Weet jij al wat je favoriete bevalhouding is? Bevallen kan op veel manieren en er zijn allerlei bevalhoudingen die jou en je baby kunnen helpen.
Verticale bevalhoudingen
Doorgaans geven verticale bevalhoudingen de meeste ruimte en bewegingsvrijheid, waardoor je baby de weg naar buiten soepeler kan vinden. Denk dan aan:
- Op handen en knieën
- Gehurkt (op de vloer, in bad, onder de douche, naast je bed)
- Staand (onder de douche, hangend aan een stang of aan je partner)
- Zittend (op een yogabal, op een baarkruk, op de wc)
- Dansend
Horizontale bevalhoudingen
Een liggende houding op je rug komt vanuit de medische wereld veel voor, maar dit werkt tegen de zwaartekracht in. Ook heb je minder bewegingsruimte als je op je rug ligt. Je bekken heeft minder ruimte om te openen. Wil je toch graag liggen (want bevallen blijft toch best een krachtinspanning), onderzoek dan hoe je variatie kan aanbrengen in je houding. Er zijn wel liggende houdingen die verlichting kunnen geven:
- Dobberend in bad, hangend over de rand
- Met je knieën op de grond en je bovenlijf liggend op bed
- Hangend in de armen van je partner
- Op je zij
Variatie
Sommige houdingen klinken onwaarschijnlijk hè, maar bedenk dat je bevalling uit verschillende fases bestaat. Dansend persen zal je niet snel gebeuren, maar dansbewegingen kunnen de weeën wel versterken, de baby extra kansen geven om dieper in je bekken te dalen en de beweging kan jou (en je partner) een portie ontspanning en ontlading geven. Niet voor niets is er het gezegde:
If you want to move the baby, move the mother
Variatie is sowieso het toverwoord. Wisselen van houding biedt ruimte en nieuwe kansen tijdens het bevallen.
Verbinding met jezelf
Om te ontdekken wat fijn voor je werkt, heb je rust en aandacht voor jezelf nodig. Dat wil er nog wel eens bij in schieten, druk als je bent met alle voorbereidingen op het leven met je baby. Nesteldrang, babyboeken lezen (zoals Positief over bevallen of Wat baby’s nodig hebben), duizend dingen afronden op je werk, geboortekaartjes ontwerpen, noem maar op!
Fijn om ook een paar dagen uit te kunnen checken, en even he-le-maal tot jezelf te komen. Wat gebeurt er allemaal in je lijf? Hoe voel je je, waar kijk je naar uit, en hoe zou je graag willen bevallen? Typisch dingen die makkelijker tot je komen wanneer je bewust voor jezelf kiest. Hoe dan? Nou, daar bestaat dus gewoon een Zwangerretraite voor. Marjolein Vos van Wombfulness organiseert ze in samenwerking met Kiind. Omdat zwanger zijn energie vraagt. En omdat jij als aankomende moeder heel veel liefs verdient, zoals rust, lekker eten, massages. Dan komt er veel ruimte vrij om je te verbinden met je baby en al het bijzonders dat met de zwangerschap in je leven is gekomen.
Retraite, geen cursus
Ga je deze bevalhoudingen en andere technieken nou leren tijdens de Zwangerretraite? Welnee. De retraite is geen cursus. Retraite betekent: je terugtrekken, op adem komen, bij jezelf zijn. Dus er is wel heel veel rust en ruimte waardoor je aandacht kunt geven aan dingen die er in het drukke dagelijks leven zo makkelijk bij in schieten. Alle to-do’s vallen hier weg. Met jezelf en je baby in verbinding zijn is het enige wat je hoeft te ‘doen’.
Je wordt een paar dagen vertroeteld in een mooie omgeving en met vrouwen zoals jij. Zo kan de uitwisseling met andere zwangere vrouwen je inspireren om je eigen variaties in bevalhoudingen te onderzoeken. Hoe voelt jouw lichaam zich ontspannen? Wat werkt voor jou?
Jezelf de tijd gunnen om bij je zwangerschap stil te staan geeft jou en je baby een prachtig fundament voor het avontuur dat jullie meemaken.
Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij voor het aankomende Retraiteweekend. Reserveer hier jouw plek.
Fotografie: Marije Denekamp