6x waarom je je op borstvoeding moet voorbereiden

door Drees Koren

In de kop van dit blog staat het woordje ‘moet’. Dat klopt niet, want wie zijn wij om te zeggen dat je je op borstvoeding ‘moet’ voorbereiden? Maar het zou wel een belachelijk goed idee zijn. Waarom?

1. Omdat je straks je kindje wil voeden

Sterker nog, dat doe je nu al. Tijdens je zwangerschap, groeit en bloeit de foetus op jouw voeding. En straks, als hij of zij geboren is, wordt dat niet veel anders. Je baby is dan wel uit de buik, maar hij heeft jou nog steeds (let op: woordspeling) broodnodig om te kunnen leven. 

2. Omdat borstvoeding niet altijd vanzelf gaat

Het is flauw en stom, maar toch is het waar: bij veel vrouwen gaat de borstvoeding niet vanzelf. Uit de laatste onderzoeken van TNO blijkt dat 80 procent van de moeders na de geboorte weliswaar begint met borstvoeding, maar dat dit percentage supersnel daalt. De voornaamste redenen die moeders uit dit onderzoek opgaven, waren ongemakken, zoals pijn aan de tepels. Jij kent deze ervaringsverhalen van andere moeders misschien ook wel. Oh, oh, wat vreselijk zonde en eigenlijk ook onnodig. Echt, met de juiste voorbereiding en begeleiding hoeft het overgrote deel van de moeders geen pijn te ervaren bij het voeden. Beloofd!

3. Omdat we niet meer van elkaar leren

Vroeger, toen we nog in hutjes woonden en rieten rokjes droegen, of nou ja, toen we nog meer in de natuur en in groepen leefden, lag er altijd wel ergens een kind aan iemands borst. Dat was vanzelfsprekend, een automatisme. Maar tegenwoordig leven we veel individualistischer en vinden we het niet meer zo normaal om elkaars blote (voedende) borsten te zien. Daarom kunnen we de kunst niet meer bij elkaar afkijken. Of liever gezegd, konden, want sinds de filmpjes van onze borstvoedingscursus online staan, kun je gelukkig weer met ons meespieken. 

4. Omdat borstvoeding veel meer is dan voeding alleen

Borstvoeding is niet alleen een van de meest natuurlijke dingen die je aan je baby kunt geven, maar ook een van de meest wonderlijke. Dankzij de geavanceerde werking van borstvoeding (zo geavanceerd dat we nog lang niet alles weten), kun je het zien als een medicijn voor jou en je baby. Denk aan antistoffen tegen een simpele verkoudheid of ernstigere aandoeningen, zoals zelfs leukemie. Daarnaast zorgen hormonen er bijvoorbeeld voor dat jij en je kindje automatisch aan elkaar gehecht raken, dat je beter slaapt en dat de kans op postnatale depressie vermindert. In de cursus leer je hier meer over.

5. Omdat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden

Miljoenen vrouwen hebben het al gedaan. Doe er je voordeel mee. Wij hebben de belangrijkste wetenswaardigheden en praktische tips verzameld in onze online borstvoedingscursus. Zodat jij precies weet wat je opties zijn als je straks wilt gaan voeden, maar ook als je een kolf zoekt die bij je past, of als je wilt weten hoe je borstvoeding en werken kunt combineren.

6. Omdat we er zijn om elkaar te helpen

Wij denken dat de wereld een beetje mooier zou zijn als alle vrouwen met plezier en vertrouwen hun kindje de borst zouden geven. Daarom is het onze missie om jou daarbij te helpen.

De online borstvoedingscursus van Kiind vind je in de Kiindacademie. In 9 lessen helpen we je alle boobytraps te vermijden!

Ervaringstips bij een tweeling borstvoeden

Laat het kraambezoek maar wachten (7 tips voor een beschermde kraamtijd)

Zit er echt te weinig vitamine D in moedermelk?

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

Als je borstvoeding geeft, kun je tegen allerlei vragen aan lopen. Dat komt op dit moment voor je eigen rekening. Dat werpt een drempel op. En dat is vreemd, heel vreemd. Zorg van een lactatiekundige in het basispakket van elke verzekeraar zou een heel logische stap...

Donormelk, heel gewoon

Donormelk, heel gewoon

Borstvoeding is de meest logische voeding voor een pasgeboren baby. Je voorziet je kindje daarmee in alles waar het fysiologisch behoefte aan heeft en waar het natuurlijk of van nature op geprogrammeerd is. Er bestaan ook situaties waarin dit niet zo vanzelfsprekend...

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Water drinken is goed voor je. Weten we wel. Waarom wil je echt geen gewoonte maken van sapjes? En hoe maak je water drinken leuk? We spraken Claire van den Heuvel. Suikerklontjes Claire, auteur van de populaire Easy Peasy kookboeken, is fervent voorstander van het...

8 x meer fruit voor je kind

8 x meer fruit voor je kind

Oh, die vitamientjes! Kinderen hebben ze nodig - maar ze weigeren vaak genoeg om fruit te eten. Fruit voor je kind is gezond, daar kan ik niks tegenin brengen, dus lees zo mee voor handige tips. Maar stel jezelf ook meteen even gerust: want kinderen zijn ook gewoon...

Wat moet de kinderopvang weten over borstvoeding?

Wat moet de kinderopvang weten over borstvoeding?

Zodra je kind naar de kinderopvang gaat, verandert er iets in het ritme van de borstvoeding. Het aantal live voedingen vermindert. Het aantal kolfsessies vermeerdert. Je baby gaat jouw gekolfde melk in een nieuwe omgeving drinken. Die afstemming zou zo soepel mogelijk...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0