Hoe start je na je bevalling weer met je conditie opbouwen, met lichaamsbeweging en jezelf sterker maken?

1 doe dutjes

De eerste 6 weken na je bevalling kosten je lichaam en geest enorm veel energie. Zorg ervoor dat je elk moment voor een dutje pakt. In je slaap vul je je energie aan en werk je ook aan je melkproductie.

De basis voor je energievoorraad op de lange termijn leg je in deze kostbare periode aan. Begin pas na deze 6 weken na te denken over lichaamsbeweging (want rust na je bevalling is superbelangrijk).

2 doe alles met aandacht

Je lichaam is door elkaar geschud en totaal open gegaan op een manier die je nooit eerder hebt meegemaakt. Het opbouwen van je conditie begint bij het herstellen van de basis. Je bekkenbodem- en buikspieren verdienen aandacht en veel, heel veel respect. Ze zijn voor een belangrijke reden zacht en slap geworden, je hoeft ze nu niet aan een bootcamp te onderwerpen.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

3 start rustig

Te snel intensief sporten brengt juist schade toe aan je lichaam. In negen maanden tijd is je lichaam fysiek en hormonaal totaal veranderd. Verwacht niet van je lijf dat het in korte tijd weer terugspringt in het oude formaat. Door veel tijd te nemen help je rugklachten of diastase voorkomen. De eerste maanden na je kraamtijd kun je het beste starten met oefeningen die je in balans brengen, zoals yoga en Pilates.

4 focus op jezelf

Past je zus, vriendin of geliefde vlogger na een week haar oude spijkerbroek alweer? Lekker belangrijk. Jouw energie mag naar jezelf en je baby.

Zoals Beatrijs Smulders observeert:

‘Ik zie vaak dat moeders met een laag zelfbeeld gaan compenseren, bijvoorbeeld door nog tot laat in de zwangerschap door te werken of juist al heel snel na hun bevalling fanatiek te sporten. Terwijl die rust rondom je bevalling zo belangrijk en heilzaam is.’

Neem dus alleen jezelf als maat der dingen; niemand kan beter zien wat voor jou goed is en waar je aan toe bent dan jijzelf.

5 omring je met gelijken

Lichaamsbeweging oppakken via een BabyCarryWorkout of moeder-en-baby yoga heeft een paar voordelen: je voelt minder prestatiedruk, want nou ja, we weten allemaal hoe het voelt als je het niet droog houdt bij bepaalde bewegingen. het is bere-gezellig. En je kunt handige tips oppikken om thuis met je baby ook oefeningen te doen.

6 stel kleine doelen

Neem babystapjes. Vergeet wat je vóór je zwangerschap allemaal kon. Je bent een nieuw mens geworden, je hebt een nieuw ijkpunt: vandaag. Je mag trots zijn op jezelf.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

Lees ook: Sleeping with your babyVeilig door de kraamtijdBorstvoedingWat doen we met de baby?

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Pasgeboren ouders: tips voor een goede nachtrust

Beeld: Goedlevenacademie

BewarenBewaren

DOWNLOAD GRATIS

Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, je hebt mail! (check ook je spamfolder)

0