8 maffe dingen die je baby met je borsten doet – en waarom

door Drees Koren

Misschien had je, voordat je moeder werd, een picture perfect beeld van hoe je baby sereen aan je borst zou drinken. Maar deze (leuke) eigenaardigheden zag je waarschijnlijk niet helemaal aankomen.

Wonderlijk, hoe ver zo’n tepel mee kan rekken

  1. Met zijn handen in het luchtledige maaien en jouw tepel juist steeds wegmeppen.

Dit zie je vooral als jouw kleintje nog heel erg klein en pasgeboren is. Hij wappert alsof hij een mug weg wil slaan, en duwt daarmee steeds woester jouw borst weg, die jij met goede moed tussen zijn lip en neusje probeert te placeren. Het gevolg: borstvoeding is moeilijk en je baby lijkt het niet te snappen.
Waarom? Omdat hij met zijn hele lichaam, dus ook zijn handen, probeert te drinken.
Wat nu? Laat hem lekker. Sterker nog, leun achterover, leg je baby op je buik en laat hem het zelf uitzoeken. Voed in de zogenaamde
biological nurturing’-houding. Je zult na een paar minuten ontdekken dat je baby helemaal niet zo stuurloos is als hij lijkt. Sterker nog, die handen hebben een functie. Hoe onhandig het er ook uitziet, hij gebruikt ze juist om zijn weg naar jouw heerlijke moederborst te vinden. Bijzonder!

2. Aan je tepel draaien en friemelen alsof hij de juiste radiofrequentie probeert te vinden.

Als je een paar weken voedt, weet je baby ineens de weg naar jouw andere borst ook te vinden. Terwijl hij aan de linker hangt, grijpt zijn handje naar je rechterboezem, of andersom. En daar begint hij dan te draaien en te friemelen alsof je tepel een radioknop is. Dat kan gek, irritant of zelfs pijnlijk aanvoelen. Oh ja, en je (in dit geval) rechterborst kan erdoor gaan lekken.
Waarom? Omdat hij zo de toeschietreflex stimuleert. In beide borsten. Zodat hij extra makkelijk kan drinken.
Wat nu? Als het gefrunnik je een beetje gek maakt, kun je proberen of je baby met iets anders wil frunniken. Met een klein popje, jouw knoopje of je ketting bijvoorbeeld. Er zijn zelfs speciale borstvoedingskettingen te koop. En tegen het lekken kun je een (uitwasbare) nursing pad gebruiken of tegendruk geven. Druk je tepel in met je vinger of hand, totdat je voelt dat de toeschietreflex afzwakt.

3. Zichzelf ondersteboven-achterstevoren aan jouw tepel hangen. Wonderlijk hoe ver zo’n tepel mee kan rekken.

Hij wurmt zichzelf alle kanten op, met jouw borst in zijn mond geklemd.
Waarom? Omdat hij lekker wil liggen/zitten.
Wat nu? Niets. Tenzij hij niet meer netjes aan de borst zit. In dat geval koppel je hem af, en leg je opnieuw aan. Misschien heeft je kindje genoeg gedronken en wil hij spelen. Dan hoeft hij misschien niet per sé jouw borst in zijn mond te houden?

4. Bijten. Grrr.

Of er nu al tandjes in zijn mondje te zien of te voelen zijn, of hij met zijn kale tandvlees knauwt, die kaakjes zijn oersterk. En daar heeft jouw borst onder te lijden.
Waarom? Er zijn legio oorzaken voor borstenbijters. Doorkomende tandjes, zin om te spelen, of een reactie uit te lokken, of spanning.
Wat nu? Als je borstvoeding geeft, zou je het bijna vergeten, maar jouw borsten zijn en blijven van niemand anders dan van jou. Laat ze dus niet onnodig lijden en geef op tijd je grenzen aan. Vertel je kindje dat het pijn doet, en koppel hem los. En tsja, afhankelijk van de oorzaak van het bijtgrage gedrag, draag je uiteraard een oplossing aan. Bij doorkomende tandjes kan een bijtring of een ijsblokje helpen. En als je baby liever wil spelen, dan is hij blijkbaar klaar met drinken, dus kan de voeding stoppen. Trouwens, als je baby goed aangelegd is, is het vrijwel onmogelijk om te bijten. Zorg dus altijd dat hij goed aanhapt.

5. Zijn hoofd wegdraaien, precies als de melk toeschiet, zodat het als een fontein door de kamer sproeit.

Aha, je kindje wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Het is niet makkelijk om te kiezen tussen borst of al die andere gezellige dingen om hem heen.
Wat nu? Wacht even, is het wel echt zo moeilijk om te kiezen? Als je hij echt toe is aan een voeding, zou je denken dat hij zijn aandacht er wel bij kan houden. En lukt dat niet, zoek dan een rustiger plekje of probeer of hij gebaat is bij een omslagdoek om de prikkels buiten te houden.

Je zou het bijna vergeten, maar jouw borsten blijven van jou

6. Neuriën en babbelen met zijn mondvol.

Waarom? Hij voelt zich op zijn gemak en zingt misschien een slaapliedje voor zichzelf.
Wat nu? Ogen dicht en luisteren. Pak dit moment.

7. Tegen de borst kletsen.

Waarom? Jouw borst is zijn beste vriend, liefste knuffel, mooiste speelgoed, dus nemen ze samen de dag door.
Wat nu? Niets. Lekker genieten. Of toch maar even een filmpje proberen te maken van dit zoete tafereel?

8. Te pas en (vooral) te onpas zijn hand in jouw decolleté stoppen om zijn vriendje (lees: jouw borst) even te aaien.

Waarom? Waarom niet? Hij houdt nu eenmaal zielsveel van die mooie, lieve, zachte ronde kussentjes.
Wat nu? Dat ligt aan jou. Voel je je ongemakkelijk als hij tijdens het gesprek met die hypotheekverstrekker elke keer jouw borsten blootlegt? Of vind je het koddig en natuurlijk? Probeer te voelen waar jouw grenzen liggen en trek je daarbij vooral niet te veel aan van wat anderen misschien wel (maar misschien ook niet) denken.

Herkenbaar? Of nog totaal niet? Kom 14 april naar ons Borstvoedingsfestival in Alkmaar en zie dat andere kleintjes ook van die rare dingen doen.

Meer foto’s van deze mooie modellen vind je in de gloednieuwe editie VIER. Word voor 26 maart lid voor maar 35 euro per jaar en ontvang deze op je mat!

Beeld: Nina Olivari

Drees Koren is van Zegmaarmama.nl

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Van borstvoeding naar tandemvoeden: twee kinderen aan de borst

Tandemvoeden, ik wist niet dat het bestond, en was al zeker niet van plan om het te gaan doen. Toch deed ik het. Maar het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Een blog over mijn ervaringen met twee kinderen aan de borst.  Twee kinderen aan de borst. Is dat...

Stoppen met borstvoeding is moeilijk – voor mama

Stoppen met borstvoeding is moeilijk – voor mama

Ik ben verslaafd. Niet (meer) aan sigaretten, niet aan alcohol of aan drugs, maar aan…borstvoeding. In dit blog zet ik mijn gedachtegang op een rijtje. Meer dan acht jaar gaf ik borstvoeding. Niet aan één kind natuurlijk, maar aan drie achter elkaar. Numi, de jongste,...

Achteroverliggend voeden kan je veel gedoe besparen

Achteroverliggend voeden kan je veel gedoe besparen

Achteroverliggend voeden heeft een mooie officiële naam: biological nurturing. Dat klinkt ingewikkeld en spannend. Is het niet. Integendeel. Het is wel heel tof. Het enige dat je moet kunnen, is zelf loslaten en vertrouwen Wat is het? Achteroverliggend voeden is...

De borstvoedingsmaffia bestaat niet

De borstvoedingsmaffia bestaat niet

Borstvoedingsmaffia. Het stomste woord van de eeuw. Het enige woord dat van mij verboden mag worden. En 'gezellie', misschien. En 'theetje', maar dat is een ander verhaal. Als er iets is wat moeders en baby's zou kunnen helpen, dan is het wel dat we méér stelling...

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – vanzelfsprekend? In de natuur doet geen enkel zoogdier er moeilijk over: na de geboorte van de jongen wordt er gezoogd. Het lichaam van het moederdier is ervoor gemaakt en de jongen weten dat zij bij hun moeder moeten zijn voor voeding. In principe...

Wat als borstvoeding niet is gelukt?

Wat als borstvoeding niet is gelukt?

Borstvoeding is natuurlijk. Ja. En toch lukt het niet bij elke vrouw. Waarom het soms niet gaat Vrouwen die geen borstvoeding hebben gegeven, of vroeg zijn gestopt, geven meestal aan dat er geen of onvoldoende melk was, of hebben onzekerheid over de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0