8 redenen om je baby bloot te laten na de geboorte

door Drees Koren
Benjamin Stefan de Graaf

Het superdepuper snoezige pakje in maatje 50 ligt al gewassen en gestreken klaar. In gedachten heb je al ontelbare keren gevisualiseerd hoe je mini-me eruit zal zien in zijn allereerste outfit. Maar toch kun je beter nog even wachten om hem aan te trekken. Houd je baby bloot na de geboorte. En wel hierom:

  1. De aller- aller- allerbelangrijkste reden: je baby heeft huid-op-huidcontact nodig. Hij is nu uit zijn veilige haven, uit jouw zachte, warme, vertrouwde baarmoeder. Alles in hem schreeuwt om jou. Om jouw nabijheid, jouw omhulling. Die behoefte noem je ‘huidhonger’. Huidhonger is een oerinstinct waar elke baby mee ter wereld komt. En de allerbeste manier om die te bevredigen, je kindje gerust te stellen en welkom te heten, is om hem bloot tegen je aan te nemen. 
  2. De op één-na-maar-bijna-net-zo-belangrijke reden: jij hebt huid-op-huidcontact nodig. Door je baby superdicht bij je te nemen, zijn lijfje, zijn lichaamswarmte en zijn bewegingen te voelen, maar ook door hem flink te besnuffelen, worden belangrijke lichaamsprocessen in gang gezet. Er komen allerlei hormonen vrij die jou en je kindje helpen om aan elkaar te hechten en bij te komen van de bevalling. Oxytocine bijvoorbeeld, maakt gevoelens van vertedering en onvoorwaardelijke liefde in je wakker én zorgt voor het toeschieten van de moedermelk. Het is zelfs bewezen dat veel huid-op-huidcontact de kans op een postnatale depressie vermindert.
  3. Je baby heeft warmte nodig. Je zou denken dat je hem dan juist aan moet kleden, maar nee. De meest effectieve en meest stabiele manier is hem tegen je aan te nemen, zonder kleren aan. Dat gebeurt trouwens ook bij mensen met onderkoeling: die moeten zo snel mogelijk uitgekleed worden en het liefst huid-op-huid op temperatuur gebracht worden. Als je je blote baby op je blote buik in je armen neemt, met een dekentje over jullie heen, werkt dat zo goed, dat hij vaak niet eens een mutsje nodig heeft.   
  4. Laat het huidsmeer nog even zitten. Dat is nuttig. Het is een soort vettige barrièrecrème die de huid van je baby beschermt. Behalve dat het zijn lichaamstemperatuur reguleert, zou het ook infecties buiten de deur houden. Aankleden zou betekenen dat je hem min of meer schoonveegt. Niet doen dus.
  5. Jullie hebben wel iets beters te doen dan aankleden. Elkaar bekijken, besnuffelen en knuffelen dus. Het aankleden van de baby is alleen maar een onhandige verstoring. Een vriendin vergeleek het eens met het onderbreken van een potje vrijen om een condoom te pakken. Need we say more? 
  6. Of misschien heb je nog iets anders te doen: wil je zorgverlener nog iets bij je onderzoeken of moet je nog gehecht worden? Dan heb jij geen tijd en aandacht om je baby aan te kleden. Ergo, dan zou een ander het moeten doen. Maar wacht eens even, dat is niet de bedoeling. Houd je baby fijn bij jou en laat hem niet met een ander meegaan, tenzij daar medische noodzaak voor is. En de meeste onderzoeken bij jou kunnen prima plaatsvinden terwijl jouw (blote) baby op je buik ligt.
  7. Aankleden is best wel gedoe. Al die tien vingertjes in een mouwtje frummelen, sokjes die meteen weer afglijden… Bespaar je de moeite. Je weet nu dat het toch niet nodig is. Integendeel. 
  8. De laatste reden is nogal specifiek, maar we noemen hem hier toch maar even, om het rijtje compleet te maken. We hebben het over een so called (halve) lotusgeboorte. Lotusgeboorte betekent dat je de navelstreng nog niet doorknipt zodat je baby verbonden blijft aan de placenta. Je baby heeft dus de eerste uren of dagen een pakketje aan zich hangen, via een snoertje aan zijn navel. Kleding zit dan al gauw in de weg. 

Pasgeboren baby’s zijn maar één keer zo puur en pasgeboren, dus pak vooral dit momentje samen. En maak je geen zorgen, dat mooie pakje past morgen ook nog wel. Of overmorgen. 

Drees draagt borstvoeding een warm hart toe, en wenst alle moeders fijne ontspannen voedingen toe. Daarom is zij ook de stem van onze online borstvoedingscursus

Leestips: Borstvoeding doe je zo, Positief over bevallen, Slapen met je baby, Het nieuwe borstvoedingsboek

Liefde is belangrijker dan voeding

Borstvoeding: vooral erg lekker

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vlot bevallen van een tweeling [bevallingsverhaal]

Vlot bevallen van een tweeling [bevallingsverhaal]

We zijn bij de verloskundige voor de echo. Spannend. ‘Als het hartje maar klopt.’ Onze dochter van bijna anderhalf brabbelt: ‘Baby, baby?’ Zonder echt te begrijpen wat er allemaal gebeurt. De verloskundige reageert hierop met: ‘Baby? Zeg maar baby’s!'  Even is het...

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Rouw over je bevalling kan (ook met een gezonde baby)

Dat bevallen niet altijd gaat zoals je voor ogen hebt, ervaarde Kiindmaker Drees bij de geboorte van haar vierde kind. ‘In plaats van een serene, krachtige badbevalling met het hele gezin erbij, werd ik in het ziekenhuis...

Vroeggeboorte: hoe zorg je voor je premature baby?

Vroeggeboorte: hoe zorg je voor je premature baby?

Als je zwangerschap normaal verloopt, dan beval je ergens tussen de 37 en 42 weken van een gezond kind, thuis in je eigen bed, of in het ziekenhuis. Helaas loopt het ook wel eens anders, bijvoorbeeld als je kind al dan niet volgens verwachting (veel) te vroeg ter...

Even alleen maar zwanger zijn

Even alleen maar zwanger zijn

Bij je tweede (of derde, vierde) zwangerschap ziet het leven er totaal anders uit dan bij je eerste. Alle dromen over hoe het moederschap zal zijn, beleef je nu dagelijks. En nachtelijks trouwens ook, want ja, moederschap is een baan zonder vakantie. je weet hoe het...

Mom-shaming in de media

Mom-shaming in de media

Aangezien er steeds meer aandacht komt voor bevallingstrauma’s, zou je verwachten dat er belangstelling is voor positieve ervaringen. Immers daarvan kun je leren ‘hoe dan wel’… Anna Myrte Korteweg, schrijver van Vrije Geboorte en De Reis naar binnen, ziet het...

Taboe op miskraam: praat je erover?

Taboe op miskraam: praat je erover?

Een miskraam. Je moet er niet aan denken. Als het je overkomt, heb je naast het verlies te maken met wat je aan de mensen om je heen vertelt. Dit zijn de tips van ouders die een miskraam meemaakten. Wat wel helpt Als je zelf een miskraam hebt helpt het om erover te...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0