7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

door Christel Rengers

Zelfstandig vermaak van de kinderen terwijl jij even kunt koken of dat ene telefoontje doen? Een snelle oplossing voor dit probleem is natuurlijk het aanknippen van een scherm. Maar wat nu als je liever wil dat je kinderen zich zonder schermpje vermaken, omdat het op termijn bijvoorbeeld tot slechtziendheid kan leiden? Met daarbij als pre dat ze het alleen kunnen doen. Wij zetten 7 tips op een rijtje om je te inspireren met wat ouderwets zelfstandig vermaak en plezier.

1 Luisterboek

Zelfstandig vermaak zonder te verdwijnen in een schermpje? Zet in plaats van een schermpje een luisterboek, plaat of cassettebandje aan. Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze. Verhalen waarbij je lekker op de bank kunt liggen luisteren, verhalen die uitdagen tot bewegen of heerlijk rustige en simpele verhalen waarbij kinderen ondertussen kunnen spelen.

Onze tiplijst aan luisterboeken: Pippi, Sjakie en de chocoladefabriekDroomsterren.

Bij de bibliotheek kun je er een heleboel lenen en zo ontdekken wat aanslaat bij jouw kind. Helemaal hip zijn platen en cassettebandjes zoals de luistersprookjes van Lekturama. Beiden via marktplaats en in de kringloopwinkel te vinden. Zo is hier de door mij grijsgedraaide plaat van Bert en Ernie (‘k wist niet dat je kwaad werd!!) uit mijn jeugd opnieuw ontdekt. Kijk bij de keuze voor een luisterboek naar hoe je kind zich voelt. Is het al moe, kies dan voor een verhaal om bij weg te kruipen op de bank met een dekentje. Zit er nog veel energie in, dan kan een wat spannender verhaal wat uitdaagt tot bewegen fijn zijn. Of kies voor een inspirerend verhaal wat uitnodigt tot naspelen en fantasiespel.

2 Ontdekbak

In de tijdschrift-editie ‘Thuis’ schreven we over ontdekbakken. I-de-aal om op tafel of de grond neer te zetten als je wil gaan koken. Mocht je het artikel nog niet gelezen hebben: samengevat zijn ontdekbakken (ook wel voelbakken of sensoryboxes genoemd) opbergbakken die je vult met allerlei interessante voorwerpen. Kinderen kunnen hier vervolgens lekker aan voelen, mee spelen en ontdekken. Kies bij het samenstellen van een bak voor een thema dat past bij het seizoen of de interesses van je kind en laat ze er lekker mee aanrommelen.

3 Speelkeuken

Zet een speelkeukentje in of vlakbij de keuken zodat je ‘samen’ kunt koken. Gezellig en leerzaam omdat ze zien wat jij allemaal doet en dit kunnen imiteren. Wat een van de favoriete bezigheden is van kleine kinderen is. Zo ben je samen bezig en kun jij toch even lekker door met koken. Op dagen dat je minder haast hebt kun je natuurlijk ook echt samen koken. Maar dat vraagt om aandacht en rust en daar moet je dan wel ruimte voor voelen.

4 Iets nieuws

Geef ze iets om mee te spelen wat niet al de hele dag in de huiskamer ligt en dus relatief nieuw is. Je kunt bepaald speelgoed bijvoorbeeld achter de hand houden voor situaties waarbij je even tijd nodig hebt. Het regelmatig wegzetten van speelgoed is sowieso een goed idee omdat het steeds weer een nieuwe impuls geeft aan het spel. Of geef iets wat geen speelgoed is maar wel leuk is om te ontdekken. Denk aan toiletrollen, bakjes en houten lepels uit de keuken, lege dozen, oude kranten, een stoffer en blik, dekentjes of een eierdoos om dingen in te sorteren.

5 Voorbereid spel

Heb je nog tijd voor een stukje voorbereiding? Zet dan voor het koken een tafereeltje neer met autootjes, houten diertjes, vingerpopjes blokken of poppen. Maak combinaties van verschillend speelgoed of zet een bekend verhaal klaar met speelgoedfiguurtjes. Dit nodigt uit tot spelen, geeft nieuwe inzichten en inspireert kinderen wat ze allemaal met het speelgoed kunnen.

Gooi de kinderen de tuin in en laat ze lekker scharrelen!

spelen zonder scherm Sylvana Teekens

6 Naar buiten

Gooi de kinderen de tuin in en laat ze lekker scharrelen! Trek ze passende kleding aan zodat het niet uitmaakt van voor weer het is. Kijk af en toe of het nog goed gaat en zwaai even naar ze. Perfect voor de zelfstandigheid en buiten zijn is natuurlijk goed voor van alles: verhoging van de weerstand, het stimuleren van de zintuigen, ontspanning, spelenderwijs over de natuur leren, het ervaren van verschillende structuren zoals zand, gras, blaadjes, modder en takken en het ontwikkelen van de fijne motoriek. Zorg voor extra uitdaging door van je tuin een ontdektuin te maken. Dat kan al met een paar kleine veranderingen. Of maak een mud-pie kitchen voor eindeloos plezier.

spelen zonder scherm

7 Vergeet het maar

Werken de tips he-le-maal niet en is je kindje echt helemaal op aan het einde van de dag? Kook dan tijdens het middagslaapje zodat je alleen nog hoeft op te warmen en lekker snel aan tafel kunt. Of wees super georganiseerd en kook in het weekend een paar dagen vooruit. Soepen, stoofgerechten, pastasauzen, chili’s, geroosterde groenten, paella, maaltijdsalades en ovenschotels kun je allemaal van te voren maken en zijn dan vaak nog lekkerder omdat alle ingrediënten erin getrokken zijn. Behoefte aan meer inspiratie en recepten? Google op ‘meal prep’.

Meer lezen

Opvoedtips van Eva: ‘Mijn kind speelt nooit alleen’

Coverbeeld: Sylvana Teekens (van de Kleine Schobbejak)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

De leukste kinderboeken tjokvol (gender- / lhbt-)diversiteit

Hoeveel verhalen ken je waarin twee jongens van elkaar houden, of waarin een kind twee moeders heeft? Makkelijk vindbaar waren zulke boeken nooit, sommige zijn enkel antiquarisch verkrijgbaar, maar het aanbod groeit, hoera! Wij doken voor je in de jeugdliteratuur. Dit...

Zelfgemaakte wraps: om waanzinnig mee te knoeien

Zelfgemaakte wraps: om waanzinnig mee te knoeien

Wraps eten, dat is lekker met je handen eten en je niet druk maken om het tafellaken, de vloer of de kleding van de kinderen. Deze heerlijke knoeimaaltijd is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Ingrediënten: Wraps 300 gram volkorenmeel 200 ml water Eventueel...

Turkse bulgursalade

Turkse bulgursalade

Bulgur is een grove tarwekorrel, makkelijk te bereiden en smaakt heerlijk met allerlei groente, zowel koud als warm. Deze salade is een heerlijke lichte maaltijd, ideaal voor na een warme zomerdag!  Ingrediënten:250 gram bulgur (verkrijgbaar bij...

Zaaipapier maken

Zaaipapier maken

Zaaipapier? Dat is zelfgeschept papier met bloemzaden erin. Miriam van Biocosmetica maakte voor ons een handleiding hoe je zelf zaaipapier kan maken. De aanleiding voor dit project was het maken van een duurzaam bedankje om te kunnen sturen met de bestellingen vanuit...

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Een boekenbak timmer je zo

Een boekenbak timmer je zo

Als je van boeken houdt en je kind wil stimuleren om zelf ook zo af en toe eens een boek te pakken, is het een idee om ergens in huis een leeshoekje in te richten. Een plek waar kinderen zich terug kunnen trekken met een boek, zodat ze ongestoord kunnen bladeren. En...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0