8 redenen om je baby bloot te laten na de geboorte

door Drees Koren
Benjamin Stefan de Graaf

Het superdepuper snoezige pakje in maatje 50 ligt al gewassen en gestreken klaar. In gedachten heb je al ontelbare keren gevisualiseerd hoe je mini-me eruit zal zien in zijn allereerste outfit. Maar toch kun je beter nog even wachten om hem aan te trekken. Houd je baby bloot na de geboorte. En wel hierom:

  1. De aller- aller- allerbelangrijkste reden: je baby heeft huid-op-huidcontact nodig. Hij is nu uit zijn veilige haven, uit jouw zachte, warme, vertrouwde baarmoeder. Alles in hem schreeuwt om jou. Om jouw nabijheid, jouw omhulling. Die behoefte noem je ‘huidhonger’. Huidhonger is een oerinstinct waar elke baby mee ter wereld komt. En de allerbeste manier om die te bevredigen, je kindje gerust te stellen en welkom te heten, is om hem bloot tegen je aan te nemen. 
  2. De op één-na-maar-bijna-net-zo-belangrijke reden: jij hebt huid-op-huidcontact nodig. Door je baby superdicht bij je te nemen, zijn lijfje, zijn lichaamswarmte en zijn bewegingen te voelen, maar ook door hem flink te besnuffelen, worden belangrijke lichaamsprocessen in gang gezet. Er komen allerlei hormonen vrij die jou en je kindje helpen om aan elkaar te hechten en bij te komen van de bevalling. Oxytocine bijvoorbeeld, maakt gevoelens van vertedering en onvoorwaardelijke liefde in je wakker én zorgt voor het toeschieten van de moedermelk. Het is zelfs bewezen dat veel huid-op-huidcontact de kans op een postnatale depressie vermindert.
  3. Je baby heeft warmte nodig. Je zou denken dat je hem dan juist aan moet kleden, maar nee. De meest effectieve en meest stabiele manier is hem tegen je aan te nemen, zonder kleren aan. Dat gebeurt trouwens ook bij mensen met onderkoeling: die moeten zo snel mogelijk uitgekleed worden en het liefst huid-op-huid op temperatuur gebracht worden. Als je je blote baby op je blote buik in je armen neemt, met een dekentje over jullie heen, werkt dat zo goed, dat hij vaak niet eens een mutsje nodig heeft.   
  4. Laat het huidsmeer nog even zitten. Dat is nuttig. Het is een soort vettige barrièrecrème die de huid van je baby beschermt. Behalve dat het zijn lichaamstemperatuur reguleert, zou het ook infecties buiten de deur houden. Aankleden zou betekenen dat je hem min of meer schoonveegt. Niet doen dus.
  5. Jullie hebben wel iets beters te doen dan aankleden. Elkaar bekijken, besnuffelen en knuffelen dus. Het aankleden van de baby is alleen maar een onhandige verstoring. Een vriendin vergeleek het eens met het onderbreken van een potje vrijen om een condoom te pakken. Need we say more? 
  6. Of misschien heb je nog iets anders te doen: wil je zorgverlener nog iets bij je onderzoeken of moet je nog gehecht worden? Dan heb jij geen tijd en aandacht om je baby aan te kleden. Ergo, dan zou een ander het moeten doen. Maar wacht eens even, dat is niet de bedoeling. Houd je baby fijn bij jou en laat hem niet met een ander meegaan, tenzij daar medische noodzaak voor is. En de meeste onderzoeken bij jou kunnen prima plaatsvinden terwijl jouw (blote) baby op je buik ligt.
  7. Aankleden is best wel gedoe. Al die tien vingertjes in een mouwtje frummelen, sokjes die meteen weer afglijden… Bespaar je de moeite. Je weet nu dat het toch niet nodig is. Integendeel. 
  8. De laatste reden is nogal specifiek, maar we noemen hem hier toch maar even, om het rijtje compleet te maken. We hebben het over een so called (halve) lotusgeboorte. Lotusgeboorte betekent dat je de navelstreng nog niet doorknipt zodat je baby verbonden blijft aan de placenta. Je baby heeft dus de eerste uren of dagen een pakketje aan zich hangen, via een snoertje aan zijn navel. Kleding zit dan al gauw in de weg. 

Pasgeboren baby’s zijn maar één keer zo puur en pasgeboren, dus pak vooral dit momentje samen. En maak je geen zorgen, dat mooie pakje past morgen ook nog wel. Of overmorgen. 

Drees draagt borstvoeding een warm hart toe, en wenst alle moeders fijne ontspannen voedingen toe. Daarom is zij ook de stem van onze online borstvoedingscursus

Leestips: Borstvoeding doe je zo, Positief over bevallen, Slapen met je baby, Het nieuwe borstvoedingsboek

Liefde is belangrijker dan voeding

Borstvoeding: vooral erg lekker

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Brief aan mijn pasgeboren baby

Brief aan mijn pasgeboren baby

Welkom lieve baby, lieve, lieve, lieve baby, Ik zou het wel uit kunnen schreeuwen, maar ik ben er stil van. Wauw.  Daar ben je dan.  Wat een bijzonder moment. Een paar minuten geleden was je er nog niet. Of nee, dat klopt niet. Je was er natuurlijk de hele tijd al....

Ervaringsverhaal: Thuis bevallen met een stuit

Ervaringsverhaal: Thuis bevallen met een stuit

Het leek even op kindje in stuit, maar ze draaide keurig voordat de bevalling begon. De Vlaamse Kristien Nys ging de bevalling vol vertrouwen in. En terecht - al verliep het toch nog verrassend! Ik beval liever dan dat ik een kies laat vullen. Die eerste bevalling...

Maak je wensen duidelijk op het wiegenkaartje

Maak je wensen duidelijk op het wiegenkaartje

Een wiegenkaartje is een klein document dat in het ziekenhuiswiegje hangt. Hierop staat de naam van je kindje, de geboortedatum en het geboortegewicht. De mogelijkheid bestaat natuurlijk om hier meer informatie op te zetten. Bijvoorbeeld je wensen of ideeën over de...

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Testen op Syndroom van Down, binnenkort standaard?

Inmiddels is besloten dat de NIPT ook in Nederland aan alle zwangeren wordt aangeboden. Voordat dat zo was, schreef Jolien Verburg deze tekst voor Kiind: Sinds vorig jaar is het voor vrouwen met een risicozwangerschap mogelijk om hun ongeboren kindje te laten testen...

5 redenen voor rust in je zwangerschap

5 redenen voor rust in je zwangerschap

Rustig aan doen hoor! We wensen het elkaar zo makkelijk toe, maar voor jezelf is het een hele klus om echt rust te nemen. Als je zwanger bent is het echt, echt, écht aan te raden om je hieraan te houden. Waarom? 1 RUST VERGROOT JE WEERSTAND Tijdens je zwangerschap...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0