7 tips op de camping met je baby

door Nelleke Bos

Op de camping met je baby, spannend! Omdat het echt heel leuk is, en het gewoon kan (lees maar in kamperen met je baby kan prima), hier 7 tips. Gebakken uit pure eigen ervaring.

Camping kiezen

Een avontuurlijke wildkampeerplek is met een baby wat onhandig. Het kán vast wel, maar eerlijk gezegd ben ik niet zo heel avontuurlijk. Stromend warm en koud water en liefst ook een gezinsdouche (met zo’n fijn babybadje en meer ruimte) is echt een aanrader. Natuurwater, zoals slootjes aan de kampeerplekken, is eventueel juist minder fijn. Check de ligging van je camping goed, als je een al te onderzoekende en kruipende baby hebt, en je geen trek hebt om zijn kruiproute constant om te leiden.

Zo zijn wij fan van de Franse camping Junora, en de Nederlandse camping Lolotte, waar we ook een Kiindweekend hielden.

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Voeden

Net als thuis: vaak, en overal. In je slaapzak, in een hangmat, op een kleedje, in het gras, op het strand, op een terras. Nodig: melk en een relaxed plekje om te zitten. Graag met een beetje schaduw.

Tip: houd altijd wat water en een doekje bij de hand. Ik merkte dat ik significant vaker zand, zeezout, schelpengruis, mos en andere natuurverschijnselen aan mijn borsten had plakken. Dus even schoonspoelen voordat de baby aanhapt is dan wel zo fris.

Campingleesvoer: Mijn leven in de wildernis, Op zoek naar het verloren geluk, Geluk voor kinderen, Mijn eerste buitenboek, Naar buiten met jonge kinderen.

Slapen

De richtlijnen voor veilig samen slapen zijn in een tent ietsje uitdagender. Er liggen meer dingen los in je slaapcabine, de grond is niet echt vlak. Wij kozen voor om als ouders ieder in een cabine met elk een kind te liggen. En voor de zekerheid namen wij een medicinaal schapenvachtje en een slaaptentje mee, die we naast mijn matje parkeerden. Baby erin, en met iedere nachtvoeding even eruit rollen naar mij toe.

Huilen

Ik dacht vooraf aan al het huilen waar mijn kampeerburen – niet gehinderd door muren en plafonds – eindeloos van zouden meegenieten. En hoe ik de volgende ochtend al die mensen niet meer aan durfde te kijken. Dat bleek reuze mee te vallen. Mijn baby huilde eigenlijk nauwelijks, en in elk geval niet langdurig. Er waren immers voortdurend troostende handen dichtbij. Bovendien merkte ik dat om onze tent heen allerlei gezinnen stonden met ieder hun eigen geluidpieken. Als ik zo’n scene aanhoorde, dacht ik vooral gelukzalig: het zijn andermans kinderen. Ik hóéf hier niets mee (tenzij ik vrienden maak en graag een handje help natuurlijk).

Spelen

Spelen is het allersimpelste. Buiten verveel je je gewoon nooit, zeker als baby niet. Er zijn blaadjes om naar te kijken, ruisende takjes om naar te luisteren, mos om in je mond te stoppen. Kortom: een te gekke, gevarieerde leefomgeving. En toch prikkelarm.

Buiten verveel je je gewoon nooit, zeker als baby niet

Verschonen

Zelfs op de tast in het donker blijk je een luier te kunnen verschonen. Cruciaal is hier wel je voorbereiding: zorg ervoor dat je weet waar je essentiële zaken als luier, billendoekje en afvalzakje hebt liggen. En oh, dat je daar dus met een armzwaai bij kunt vanuit liggende positie.

Op de tast luiers verschonen

Samen

Het fijnste van kamperen met je baby is misschien wel, dat je de hele dag door samen bent. Niet alleen met je baby, maar vooral met je partner. Het dagelijks leven kan wel eens strenger zijn dan dit gehannes in een tent. Tenminste, ik vond de doordeweekse situaties waarin ik net was neergeploft met een drinkende baby aan me vast, en dan ontdekken dat ik zelf reuzedorst had, maar geen drinken onder handbereik, best zwaar. Hier op de camping zit er een hele leuke partner naast me die dat drankje zomaar aan kan geven. Kortom, doe mij maar een flinke dosis campingleven!

De affiliate linkjes in dit artikel (diegene die je niet naar elders op Kiind.nl verwijzen) sturen je naar producten en/of merken die we van harte aanbevelen.

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Winterkamperen mag op je bucketlist en dit is waarom

Winterkamperen mag op je bucketlist en dit is waarom

Kamperen in de winter afzien? Dat valt reuze mee. Je hebt eigenlijk maar een paar dingen nodig om er een winters feestje van te maken. WAT NEEM JE MEE We vroegen ervaringsdeskundige en fervent winterkampeerder Brechje om tips. Om te beginnen heeft de Bell-tent waar ze...

Column: All-inclusive of kamperen?

Column: All-inclusive of kamperen?

Gingen we in ooit nog dapper kamperen met twee baby's, een peuter én onze oudste, nu waren we moe. Doodmoe. Ik weet niet meer precies waarom, maar de zorg was veranderd in sleur en nou ja... is er eigenlijk een reden nodig om moe te zijn, als je eenmaal kinderen hebt?...

Lief voor de beestjes: je dierentuin aan huis

Lief voor de beestjes: je dierentuin aan huis

Wil je dieren in de tuin? Dan heb je een bloeiende rommeltuin nodig! De beestjes eten elkaar aan de lopende band op, maar dat is goed. Ze zorgen zelf voor een natuurlijk evenwicht in de tuin waardoor je weinig hoeft te doen om je moestuin slak- en luisarm, en je...

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Het is een mooie zomerse avond en je eet lekker buiten, onder de vlier. Met je kinderen kun je een heerlijke vlierbloesemlimonade maken. De bloesem heeft iets aromatisch, het is net dat vleugje dat het hem doet. Deze limonade heeft wel echt overduidelijk een...

Column: De volle grond

Column: De volle grond

Ik zou kunnen beweren dat ik een stadskind ben. Dat is in zoverre waar dat ik inderdaad in Amsterdam geboren ben. Maar ik ben opgegroeid in een dorpje in Gelderland, en de beste vriendin van mijn zusje en mij woonde op een boerderij. Ik weet dus waar de melk vandaan...

Herfst: Een lesje van de natuur

Herfst: Een lesje van de natuur

De natuur is leerzaam! Veel scholen halen elk seizoen de natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is midden in het groen op ontdekkingstocht gaan. Je...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0