vrouwen hebben het al gedaan. Doe er je voordeel mee. Wij hebben de belangrijkste wetenswaardigheden en praktische tips verzameld in onze online borstvoedingscursus. Zodat jij precies weet wat je opties zijn als je straks wilt gaan voeden, maar ook als je een kolf zoekt die bij je past, of als je wilt weten hoe je borstvoeding en werken kunt combineren.

6. Omdat we er zijn om elkaar te helpen

Wij denken dat de wereld een beetje mooier zou zijn als alle vrouwen met plezier en vertrouwen hun kindje de borst zouden geven. Daarom is het onze missie om jou daarbij te helpen.

De online borstvoedingscursus van Kiind vind je in de Kiindacademie. In 9 lessen helpen we je alle boobytraps te vermijden!

Ervaringstips bij een tweeling borstvoeden

Laat het kraambezoek maar wachten (7 tips voor een beschermde kraamtijd)

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Water drinken is goed voor je. Weten we wel. Waarom wil je echt geen gewoonte maken van sapjes? En hoe maak je water drinken leuk? We spraken Claire van den Heuvel. Suikerklontjes Claire, auteur van de populaire Easy Peasy kookboeken, is fervent voorstander van het...

Mijn kind is niet dik, waarom zou ik op voeding letten?

Mijn kind is niet dik, waarom zou ik op voeding letten?

Kinderen eten te vet, te zout en te zoet. Dat stelt Foodwatch in hun rapport over kindermarketing van ongezonde voeding. Op dit moment gaat er een petitie rond waarin de overheid wordt opgeroepen om deze vorm van marketing te stoppen. Goede zaak, zou je denken. Alleen...

Gesmeerde bammetjes in de broodtrommel

Gesmeerde bammetjes in de broodtrommel

Een goed ontbijt is belangrijk voor iedereen en dus zeker ook voor je schoolgaande kind. Het zet ‘s ochtends de motor aan. Voor een goede concentratie moet de bloedsuikerspiegel op peil gehouden worden. Deze schommelt bij kinderen snel, dus is het van belang om...

Column: Groot kind aan de borst

Column: Groot kind aan de borst

Ongeveer acht jaar geleden zag ik op televisie een documentaire over Attachment Parenting. Ik was net bevallen en kon mezelf helemaal vinden in de gedachtegang van de ouders in de documentaire. Samen slapen, borstvoeding geven en je kind dragen waren dingen die ik...

Groentemonster dankzij borstvoeding

Groentemonster dankzij borstvoeding

Dat baby’s al verschillende smaken kunnen proeven in de buik wist je misschien al. En dat sterke smaken terug te proeven zijn in de borstvoeding klinkt ook logisch. Nieuw onderzoek toont nu aan dat je van je baby zelfs een groenteliefhebber kunt maken door zelf bewust...

Alles over kant-en-klaar beleg

Alles over kant-en-klaar beleg

Je baby is zes maanden dus je bent waarschijnlijk begonnen met bijvoeden. Natuurlijk geef je groenten en fruit en je kunt daarbij veel soorten al geven. Onder dit artikel vind je een link naar het voedselintroductieschema, waar in staat wat je wanneer kunt geven. Het...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0