6 tips voor lichaamsbeweging opbouwen na je bevalling

door Nelleke Bos

Hoe start je na je bevalling weer met je conditie opbouwen, met lichaamsbeweging en jezelf sterker maken?

1 doe dutjes

De eerste 6 weken na je bevalling kosten je lichaam en geest enorm veel energie. Zorg ervoor dat je elk moment voor een dutje pakt. In je slaap vul je je energie aan en werk je ook aan je melkproductie.

De basis voor je energievoorraad op de lange termijn leg je in deze kostbare periode aan. Begin pas na deze 6 weken na te denken over lichaamsbeweging (want rust na je bevalling is superbelangrijk).

2 doe alles met aandacht

Je lichaam is door elkaar geschud en totaal open gegaan op een manier die je nooit eerder hebt meegemaakt. Het opbouwen van je conditie begint bij het herstellen van de basis. Je bekkenbodem- en buikspieren verdienen aandacht en veel, heel veel respect. Ze zijn voor een belangrijke reden zacht en slap geworden, je hoeft ze nu niet aan een bootcamp te onderwerpen.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

3 start rustig

Te snel intensief sporten brengt juist schade toe aan je lichaam. In negen maanden tijd is je lichaam fysiek en hormonaal totaal veranderd. Verwacht niet van je lijf dat het in korte tijd weer terugspringt in het oude formaat. Door veel tijd te nemen help je rugklachten of diastase voorkomen. De eerste maanden na je kraamtijd kun je het beste starten met oefeningen die je in balans brengen, zoals yoga en Pilates.

4 focus op jezelf

Past je zus, vriendin of geliefde vlogger na een week haar oude spijkerbroek alweer? Lekker belangrijk. Jouw energie mag naar jezelf en je baby.

Zoals Beatrijs Smulders observeert:

‘Ik zie vaak dat moeders met een laag zelfbeeld gaan compenseren, bijvoorbeeld door nog tot laat in de zwangerschap door te werken of juist al heel snel na hun bevalling fanatiek te sporten. Terwijl die rust rondom je bevalling zo belangrijk en heilzaam is.’

Neem dus alleen jezelf als maat der dingen; niemand kan beter zien wat voor jou goed is en waar je aan toe bent dan jijzelf.

5 omring je met gelijken

Lichaamsbeweging oppakken via een BabyCarryWorkout of moeder-en-baby yoga heeft een paar voordelen: je voelt minder prestatiedruk, want nou ja, we weten allemaal hoe het voelt als je het niet droog houdt bij bepaalde bewegingen. het is bere-gezellig. En je kunt handige tips oppikken om thuis met je baby ook oefeningen te doen.

6 stel kleine doelen

Neem babystapjes. Vergeet wat je vóór je zwangerschap allemaal kon. Je bent een nieuw mens geworden, je hebt een nieuw ijkpunt: vandaag. Je mag trots zijn op jezelf.

Zin om verantwoord te beginnen? Speciaal voor jou als Kiindlezer staat er bij de Goedlevenacademie een gratis Pilates-voorproefje klaar.

Lees ook: Sleeping with your babyVeilig door de kraamtijdBorstvoedingWat doen we met de baby?

Je geniet meer van je kraamtijd als je het samen doet

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Pasgeboren ouders: tips voor een goede nachtrust

Beeld: Goedlevenacademie

BewarenBewaren

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Schermen of geen schermen? Dat is dé vraag. Of in ieder geval eentje die ons allemaal bezighoudt. Want is het kijken naar schermpjes nu slecht of juist goed? En hoe ga je ermee om als je wel kiest voor een scherm maar geen lethargisch hangkind wil met vierkante ogen?...

Zing maar! (ook als je er niks van kan)

Zing maar! (ook als je er niks van kan)

Zingen, doen we dat niet allemaal? Zelfs als je zogenaamd niet kunt zingen, amuzikaal bent of gewoon bang dat je klinkt als een krolse kat, zit het zingen in ons systeem. Onder de douche, in je eentje in de auto of stilletjes met je baby in je armen - zingen komt...

Knuffel je kind gezond

Knuffel je kind gezond

Knuffelen, vasthouden, een aai over de bol of borstvoeding geven: het aanraken van je baby is niet alleen prettig voor je kind, het is zelfs heel belangrijk. Niet voor niets adviseert het WHO om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op-huidcontact te hebben. Maar...

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Biologisch eten beter voor je gezondheid

Overstappen op biologische producten zou je als consument sterker moeten gaan overwegen, schrijft de The Telegraph. Want pesticiden blijken gevaarlijker dan tot nog toe was gedacht. Pesticiden en de hersenontwikkeling Onderzoek, gepubliceerd door het Europese...

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Inmiddels is besloten dat de NIPT ook in Nederland aan alle zwangeren wordt aangeboden. Voordat dat zo was, schreef Jolien Verburg deze tekst voor Kiind: Sinds vorig jaar is het voor vrouwen met een risicozwangerschap mogelijk om hun ongeboren kindje te laten testen...

Suiker, zout en witmeel

Suiker, zout en witmeel

Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat wel en niet goed is voor je kind. We worden al jaren doodgegooid met voedingsadviezen, maar meestal gaat het hier om dieetadviezen. Zo gaan er bij veel mensen alarmbellen rinkelen bij producten met veel vet. Kleine...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0