6 tips voor lichaamsbeweging opbouwen na je bevalling

door Nelleke Bos

Hoe start je na je bevalling weer met je conditie opbouwen, met lichaamsbeweging en jezelf sterker maken?

1 doe dutjes

De eerste 6 weken na je bevalling kosten je lichaam en geest enorm veel energie. Zorg ervoor dat je elk moment voor een dutje pakt. In je slaap vul je je energie aan en werk je ook aan je melkproductie.

De basis voor je energievoorraad op de lange termijn leg je in deze kostbare periode aan. Begin pas na deze 6 weken na te denken over lichaamsbeweging (want rust na je bevalling is superbelangrijk).

2 doe alles met aandacht

Je lichaam is door elkaar geschud en totaal open gegaan op een manier die je nooit eerder hebt meegemaakt. Het opbouwen van je conditie begint bij het herstellen van de basis. Je bekkenbodem- en buikspieren verdienen aandacht en veel, heel veel respect. Ze zijn voor een belangrijke reden zacht en slap geworden, je hoeft ze nu niet aan een bootcamp te onderwerpen.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

3 start rustig

Te snel intensief sporten brengt juist schade toe aan je lichaam. In negen maanden tijd is je lichaam fysiek en hormonaal totaal veranderd. Verwacht niet van je lijf dat het in korte tijd weer terugspringt in het oude formaat. Door veel tijd te nemen help je rugklachten of diastase voorkomen. De eerste maanden na je kraamtijd kun je het beste starten met oefeningen die je in balans brengen, zoals yoga en Pilates.

4 focus op jezelf

Past je zus, vriendin of geliefde vlogger na een week haar oude spijkerbroek alweer? Lekker belangrijk. Jouw energie mag naar jezelf en je baby.

Zoals Beatrijs Smulders observeert:

‘Ik zie vaak dat moeders met een laag zelfbeeld gaan compenseren, bijvoorbeeld door nog tot laat in de zwangerschap door te werken of juist al heel snel na hun bevalling fanatiek te sporten. Terwijl die rust rondom je bevalling zo belangrijk en heilzaam is.’

Neem dus alleen jezelf als maat der dingen; niemand kan beter zien wat voor jou goed is en waar je aan toe bent dan jijzelf.

5 omring je met gelijken

Lichaamsbeweging oppakken via een BabyCarryWorkout of moeder-en-baby yoga heeft een paar voordelen: je voelt minder prestatiedruk, want nou ja, we weten allemaal hoe het voelt als je het niet droog houdt bij bepaalde bewegingen. het is bere-gezellig. En je kunt handige tips oppikken om thuis met je baby ook oefeningen te doen.

6 stel kleine doelen

Neem babystapjes. Vergeet wat je vóór je zwangerschap allemaal kon. Je bent een nieuw mens geworden, je hebt een nieuw ijkpunt: vandaag. Je mag trots zijn op jezelf.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

Lees ook: Sleeping with your babyVeilig door de kraamtijdBorstvoedingWat doen we met de baby?

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Pasgeboren ouders: tips voor een goede nachtrust

Beeld: Goedlevenacademie

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Alles wat je moet weten over teken

Alles wat je moet weten over teken

De natuur ingaan is naast genieten ook oppassen geblazen. De teek maakt namelijk haar opmars in Nederland en deze kleine, spinachtige parasiet draagt steeds vaker bacteriën en virussen bij zich waar mensen en dieren flink ziek van kunnen worden. De bekendste door...

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Waarschijnlijk was je, net als ik, al best bewust bezig met gezondheid. Met een baby (op komst) of jonge kinderen zie je zo duidelijk waar je het allemaal voor doet. Je kind groeit op alles wat jij geeft aan drinken, eten, verzorging. Hoe puurder, hoe beter.  Sinds de...

Boek: Eten voor de kleintjes

Boek: Eten voor de kleintjes

Mensen houden van eten. Logisch: het is een basisbehoefte. We houden ook van slapen en poepen. Daarom is het zo raar dat strijd aan tafel in Nederland de normaalste zaak van de wereld lijkt. Kinderen zijn leergierig en willen heus graag allerlei smaken onderzoeken,...

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzertekort: Waarom Popeye eigenlijk broccoli zou moeten eten

IJzer is een mineraal dat meerdere functies heeft in ons lichaam. IJzer zit bijvoorbeeld in hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert van en naar je longen. Maar het helpt ook bij het aanmaken van afweerstoffen. Kortom: een...

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Hooikoorts: Allergisch voor pollen

Het is lente en daarmee voor de meesten van ons een feest om naar buiten te gaan. Maar heeft jouw kind in voorjaar en zomer last van rode, jeukende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen? En sta jij voortdurend met zakdoekjes en natte washandjes in de aanslag? Grote...

0