Hoeveel verhalen ken je waarin twee jongens van elkaar houden, of waarin een kind twee moeders heeft? Makkelijk vindbaar zijn ze niet, de meesten zijn enkel nog antiquarisch verkrijgbaar, terwijl het toch een vrij modern thema is. Maar goed, ze bestaan wel. Wij doken voor je in de jeugdliteratuur. Dit zijn onze pareltjes. Aanrader voor in élk gezin, ook als jezelf heel gewoontjes vindt, want het is alleen maar fijn als je kind vertrouwd is met diversiteit.

Koning en koning

Een must have voor elke sprookjesliefhebber. Koning en koning is gewoon een té grappige variant op de universele zoektocht naar de ware sprookjesprins. Lekker theatraal en met een flinke knipoog naar de druk die ouders kunnen leggen op het vinden van de ideale partner. Ik geef hem vast weg: de kroonprins vindt zijn Prins Heerlijk. En ja, ze leefden nog lang en gelukkig. Koning en koning dus. Lezen!

Filola wil een krokodil

Het aller-allerleukste aan dit boekje is misschien wel, dat het totaal niet gaat over anders-zijn. Filola is bijna jarig en het liefste wat zij voor haar verjaardag wil, is dus een krokodil. Hoe haar twee mama’s deze vreemde wens gaan oplossen, dáár gaat het om. Daarbij is de vormgeving prachtig, en als ouder die het uiteraard na honderd keer ook nog leuk moet voorlezen, vind ik dat behoorlijk doorslaggevend.

Een cavia en twee moeders

Sep verhuist met zijn moeders van de grote stad naar het platteland. Er zijn een boel dingen anders dan thuis. Gelukkig heeft Sep zijn cavia, aan wie hij alles kan toevertrouwen. Een cavia en twee moeders is al wel een zelfleesboek voor schoolgaande kinderen.

Gebr.

Okee, deze is echt voor jongeren en niet voor de kleintjes. Maar prachtig. Gebr. is gevoelig en fantastisch geschreven door Ted van Lieshout. Over twee broers, waarvan de jongste is gestorven. Zijn broer leest zijn dagboek en leert zijn broertje zo op een heel andere manier kennen.

Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder

Gedichtenboek over allerlei bijzondere situaties of gevoelens. Drie jongens-ballerina’s dansen het leven vol, de juf wil liever in de trapeze hangen dan dictees afnemen en Jan wil graag een meisje zijn. Anders is anders, maar vooral bijzonder in de speelse kinderpoëzie van Ted van Lieshout. Wij zijn bijzonder – en dat is geen wonder.

Vaderdag met twee mama’s

Coco gaat net naar school, en de aankomende vaderdag zorgt voor wat opschudding. Haar moeders vertellen haar hoe het zit. Persoonlijk vind ik de schoolleeftijd wat laat – onze zoon heeft ook twee moeders, en knutselde op tweejarige leeftijd ook ijverig iets voor zijn papa. Vaderdag met twee mama’s kan ook prima aan peuters voorgelezen worden, is mijn idee.

Lance en Lot zoeken zich rot

Deze heb ik zelf niet gelezen, maar het is geschreven door Linda de Haan, die ook mijn favoriet Koning en Koning maakte. Dus dat moet wel goed zitten. Van de synopsis word ik al nieuwsgierig.

Ridder Lance en ridder Lot zijn heel gelukkig samen. Toch ontbreekt er iets in hun veel te grote kasteel. Maar wat of wie…? Ze zoeken in de moestuin, ze zoeken op alle markten van het land, ze plakken posters en ze vliegen naar het land van de kangoeroes. Wanneer de ridders de moed bijna opgeven, bonkt er plotseling iemand op de deuren van de poort!

Lance & Lot zoeken zich rot, naar het ware verhaal van Tim en Steven, adoptiepapa’s van Bas en Jasper.

De vriend van papa

Fijn ‘educatief’ verhaal over Julia en Sander, die na de scheiding van hun ouders te maken krijgen met een nieuwe vriend van mama, en een nieuwe vriend van papa. De vriend van papa.

En extra leesvoer voor ouders

En toen kwam jij Als een dagboek aan zijn dochter geschreven door een vader. Hoe is het als je met je man een kind wil, en er dus geen moeder in je gezin rondloopt?

Roze ouders Handboek voor ‘wensouders’ die graag samen een kindje wensen.

Extra toegift na lezerspost

De volgende onmisbare boekentips kregen we nog van lezers:

Het lammetje dat een varken is, Pim Lammers

George, Alex Gino

 

 

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0