Hoe je baby leert vanuit de draagdoek 

door Nelleke Bos

Je kind de wereld laten zien is iets prachtigs. De verwondering van een klein mensje dat alles voor de eerste keer meemaakt. Oneindig mooi. Aan de ene kant zou je als ouder de hele dag je kind willen vermaken. Aan de andere kant vraagt het leven al genoeg en heb je simpelweg de tijd niet om non stop met je kind bezig te zijn. Gelukkig is er een lifehack: de draagdoek.

Lees zeker: The continuum concept (over hoe kinderen opgroeien als je ze in het volle leven meeneemt) en Why Babywearing Matters 

Gedragen de wereld in

De voordelen van de draagdoek zijn in de eerste levensfase al ontelbaar. Nabijheid, geborgenheid, de juiste ergonomische houding voor je baby, altijd de juiste lichaamstemperatuur, de borst voortdurend in de buurt, zelf je handen meer vrij hebben dan wanneer je je baby in je armen draagt. En ga zo maar door. Maar ook als je baby gaat zitten en kruipen, en dus steeds beweeglijker wordt, blijft de draagdoek een uitkomst.

Ook na de babytijd in de draagdoek

Het handige van de draagdoek als je baby groter wordt, is dat je de tomeloze nieuwsgierigheid naar de wereld kunt bedienen. Je kind wil zoveel weten en meemaken, maar heeft nog wel veel veiligheid en ondersteuning van jou nodig. Liggend op de grond of zittend in een wagentje kan je kind al veel ontdekken, maar liftend op jouw buik of rug kan zijn wereld op een veilige manier enorm groot worden. 

Naar je toe dragen

En op een veilige manier is met je baby naar jou toe. Dus draag je je kleintje op je buik, dan draag je buik-op-buik. Als je baby met z’n rug naar jou toe zit, wordt z’n wereld weliswaar groot, maar niet op een veilige manier. Alle indrukken komen dan binnen, en hij kan zich er niet voor afsluiten. Als je baby rond een half jaar is, dan draait hij z’n hoofd misschien steeds om omdat hij klaar is voor avontuur. De truc is dan om over te gaan op rugdragen. Je draagt je baby dan met z’n buik tegen jouw rug en schouders. Nu kan hij veel meer zien. Maar is hij er klaar mee, dan legt hij z’n hoofd in je nek en kan zich gemakkelijk afsluiten voor prikkels.

Leerzaam voor je kind

Kijkend over je schouder is er dus een perfecte balans tussen een avontuur aangaan en uitrusten. Alles uit de omgeving is te zien en horen, en tegelijk is er steeds de optie om de oogjes te sluiten en even bij te tanken bij jou.

Een bijkomend voordeel van dragen, is dat je baby de kunst bij jou afkijkt. Hij leert exact hoe je sociale situaties aangaat, hij voelt aan jouw lichaam hoe je met spanning en prikkels kunt omgaan, hij leert zijn ademhaling en hormonen te reguleren, puur dankzij je aanwezigheid.

En gewoon hartstikke handig voor jou

De voordelen voor je baby, dreumes, of peuter zijn groot. En wat dacht je van de voordelen voor jou? Je vrij bewegen door je huis wordt een stuk makkelijker als je kind niet achter hoeft te laten in de box of op een speelkleed, maar hij gewoon bij je blijft in de doek. 

Zo kun je opeens aan allerlei dingen toekomen waar je zonder draagdoek grote moeite mee had. Het maakt namelijk veel minder uit of je kind wakker is of slaapt: je kunt zowel binnenshuis als buiten op pad zijn terwijl je kind een eigen ritme volgt. Stofzuigen. Boodschappen. De was. Of denk aan koken! Ook een heel andere ervaring wanneer je je kind draagt. Wel even opletten: met je kind op je rug is dit veiliger dan op je buik. En ga wel na hoe ver het bereik van handjes én voetjes is als je bij het fornuis staat.

En elke ouder met meer kinderen weet het ook: je beschikbaarheid voor je eerste kind is aanzienlijk groter als de jongste in de doek zit. En dat doet de sfeer alleen maar goed.

Wil je nog meer weten over draagdoeken? Regel nu meteen je kaartje voor het Festivalweekend van 13 en 14 april, waar je niet alleen alles over dragen te weten komt, maar ook kennis, ervaring rondom natuurlijk ouderschap is, en gewoon heel veel liefde voor jou als jonge ouder.

Fijne boeken (deze keer toevallig allemaal in het Engels)

The Continuum Concept

Why Babywearing Matters 

The Attachment Parenting Book

Fotografie:Tjitske Agricola

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Natuurlijk Ouderschap volgt de signalen van je kind

Het mooie en moeilijke aan opvoeden is dat het niet aan regels gebonden is. Maar goed ook, want ieder ouder-kindpaar is uniek en dat laat zich moeilijk in een stramien plaatsen. Informatie over opvoeding, zoals bijvoorbeeld dit artikel, moet dan ook altijd gelezen...

Vanaf wanneer kun je je baby dragen op de rug?

Vanaf wanneer kun je je baby dragen op de rug?

In onze cultuur zie je niet vaak ouders die hun baby op de rug dragen, en toch is het zo oud als de mensheid. Kijk maar naar het torsodragen in Afrikaanse landen. Kun je dan gewoon je baby op je rug hijsen? Dat toch niet. Draagdoekconsulent Rachel Verweij geeft aan:...

Vind je de babytijd zwaar?

Vind je de babytijd zwaar?

‘En hoe gaat het met ju llie? Wel genieten hè? Deze tijd komt nooit meer terug!’ (Uren huilen aan het einde van de dag. Tientallen voedingen, je tepels zijn een waar slagveld. Elke nacht is een aaneenschakeling van hazenslaapjes. Je lijf  doet pijn. Je stinkt. Loopt...

Grotere kinderen in de draagdoek

Grotere kinderen in de draagdoek

Vaak hoor ik ouders van dreumessen of peutertjes zeggen dat ze het zo jammer vinden dat ze te laat de draagdoek hadden ontdekt. Ze vinden het er zó handig uitzien en met spijt denken ze aan die moeilijke momenten wanneer de draagdoek handig was geweest: als de oudste...

Waarom je baby niet wil liggen

Waarom je baby niet wil liggen

Als je baby niet wil liggen, kun je je daar als ouder zorgen over maken. Doe ik iets verkeerd? Wat moet ik doen? We kunnen gerust zijn: liggen wordt overgewaardeerd. Sterker nog, zegt Christel Rengers, laten we liever de vraag stellen óf baby’s wel horen te liggen....

Een jumpsuit om zelf te maken

Een jumpsuit om zelf te maken

Dit pakje uit één stuk is super handig en comfortabel. Met dit patroon kun je een jumpsuit ofwel kruippakje maken met lange of korte mouwen en pijpen. Nodig • Patroon | koop de papieren versie op groot vel in onze webwinkel! of download het patroon. • tricot (140/150...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0