Waarom huilt een baby?

door Gastauteur

Een baby huilt omdat dat zijn manier is om jou te zeggen dat er iets aan de hand is. Huilen kan verschillende redenen hebben. Je baby kan huilen omdat hij erg moe is, honger heeft of zich eenzaam voelt. Als je baby huilt en je troost hem, voelt hij zich gehoord en zal hij op je gaan vertrouwen.

LAAT JE JE BABY HUILEN OF NIET?

Hierover lopen de meningen nogal uiteen. Je weet als ouder als geen ander hoe stressvol huilen is: en dat is het niet zonder reden. Je zult merken dat veel dingen die je tegenkomt bij het opvoeden van je kindje teruggaan naar ‘de natuur’. Een huilende baby is dus meetbaar stressverhogend. Niet alleen voor je baby, ook voor jou. Dat is expres zo geregeld, zodat je actie onderneemt. Je baby laten huilen druist dus niet voor niets in tegen je gevoel: het ís on-natuurlijk. En dan hebben we het niet over die paar minuten jengelen voor het slapengaan. Maar echt huilen… dat betekent troosten. Je baby vraagt (/roept/gilt) daar met man en macht om.

HERKENNEN VAN VERSCHILLENDE HUILTJES

Je baby gebruikt allerlei huiltjes om aan te geven wat hij nodig heeft. De Australische Priscilla Dunstan heeft deze huiltjes en bijbehorende behoeftes onderzocht en de ‘Dunstan Babytaal’ ontwikkeld.

Volgens Dunstan gebruiken baby’s vijf verschillende soorten huiltjes. Je pasgeboren baby is hier een ster in: luister daarom goed naar hem in de eerste weken. Want negeer je de verschillende geluiden? Dan stapt je baby over op hetzelfde huiltje voor al zijn behoeftes.

DE VERSCHILLENDE HUILTJES VAN JE BABY

  1. Eh: er zit een boertje dwars
    Als je baby een ‘eh, eeeeh’ geluid maakt, is dat vaak een teken dat hij een boertje moet laten. Door het boertje te laten ontsnappen voorkom je dat hij last krijgt van gasvorming in zijn darmpjes. Hoe doe je dat? Houd je kindje rechtop tegen je aan, met zijn hoofdje over je schouder. Ondersteun hem onder zijn billen en klop of wrijf zachtjes over zijn ruggetje, van beneden naar boven.
  2. Own: ik ben moe
    Met het ‘own’ of ‘auw’ huiltje geeft je baby aan dat hij moe is. Je ziet het aan de vormvan zijn mond: die gaat wagenwijd open als hij dit huiltje inzet. Alsof hij gaat gapen.
  3. Neh: ik heb honger
    Een lange ‘neh’ of ‘nah’ betekent dat je baby honger heeft. Etenstijd, dus!
  4. Heh: ongemak
    Als je baby een ‘heh’ geluid produceert, is er iets oncomfortabel. Hij heeft het te warm of te koud, er moet een luier verschoont worden of hij ligt niet lekker. De ‘h’ klinkt als een diepe zucht: je baby gebruikt hierbij veel adem.
  5. Eair: darmkrampjes
    Een wat moeilijker te herkennen huiltje. Het is een indringend geluid, dwingender dan de andere huilgeluiden. Kijk goed naar het lichaam van je baby: vaak heeft hij zijn vuistjes gebald, overstrekt hij zijn beentjes en heeft hij een frons op zijn gezicht.

ALS JE BABY WEINIG SLAAPT EN VEEL HUILT

Wanneer je baby een volgende stap in zijn ontwikkeling maakt zal je baby wat meer huilen. Logisch: tijdens zo’n ‘sprongetje’ gebeuren er allemaal nieuwe dingen. Dit is verwarrend en vermoeiend voor hem en daarom kan het zijn dat er in zo’n periode flink gehuild wordt. Huilt je baby ook buiten deze sprongetjes veel? Maar niet overmatig? Dan is het een goed idee om hem aan minder prikkels bloot te stellen en te zorgen voor meer regelmaat.

Vijf tips:

Tip 1: Leg je baby in bed als hij wakker is​. Wrijft je baby in zijn ogen? Kijkt hij weg en begint hij te gapen? Dan is hij moe. Leg hem bij het vertonen van deze signalen wakker in bed. Je baby zal zijn bedje dan gaan herkennen als vertrouwde plek om in slaap te komen. En in zijn bedje dus makkelijk(er) in slaap vallen.

Tip 2: Minder prikkels​. Als je baby veel huilt, kan het zijn dat hij overprikkeld is. En dat kan al snel het geval zijn. Ga dan minder op pad. Zorg voor zo min mogelijk prikkels van radio, televisie en telefoon. Luister en kijk naar je baby: is hij huilerig of hangerig? Geef hem rust en zeg bezoek af.

Tip 3: Geen speelgoed in bed. ​Hang geen mobiel boven zijn bedje en geef geen speeltjes mee in bed. Fluisterend en sluipend door de kamer hoeft ook weer niet, maar zorg voor een fijne slaapplek en zet televisie en muziek zacht of uit.

Tip 4: Rust voor het slapen​. Doe geen drukke spelletjes vlak voor het slapengaan. Zo kan je baby zich langzaam aan zijn vermoeidheid overgeven.

Tip 5: Meer voorspelbaarheid​. Regelmaat is fijn voor een baby. Een strak schema is niet nodig, maar doe dingen steeds in dezelfde volgorde. Zoals: slapen – wakker worden – schone luier – voeden – knuffelen – spelen – slapen (bij eerste signalen van vermoeidheid). En herhaal dit gedurende de dag.

BLIJVEN HUILEN NA DE VOEDING

Huilt je baby na een voeding? Dan is de kans groot dat er een boertje dwars zit. Het kan ook zijn dat hij last heeft van zijn darmpjes, want het maag- en darmstelsel is nog volop in ontwikkeling. Dit zorgt voor onrust. Je baby trappelt met zijn voetjes en (over)strekt zijn lichaam.

WAT HELPT TEGEN DARMKRAMPJES?

  • Laat je baby tussendoor en na de voeding boeren;
  • Pauzeer tijdens de voeding om je baby even rust te geven.

De meeste baby’s van drie maanden hebben geen last meer van de darmkrampjes.

BABY HUILT ONOPHOUDELIJK

Is je baby ontroostbaar? Het kan een flinke opgave zijn om uit te vinden waarom je baby veel huilt (of krijst). En dat kan behoorlijk frustrerend zijn, zowel voor je baby als voor jou als ouder. Kon hij maar vertellen waar hij last van heeft.Wat kun je doen om je baby te laten stoppen met huilen? Natuurlijk door hem gerust te stellen en te troosten. Maar denk ook aan:

  • het regelmatig dragen van je baby (in de draagzak)
  •  hem verwennen met een badje en een massage
  • heel veel knuffelen (ook huid-op-huid)
  • samen slapen (bijvoorbeeld in een co-sleeper)
  • minder blootstelling aan prikkels
  • rustig en lief tegen je baby praten (hij voelt als je gestresst bent)
  • en vaker thuisblijven

Als dit ook niet helpt, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Misschien heeft je baby pijn omdat er bij de geboorte iets knel zat. In veel gevallen kan een osteopaat daarbij helpen.

ONRUSTIG EN HUILERIG IN DE AVOND

Veel baby’s zijn aan het begin van de avond onrustig of huilerig. Meestal vlak voor het slapengaan. Je kindje heeft dan de hele dag aan allerlei prikkels blootgestaan en nieuwe indrukken opgedaan. Huilen is dé manier om zich even goed te ontladen. Bovendien moet je kindje aan het dag- en nachtritme wennen. Dat kan ook verwarrend voor hem zijn. Laat het avondeten nog even voor wat het is, en troost je baby als je merkt dat hij onrustig of huilerig wordt als de avond valt.

Sara van Woerden heeft een praktijk in Rotterdam: saravanwoerden.com

Meer leren over natuurlijk ouderschap en horen hoe andere ouders het doen? Welkom in de Kiindspeeltuin!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vind je de babytijd zwaar?

Vind je de babytijd zwaar?

‘En hoe gaat het met ju llie? Wel genieten hè? Deze tijd komt nooit meer terug!’ (Uren huilen aan het einde van de dag. Tientallen voedingen, je tepels zijn een waar slagveld. Elke nacht is een aaneenschakeling van hazenslaapjes. Je lijf  doet pijn. Je stinkt. Loopt...

Baby’s die doorslapen? Het is een mythe (of uitzonderlijk)

Baby’s die doorslapen? Het is een mythe (of uitzonderlijk)

De volwassen manier van slapen, in cycli die we aan elkaar rijgen tot een hele nacht, noemen we ‘doorslapen’, maar eigenlijk bestaat ‘doorslapen’ in de letterlijke betekenis van het woord niet. Ook wij grote mensen onderbreken onze nacht regelmatig, maar we draaien...

Waarom huilen Nederlandse baby’s veel?

Waarom huilen Nederlandse baby’s veel?

Nederlandse baby’s huilen veel, kopten diverse dagbladen. Deze huilcijfers publiceerde Warwick University vandaag. Een Nederlandse baby huilt gemiddeld een ruime twee uur per dag in de eerste 6 weken van zijn leven. Nederland staat hiermee samen met Italië, de UK en...

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang

‘Het eerste jaar is het belangrijkste jaar uit een mensenleven’, zegt men wel eens, en daar zit wel iets in: hierin ontstaat de eerste hechtingsrelatie. Hechting is ‘een duurzame affectieve relatie tussen een persoon (kind) en een specifiek persoon (opvoeder)’. Deze...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0