8 x meer fruit voor je kind

door Nelleke Bos

Oh, die vitamientjes! Kinderen hebben ze nodig – maar ze weigeren vaak genoeg om fruit te eten. Fruit voor je kind is gezond, daar kan ik niks tegenin brengen, dus lees zo mee voor handige tips. Maar stel jezelf ook meteen even gerust: want kinderen zijn ook gewoon geprogrammeerd om niet al te veel moeite te doen voor vitamines. Dus denk nou niet dat jouw lastige eter uniek of problematisch is. Welnee, hij doet wat hij hoort te doen.

Wil je toch aan die slag om er meer vitamines in te krijgen, dan komen hier onze tips die je vrijelijk kunt gebruiken of naast je neer leggen. 

1 Doe het zelf

De eerste is al van kracht tijdens je zwangerschap: eet zelf veel gezonde dingen. Je ongeboren baby slaat alle smaken die hij via jou binnenkrijgt op en ontwikkelt op grond van jouw eetpatroon zijn eigen voorkeuren. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. Eet je kind dus alvast gezond door zelf veel fruit (en groente) op te peuzelen!

Interessant leesvoer: Goed vies. Het nieuwe gezond.

2 Doe het weer zelf

Ook als je kind eenmaal geboren is, of niet meer bij je drinkt, is het goede voorbeeld het beste om je kind mee te geven. Zelfs als het niet direct werkt, geef je in elk geval op de langere termijn het signaal af dat al die vitamines horen bij een fijn leven.

3 Maak het leuk

Als eten mooi is, wordt het vanzelf aantrekkelijker. Veel kleur, variatie in textuur, neergelegd in de vorm van een cirkel, bloem of zon nodigt eten meer uit om te ontdekken. Zoals dit bordje (toevallig zonder fruit, maar tjokvol andere zinnige dingen).

Mooi eten is lekkerder!

4 Geef ze keuze

Ideaal om je kind te geven, is een Monkey platter. Op dit bord vol lekkers kan een kind zelf kiezen waar het behoefte aan heeft. Maak het aanbod gezond maar wel gevarieerd, dus verschillende dingen uit de productgroepen. Leg niet alléén fruit op het bord. Je merkt dan dat kinderen intuïtief heel goed weten wat ze nodig hebben. Natuurlijk gaat die niet op als je een selectie aan fruit mengt met koekjes, maar wel als het hele aanbod in principe voedzaam en zinnig is. 

5 Houd het luchtig en vrij

Dwang heeft geen zin. Eten is een van de weinige machtsmiddelen die je als ouder én kind hebt, en dat wil je voorkomen. Een kind heeft van nature over weinig zaken echt zeggenschap, en dat is: slaap, wat erin gaat en wat eruit komt. Zindelijkheid, eetgedrag en slaap zijn dan ook de gebieden waar we als ouders een mee te stellen hebben. Hoe minder druk er op die dingen ligt, hoe soepeler een kind er zelf mee kan omgaan.

6 Eet samen

Mensen zijn kuddedieren. Zien eten doet eten, dus: eet samen. Maak er een moment van. Kijk maar wat er gebeurt bij een gastouder of kinderopvang: de kinderen eten samen, met elke dag een liedje of spreuk om het fruitmoment te markeren. Het ritueel, de herhaling en het gezamenlijk aspect helpen om gewoon mee te doen.

7 Eet tussen de maaltijden door

Deze tip staat vrolijk haaks op tip 6: laat het moment los. Kinderen zijn nog niet gericht op eten als activiteit met een begin en een eind, zoals volwassenen. Een jong kind aan tafel zetten met als taak om een bakje of bordje leeg te eten kan heel belemmerend werken, vooral als je thuis geen groepje hebt (zoals op de opvang). Juist tijdens het spel kunnen ze lekker wat eten wegknagen. 

8 Verstop de vitamines

Kinderen kunnen heel alert zijn op ‘gezonde’ dingen; als ze voelen dat jij er belang bij hebt dat ze het eten, nemen ze het uit protest niet. Soms is het gewoon fijn om iets gezonds in je kind te krijgen, zonder dat het er erg in heeft. Kluts iets gezonds door een roerei of maak een pannenkoekbeslag met groente of fruit erin. Maak smoothies en giet ze in grappige hervulbare knijpfruitzakjes.

Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is)

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Groentemonster dankzij borstvoeding

Fotografie: Tjitske Agricola

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Betaalbaar en biologisch je boodschappen doen

Betaalbaar en biologisch je boodschappen doen

Boodschappen doen is voor veel mensen een aanslag op hun maandbudget. Zeker als je dan ook nog graag biologisch koopt rijzen de kosten de pan uit. Toch kun je verantwoord boodschappen doen voor een klein bedrag. Hoe klein is afhankelijk van je prioriteiten en...

Donormelk, heel gewoon

Donormelk, heel gewoon

Borstvoeding is de meest logische voeding voor een pasgeboren baby. Je voorziet je kindje daarmee in alles waar het fysiologisch behoefte aan heeft en waar het natuurlijk of van nature op geprogrammeerd is. Er bestaan ook situaties waarin dit niet zo vanzelfsprekend...

Alle baby’s kunnen moedermelk krijgen

Alle baby’s kunnen moedermelk krijgen

Veruit de meeste vrouwen willen hun baby borstvoeding geven. Hoe het nou precies zit, is moeilijk boven tafel te krijgen, maar er wordt vanuit gegaan dat 1 of 2% van de moeders geen borstvoeding kan geven. Wat is dat eigenlijk, geen borstvoeding kunnen geven? Medisch...

Alles over kant-en-klaar beleg

Alles over kant-en-klaar beleg

Je baby is zes maanden dus je bent waarschijnlijk begonnen met bijvoeden. Natuurlijk geef je groenten en fruit en je kunt daarbij veel soorten al geven. Onder dit artikel vind je een link naar het voedselintroductieschema, waar in staat wat je wanneer kunt geven. Het...

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Het boek ‘Ode aan de E-nummers’ van microbioloog Rosanne Hertzberger deed veel stof opwaaien. Want waren we net allemaal aan de vergeten groenten, huisgemaakte soepen en het zelfgemaakte speltbrood, beweert iemand plotseling dat het niet nodig is. Dat je eigenlijk net...

Wat is gezonde voeding voor mijn baby?

Wat is gezonde voeding voor mijn baby?

Nina Akerboom woonde de lezing bij van Nienke Gottenbos - De Groene Vrouw - op het Kiindfestival. Een belangrijk thema waar ze over vertelde, is: wat is gezonde voeding voor mijn baby? Gezonde voeding voor je baby, daar kan Nienke heel kort over zijn. Echt voedsel,...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0