8 lekkere doe-dingen voor een vrije dag in de lente

door Christel Rengers

Kun je wel wat inspiratie voor de vrije (mid)dagen gebruiken? Met deze tips voor doe-dingen zijn de kinderen gegarandeerd een tijdje zoet. Voor sommige activiteiten heb je misschien alles zelfs al in huis. Voor de andere heb je misschien een paar dingetjes nodig. Met een beetje voorbereiding regel je in een handomdraai een heerlijke tijd.

Doe samen aan guerilla gardening

Kikkerdril zoeken

Een voor de hand liggende activiteit. Maar heb jij het weleens gedaan met je kinderen? Het is ontzettend interessant om wat kikkerdril in huis te halen om te bestuderen. Zo wonderlijk hoe snel de dril uitgroeit tot kikkervisje. Hier lees je precies hoe je voor je kikkervisjes kunt zorgen en wanneer je ze precies kunt vinden in de lente. Denk er wel aan dat zodra de visjes kikkertjes zijn ze weer terug moeten naar de sloot. Want kikkers zijn beschermde dieren. Verder kijk je ondertussen samen gezellig de film kikkerdril of meester Kikker en lees je natuurlijk de boeken van de bekendste Kikker van Nederland voor. Ook Mijn eerste buitenboek is prachtig om erbij te nemen. Houdt je kind van wat meer dramatiek en niet per se van een goed einde, kies dan dit boek over een dikkopje.

Lekkere letters zaaien

Men neme wat tuinkers en een stuk keukenrol, watten of aarde. Maak deze laatste nat. Strooi nu de zaadjes in de vorm van je voorletter en spuit er nog wat water over. Nu elke dag even water spuiten en natuurlijk kijken of je letter al gaat groeien. Daarna kun je lekker tuinkers knippen en op je broodje kaas, in de soep of over de pastasaus strooien.

Oobleck maken

Ken je oobleck al? Het is een soort magisch goedje. Kinderen vinden het vaak heerlijk om het door hun vingers te laten glijden en te zien hoe het van vast weer vloeibaar wordt en andersom. Want hoe kan dat nou? Zo maak je het: Doe 230 gram maïzena in een grote kom en voeg als je kleur wil een paar druppels voedingskleurstof toe aan 120 ml water. Druppel het niet over de maïzena want dan wordt de kleur minder gelijkmatig. Roer dan de (gekleurde) 120 ml water door de maïzena. Tip: Gebruik altijd half zoveel water als maïzena. Meng het met een lepel of met je handen. Test het even voordat je het aan de kinderen geeft. Kun je er geen balletje van vormen dan is het te waterig. Voeg dan wat maïzena toe. Is het mengsel niet vloeibaar als je het beetpakt dan is het te dik en voeg je water toe. Let op: je hebt vaak maar een klein beetje water nodig. Speel je buiten in de zon met de oobleck, houd er dan rekening mee dat het water sneller verdampt. Af en toe een lepel water toevoegen is dan nodig.

Bloemenboter maken

Ga samen de buurt in en knip hier en daar wat eetbare bloemen af. En ik wil het toch maar gezegd hebben. Niet alle bloemen zijn eetbaar, dus let goed op welke je plukt. Je kunt de volgende bloemen veilig eten: paardenbloem (maar niet de steel!), madelief, viooltje, pinksterbloem, sering, magnolia, lavendel, Oost-Indische kers, rozen, hibiscus, appel- en kersenbloesem, vlier en alle bloemetjes die aan je kruidenplantjes groeien. Scheur of snij de bloemetjes in het formaat wat je prettig vind. Leg ondertussen en lekkere grasboter in een kom en laat deze op kamertemperatuur komen. Strooi de bloemen eroverheen en wat grijs zeezout en als je dat lekker vindt wat knoflook en peterselie. Laat je kind vervolgens alles goed mengen. Druk de boter als je dat mooi vindt in een vorm of rolletje en zet weg in de koelkast. Met name een rol is erg leuk omdat je er dan straks plakjes van kunt snijden. Leuk voor bij een picknick. Verder is het een kwestie van lekker op afgebakken brood of toastjes smeren en vooral genieten!

Met water schilderen

Super simpel maar voor dreumesen, peuters en kleuters de bom. Geef ze een (dikke) verfkwast en een bakje water en laat ze buiten met water schilderen. Op de stenen of de schutting. Het maakt niet uit want het droogt zo weer op.

Ontdekbak voor buiten

Als het lekker weer is maak dan eens een ontdekbak voor buiten. In de tijdschrift-editie Thuis schreef ik over verschillende soorten ontdekbakken en hoe fijn kinderen zich daarmee vermaken. Met deze kun je fijn buiten spelen. Ooit maakte ik hem tijdens een kikkerproject, maar je kunt er natuurlijk elke draai aan geven die je wil. Los zo’n 12 blaadjes gelatine of agar-agar op in wat warm water (kies genoeg water zodat er straks een lekkere laag in je bak staat) en roer daar voedingskleurstof doorheen. Ik koos natuurlijk voor groen. Toen de gelatine helemaal opgelost was, goot ik het in een plastic box, deed het deksel erop en zette het weg. Nadat het stevig was geworden zette ik er kikkers, een slinger met blaadjes, duplo gras (wat voor riet moest doorgaan) en een slang in. Maar je kunt er natuurlijk elk thema naar keuze in stoppen en zelfs met alleen de gekleurde gelatine is het leuk omdat het zo lekker kliederig is. Vervolgens hoef je niets meer te doen, want kinderen weten precies wat de bedoeling is.

Zaadbommen gooien

Vind je dat je buurt wel wat groener kan? Maak dan samen zaadbommen en doe aan guerilla gardening. Voor ongeveer 10 zaadbommen heb je nodig:

– 8 eetlepels klei (het spreekt wellicht voor zich maar voor de zekerheid: playdough is niet geschikt)
– 10 eetlepels potgrond
– twee theelepels chilipoeder (dit houdt insecten weg van je bommen)
– twee theelepels zaadjes naar keuze (denk aan bloemen waar bijen en vlinders van houden; bij OERRR van Natuurmonumenten kun je bijvoorbeeld bijenminnenden bloemzaden vinden)

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg daarna met kleine beetjes tegelijk wat water toe totdat je een fijn mengsel hebt. Let op dat je het niet te nat maakt, want dan plakt het niet meer. Kneed er vervolgens kleine balletjes van. Je kunt ze ondertussen in een eierdoos bewaren zodat ze mooi blijven. Ben je klaar ga dan op pad in de buurt en strooi je zaadbommen over braakliggende terreinen of andere kale plekken die wel wat kleur kunnen gebruiken. Maak een paar weken later een wandeling langs al je drop zones en kijk wat er gegroeid is.

Kleuren met stoepverf

Stoepkrijt ken je vast al, maar heb je ook al eens geschilderd met stoepverf? Erg leuk om te doen en de kleuren zijn een stuk dieper dan die van stoepkrijt. Zo maak je het: Meng water en wat maïzena door elkaar tot een papje en voeg voedingskleurstof toe. Heb je dat laatste niet kies dan voor wat druppels verf. De stoepverf is nu klaar om gebruikt te worden. Het is natuurlijk extra leuk om verschillende kleuren te maken. En geen zorgen. Na een fikse regenbui spoelt het zo weer weg.

Meer lezen?

Het buitenspelletjes ABC

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Opvoedtips van Eva: ‘Mijn kind speelt nooit alleen’

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Maak zelf een draagdoek voor de pop

Een poppendraagdoek is hartstikke handig, want zo zijn de handen vrij. Bijvoorbeeld om nóg meer poppen mee te versjouwen, een poppenwagen te duwen, tasjes vol mooie verzamelingen te dragen of te kokkerellen in het speelkeukentje. Zeker als je zelf een baby draagt,...

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Traditioneel komen er met kerst extra grote porties vlees op tafel, maar ook vegetariërs willen graag een lekkere feestmaaltijd. Kiind gaat de uitdaging aan en stelt een feestelijk vegetarisch diner samen dat ook verstokte vleeseters uitstekend zal smaken. Het diner...

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Rustgevende zintuigelijke spelletjes

Rustgevende zintuigelijke spelletjes

Kinderen ontdekken de wereld door te zien, te ruiken, te proeven en te voelen. Ze worden nog niet gestuurd door het denken waardoor ze veel meer openstaan voor alle indrukken die ze via hun zintuigen binnenkrijgen. De zintuigen spelen een belangrijke rol in hun hele...

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamer: daar moeten we het nodig over hebben. Want samen slapen, we schrijven er vaker over. Omdat we het de meest natuurlijk en dus logische manier van slapen vinden. Omdat het zo praktisch is in combinatie met nachtvoedingen. Maar de meubelmarkt speelt...

Spelen in de regen is best tof!

Spelen in de regen is best tof!

Zelf sta je misschien niet te springen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Maar kinderen geven er doorgaans niet zoveel om en zien vooral mogelijkheden voor nieuw spel. En als het nog niet koud is, dan kun je er heerlijk in spelen. Hoera voor de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0