Beeld: Christel Rengers

9 herfstrecepten om met je kind te maken

Bij het wakker worden kun je al voelen dat de herfst is begonnen. Het ruikt ’s ochtends fris en zuiver. Na een lange warme zomer vol met lichte hapjes en buiten eten is het in de herfst tijd om naar binnen te keren en geurig, verwarmend en wat steviger voedsel te eten. Denk aan pompoen, kaneel, paddenstoelen, geurige appels en peren. Het koken met deze ingrediënten zorgt, dankzij de heerlijke geuren voor een instant blij en huiselijk gevoel. Om het je gemakkelijk te maken verzamelden we negen lekkere herfstrecepten. Voor elke dag van de herfstvakantie eentje, inclusief het extra weekend. Of voor iedere andere week. Leuk om samen met de kinderen te maken of om ze mee te verrassen na een heerlijke boswandeling.

Ongebakken appeltaart

Vier samen dat de herfst begonnen is met een heerlijke rauwe appeltaart. Zet de kinderen aan het schil- en snijwerk, dat is goed voor de motoriek en de zelfstandigheid.

Appelchips

Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Schaaf (met mandoline of kaasschaaf) of snijd met een scherp mes de appel in zo dun mogelijke plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes erop. Strooi er wat kaneel overheen. Zet de bakplaat in de oven en laat de chips in ongeveer twee uur knapperig worden. Kijk tussendoor of ze al mooi bruin worden. Soms moeten ze er wat langer in dat is per oven en dikte van de chips verschillend. Laat ze afkoelen buiten de oven op de bakplaat en smullen maar. Stop de rest in een mooie glazen pot voor later. Al zal er waarschijnlijk niets over blijven omdat ze zo lekker zijn.

Heb je de tijd, dan kun je de appelschijfjes ook aan een touwtje boven de kachel of verwarming hangen om te drogen. Zo’n appelslinger staat natuurlijk wel erg gezellig. Het is dan wel handig om de schijfjes van te voren te mengen met wat citroensap en kaneel, zodat de kaneel goed blijft plakken en de appel niet te bruin wordt.

appelchips

Fruitegeltje

Een schattig alternatief voor het fruitmoment. Was een peer, snij het steeltje eraf en schil het uiteinde van de peer een stukje. Wat je eraf schilt wordt straks het gezicht van de egel. Hoeveel je er schilt, hangt af van je mooi vindt en de grootte van de peer. Kijk of de peer blijft liggen en snij indien nodig wat van de onderkant af. Pak een paar satéprikkers en rijg hier druiven aan. Steek alle druivenprikkers in de peer en leg twee rozijntjes op de kop van de egel als ogen.

fruitegel

Appelmoes

Klassieke appelmoes is zo gemaakt en lekker als tussendoortje, toetje of op de pannenkoek. Je kunt dit prima samen met de kinderen maken en als bonus ruikt het huis ook nog eens heerlijk. Strooi er wat kaneel over voor een extra herfstige smaak.

Pompoensoep

Een heerlijke verwarmende pompoensoep maak je door een paar uien te fruiten en pompoen (met schil en al) in stukken even mee te bakken in een diepe pan. Giet er daarna een goede groentebouillon over. Voor extra smaak kun je nog een laurierblad, een paar kruidnagels of wat kerrie toevoegen. Kies je voor kerrie, bak deze dan even mee met de stukjes pompoen. Laat de soep een poosje op staan, pureer de pompoen en voeg room, peper en zout naar smaak toe. Het fijne van deze soep is dat je er allerlei restjes groente kwijt kunt zoals: bleekselderij, prei, geroosterde paprika, knolselderij of linzen. Omdat het een zoete soep is vinden de meeste kinderen het erg lekker. Wil je helemaal punten scoren, doe er dan een klein broodje in de vorm van een egel bij. Neem voor de ogen rozijntjes en voor de stekels wat sesamzaadjes. Een basisrecept voor brood staat ook op Kiind.

pompoensoep

Warme appelcider

Na een middag buiten spelen of een gezellige boswandeling is niets fijner dan opwarmen met een warm glas appelcider. Je maakt het door 5 kruidnagels, 8 korrels piment, een paar stukjes schil van een sinaasappel (dun afgesneden), 4 stukjes steranijs, 2 kaneelstokjes, een beetje nootmuskaat en troebele appelsap – uit een pak of vers geperst – in een grote pan te doen. Optioneel: gember, ahornsiroop, een hele appel met de kruidnagels er in gestoken of stukjes citroenschil.

Zet het op een laag vuurtje en laat langzaam warm worden zonder dat het kookt. Na een minuut of 10 of zodra het heet is kun je het door een zeefje in de glazen gieten. Voor het authentieke effect kun je in elk glas een kaneelstokje steken en een schijfje appel op de rand van het glas. Maar laat het vooral wat langer opstaan, want het ruikt heerlijk. Je kunt de appelcider ook ’s morgens alvast klaar maken en meenemen in een thermoskan om te drinken tijdens de boswandeling.

appelcider

Appel-brie quiche

Een heerlijke quiche die vanwege de zoete smaak bij veel kinderen in de smaak zal vallen. Je kunt er ook nog eens leuk mee variëren. Vervang bijvoorbeeld de brie voor een andere kaas zoals gruyère, gorgonzola, Parmezaanse of oude kaas. Kies voor andere noten, kruiden, kaneel of crème fraîche in plaats van kwark. Je kunt ook het bladerdeeg vervangen voor croissantdeeg of zelf een deeg maken van wat boter in blokjes, bloem, een ei, zout en water.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd wat stengels bleekselderij in boogjes en hak 50 gram walnoten en hazelnoten in grove stukjes. Vet een vorm in en bekleed deze, afhankelijk van de grootte van je vorm met ongeveer zes plakjes bladerdeeg. Doe wat olie of boter in een koekenpan en bak de bleekselderij kort. Schep de bleekselderij met een deel van de walnoten en hazelnoten in de vorm. Hou wat noten achter de hand om bovenop de quiche te leggen. Klop vier eieren los samen met 200 gram volle kwark. Verbrokkel of snijd een kwart stuk brie en schep dit samen met voldoende peper en zout en wat tijm door het kwark- en eimengsel. Schenk dit mengsel in de vorm. Snijd de rest van de brie in smalle plakken en snijd daarna een appel in parten. Leg in een vorm naar keuze (bijvoorbeeld een cirkel of zonnetje) de brie en appel op de vulling. Strooi de rest van de noten erover heen. Bak in zo’n 35 tot 40 minuten gaar. Zie de foto linksboven: mooi hè?

Paddenstoel

Een sprookjesachtig en gezond tussendoortje dat helemaal past bij de herfst. Kook een ei in ongeveer acht minuten hard. Pel het ei en snij een klein stukje van de onderkant zodat het rechtop blijft staan. Halveer een tomaat en leg deze op het ei. Doe wat stevige yoghurt of mayonaise op het uiteinde van een lepel of satéprikker en maak hiermee stippen op de tomaat. Zing voor het eten samen het liedje van Kabouter Spillebeen.

paddestoel

Herfstmuffins

Gezellig en makkelijk om samen te maken. Neem 200 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 60 gram gesmolten en afgekoelde boter (of wat eetlepels plantaardige olie) en 1 ei. Meng alles en roer goed door elkaar. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn en ook niet te dun. Ik giet altijd beetje bij beetje wat melk bij het beslag totdat het vloeibaar genoeg is om in een vormpje te scheppen met een lepel. Snijd een (geschilde) appel in stukjes en roer deze door het beslag. Je kunt er ook andere ingrediënten bij doen zoals zaden, bramen, gedroogd fruit of noten. Wil je het iets zoeter maken, dan kun je er wat honing of ahornsiroop doorheen mengen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een muffinblik in, vul papieren vormpjes of andere toffe vormpjes. Bak de muffins ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven en kijk af en toe of ze al gekleurd zijn. Je kunt door er een satéprikker in te steken controleren of ze al klaar zijn, want dan komt de prikker er schoon uit.

muffins

Heb je de smaak van het koken en bakken te pakken gekregen? Op Kiind vind je nog meer lekkere pompoenrecepten en paddenstoelrecepten om na de vakantie in de lunchbox te stoppen.

Bakjes en bekers om je eten zonder BPA-gifstoffen te vervoeren vind je trouwens in de webwinkel van Kiind!