Een stevige hittegolf hebben we al achter de rug. Hoe was het bij jou? Heb jij je kinderen een beetje door de dagen heen kunnen loodsen? Of waren ze juist heel feestelijk, die zinderende zomerdagen? Voor de volgende hete dagen hebben we de beste tips voor koele kleintjes op een rijtje gezet. Ook voor tropische vakanties trouwens.
Een koel huis
Alleen ’s nachts doe je de ramen wagenwijd open. ‘s Morgens vroeg gaan de luiken en gordijnen dicht om de koelte van de nacht binnen te houden. Je kunt dan natuurlijk in je eigen huis onderduiken, maar het is wel erg verleidelijk om toch te genieten van die zeldzame zwoele momenten.
Water en modder
Op hete dagen kun je bijna niet anders dan met water aan de gang. Heb je geen zin in de drukte van het strand of het lokale meertje? Vul dan alles wat je hebt met water en ga naar de (speel)tuin. En nee, dat hoeven echt geen emmertjes en gietertjes te zijn. Pannen, bekers en koffiefilters dienen prima als badderspeelgoed. Laat je kind kliederen en kledderen, en ook vooral lekker met modder spetteren. Dat is niet alleen verkoelend, maar beschermt ook tegen zonnebrand.
Of bouw een mud-pie kitchen. Hoe? Dat lees je hier.
Vries speelgoed in
Vries speelgoed in. Simpeler kan het niet: vul een diepvrieszakje met auto’s, knikkers of boerderijdiertjes. Giet er water op tot alles onder staat. Laat een nachtje bevriezen geef je kinderen de opdracht om het speelgoed te bevrijden, met zout of, als je durft, een beitel.
Maak van alles een ijsje
Als het buiten warmer dan dertig graden is, is een ijsje verplicht. En wist je dat alles een ijsje kan worden? Vries (over)rijp fruit zoals (water)meloen, mango, perzik, of bessen in hapklare brokken of (eventueel gepureerd) in ijsblokjesvormpjes in. Zo brouw je in no-time een gezond roomijsje: zet een blikje (niet light) kokosmelk een uurtje in de koelkast. Door de koelte ontstaan er twee lagen: een laagje room en een laagje water. Schep het room eraf. Doe dit in de blender met wat diepgevroren fruit, zoals banaan of nectarine, en draai tot een ijskoud papje.
Voor de allerkleinsten maak je ijsblokjes van rooibosthee of moedermelk. Lekker om op te sabbelen en de pincetgreep mee te oefenen.
Overigens zijn ijskoude dingen heel leuk en fijn, maar ze zorgen er per saldo niet per se voor dat de lichaamstemperatuur van je kindje daalt. Sterker nog, het lichaam zal de temperatuur verhogen om de ijskoude schrik te corrigeren.
Lees ook: Zwanger? Zo kom je deze malle hitte door
Drinken, drinken, drinken
Ja, je wist het al. Maar toch benadrukken we het hier nog eens. Laat je kind drinken, drinken en nog eens drinken. Het liefst lauwe drankjes. Water, rooibosthee of kruidenthee, (ongezoete) sap en moedermelk. Wist je dat borstvoeding tijdens warme dagen wat wateriger wordt? Je maakt automatisch meer melk aan, vol met alles wat je baby, juist nu, nodig heeft. Voor borstbaby’s geldt nog steeds dat ze voldoende hebben aan jouw borstvoeding op hun verzoek. Geef ze vooral geen extra water, omdat ze anders minder verzoekjes voor melk in zullen dienen, waardoor ze juist voedingsstoffen gaan missen. Ze zweten de mineralen uit. Oh ja, en dat geldt trouwens ook voor jou. Dus drink veel, en zorg ook voor voldoende mineralen, bijvoorbeeld met rehydratiezouten (ORS), vooral als je borstvoeding geeft.
Lees meer over Borstvoeding geven bij warm weer
Bedekken
Lekker bloot is heerlijk en met de zon op de huid maakt je kindje lekker veel vitamine D aan. Maar té veel zon willen we natuurlijk ook weer niet, en verbranden is niet alleen zielig, maar ook gevaarlijk. Daarom toch maar bedekken, die armpjes, beentjes en dat bolletje. Wist je dat simpel katoen niet super goed beschermt? Een UV-shirt kan uitkomst bieden. En laat je kroost dan ook vooral met kleding nat worden.
Via het hoofd en de voeten wordt warmte razendsnel afgevoerd. Je kunt daar op inspelen op écht stikkend hete dagen. Door hem een vochtige bandana aan te trekken, of hem sokjes aan te doen en die onder de koude kraan te houden. Maar dit valt wel in de categorie desperate measures, en doe je niet bij baby’s onder één jaar.
Lees ook: Zo kies je zomerkleding en zonnebrand voor je baby
Draag je kind
Ja, een draagdoek is warm. Maar in elk geval weet je wel hoe warm je kind het heeft, namelijk net zo warm als jij. Dus geen dramatische perikelen zoals kokende kinderwagens of autostoeltjes. In een geheel afgedekte kinderwagen blijkt het wel elf graden warmer te kunnen worden dan buiten.
Kies voor een dunne draagdoek of juist een draagzak die wat lucht doorlaat bij de gespen. Als je die niet wil kopen, huur je hem simpelweg bij een draagconsulent bij jou in de buurt.
Zoek verkoeling elders
Trek je het gewoon niet? Duik dan onder op plekken waar het koel is. Het binnenzwembad is misschien niet zo druk nu. Maar denk ook eens aan een plek met airco, zoals een kindvriendelijk museum, de bieb of, winkelen was nog nooit zo relaxed: de tintelfrisse supermarkt.
Verder lezen:
Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen | Het nieuwe borstvoedingboek
Borstvoeding bij warm weer: wel of geen water geven?
Fotografie: Floris Scheplitz