Smoothies zijn zacht, romig, zoet, fris en fruitig. Fijn voor jong en oud. En negen van de tien keer nog gezond ook. Laat je inspireren door deze zonnige variaties. Gewoon vloeibaar, om door een rietje te slurpen, of bevroren, om als een gezond ijsje op te likken.
Regenwoud smoothie Papaja-ananas-limoen-kokoswater-ijs
Je waant je in de tropen als je dit proeft. Maar dan wel zonder muggen en okselzweet, lekker comfortabel in je eigen habitat. Kokoswater is sowieso de ideale exotische upgrade voor je smoothie.
Dit heb je nodig:
¼ papaja
¼ ananas
sap van ½ limoen
Optie: 1 el honing
1 beker ijs
200 ml kokoswater
Zo maak je het:
Schil de papaja en verwijder de pitten. Snijd in stukken. Schil ook de ananas en snijd in stukken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender. Pulseer tot al het ijs gecrusht is. Gebruik hiervoor de ijsblokjes-functie of de pulse-knop als je die hebt. Zo niet, dan zet je de blender simpelweg een paar keer vol aan en uit.
Drees maakte een heel boek vol Zomersmoothies
FlipflopMango-banaan-sinaasappel-framboos-aardbei
Het is zo leuk, om te experimenteren met laagjes in een glas. Deze is best makkelijk, want het mango-bananen-ijsmengsel is natuurlijk veel zwaarder en heeft een hogere dichtheid dan het fruit wat er bovenop komt.
Dit heb je nodig:
½ mango
½ rijpe banaan
10 frambozen
10 aardbeien
100 ml sinaasappelsap
1 beker ijs
Zo maak je het:
Schil de mango en de banaan en snijd in stukken. Was de aardbeien en frambozen en verwijder de kroontjes van de aardbeien. Doe de mango, banaan met het sinaasappelsap en ijs in de blender. Pulseer tot het ijs goed gecrusht is. Daar kun je de pulseer- of ijsknopjesknop voor gebruiken, of de blender een paar keer kort aan en uit zetten. Giet in een hoog glas. Blend nu de aardbeien en de frambozen, eventueel met een klein scheutje water. Giet het rode mengsel op het oranje.
Piña coladaAnanas-kokos-ijs
Wat is er nu lekkerder dan een piña colada van de cocktailbar? Een zelfgemaakte virgin piña colada uit je eigen blender, met verse ananas. Kleine moeite, groot resultaat. En zonder rum, dus geschikt voor minderjarigen.
Dit heb je nodig:
¼ ananas
100 ml kokosmelk (blik)
1 beker ijs
optie: 2 tl suiker
Zo maak je het:
Schil de ananas en snijd in stukken. Doe de ananas met de kokosmelk, het ijs en eventueel de suiker in de blender. Laat de blender draaien tot de cocktail mooi glad is. Giet in een hoog glas en garneer met een schijfje ananas.
Lala sunrisePerzik-sinaasappel-grenadine-ijs
Deze smoothie doet denken aan het happy hour in het zand, in de zwoele zomerlucht. Aan steeldrums en rieten rokjes, aan oneindige feestjes op het strand. Zo ziet hij eruit, en zo proeft hij. Voor een beachparty in eigen tuin.
Dit heb je nodig:
2 rijpe perziken (eventueel uit blik)
3 sinaasappels
rasp van ½ limoen
½ beker ijs
20 ml grenadine
Schil eventueel de perziken en de sinaasappels en snijd in stukken. Rasp de limoen. Doe alle ingrediënten, behalve de grenadine, bij elkaar in de blender. Pulseer de blender totdat al het ijs gecrusht is en de perziken helemaal vloeibaar zijn geworden. Giet in een hoog glas. Schenk nu de grenadine er rustig in en serveer direct.
Van deze Italiaanse recepten krijg je ook spontaan een vakantiegevoel.
ModderpoelNectarine-banaan-vijgen-kokos
Dit drankje is niet alleen verslavend, het is ook nog hartstikke gezond. En lactosevrij. Als je de kokosmelk vervangt door –room, heb je in een handomdraai home-made roomijs.
Dit heb je nodig:
2 verse vijgen
2 bevroren nectarines
½ bevroren banaan
200 ml kokosmelk
Zo maak je het:
Halveer de vijgen en lepel het vruchtvlees eruit. Doe de vijgen, nectarines, banaan en kokosmelk met elkaar in de blender. Laat de blender draaien tot je een gladde milkshake hebt.
Willy WortelWortel-mango-gojibessen-kokoswater
Wortel in je smoothie is allang niet gek meer. Maar wel nog altijd helemaal verantwoord. Goed voor je ogen, helemaal in combinatie met mango. Gojibessen doen daar nog een dosis vitamine A en C bij.
Dit heb je nodig:
2 wortels
½ mango
1 handvol gojibessen
200 ml kokoswater
Zo maak je het:
Schrap of was de wortels en snijd in stukken. Schil de mango en snijd in stukken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender. Mix tot een gladde smoothie.
Lief groen monsterPassievrucht-lychee-banaan-broccoli-gember
Het beste van twee werelden: de zoetste vruchten en de gezondste groente ontmoeten elkaar in deze smoothie. De gember maakt hem helemaal af.
Dit heb je nodig:
2 passievruchten
10 lychees (vers of -iets zoeter- uit blik)
½ broccoli
1 cm gember
1 bevroren banaan
Zo maak je het:
Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Als je verse lychees gebruikt, schil en ontpit ze dan. Was de broccoli en snijd in stukken. Gebruik ook de stronk. Schil de gember.
Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender. Draai tot een gladde smoothie.
Pinky fristyBramen-blauwe bessen-aardbeien-frambozen-kersen-drinkyoghurt-chiazaad
Is het nu een toetje of een ontbijtje? Deze zoete verwennerij kan voor beide doorgaan. Ga voor diepvriesfruit. Lekker en snel.
Dit heb je nodig:
150 g gemengd (rood) diepvriesfruit
150 ml drinkyoghurt aardbei
½ el chiazaad
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in de blender. Mix het tot een glad geheel. Laat 10 minuten staan zodat de chiazaad kan opzwellen. Wil je het nog zomerser hebben? Probeer ook eens deze koele ijsjes uit de blender:
Raket smoothie-ijsjeAnanas-citroen-sinaasappel-perzik-aardbei-framboos
Vers fruit, vers fruit en vers fruit. Meer zit er niet in. Dat betekent verantwoord snoepen. Hoera! Succes gegarandeerd bij kinderen, maar ook bij grote mensen.
Dit heb je nodig voor zes ijsjes:
1/2 ananas
6 sinaasappels
6 perziken
500 g aardbeien
250 g frambozen
sap van 1 citroen
Zo maak je het:
Schil de ananas, sinaasappels en perziken en snijd in stukken. Was de aardbeien en frambozen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Begin met de rode laag. Doe de aardbeien en frambozen in de blender en laat ze draaien tot een glad geheel. Verdeel het sap over de ijsvormpjes, tot ze voor 1/3 gevuld zijn. Laat in minimaal drie uur opstijven in de diepvries. Mix nu de tweede, oranje, laag. Laat de sinaasappels en perziken draaien tot een gladde emulsie. Giet dit op de gele laag in de vormpjes. Laat wederom een paar uur opstijven. Eindig met de gele laag. Blend de ananas met het citroensap en giet het op de vormpjes. Nu kunnen de stokjes erin. Zet weer terug in de vriezer.
Koko-bango-ijsjeMango-banaan-kokos-chiazaad
IJsjes in meerdere lagen maken is gewoon superleuk. Het kost wel wat tijd, maar niet eens zo veel moeite. En het resultaat is zeer indrukwekkend.
Dit heb je nodig voor zes ijsjes:
1 mango
4 rijpe bananen
1 el chiazaad
250 ml kokosmelk
Schil de mango en de bananen. Doe ze in de blender en mix tot een glad geheel. Verdeel over de ijsvormpjes. Laat in de diepvries in ongeveer drie uur opstijven. Meng de kokosmelk met de chiazaad. Giet dit op de mango-bananenlaag. Nu mogen ook de stokjes erin. Laat weer bevriezen in de diepvries.
Passiepop-ijsjePassievrucht-mango-banaan-vanilleyoghurt
Als je passievrucht door je smoothie, of, in dit geval, je ijsje, doet, kun je de pitjes heel laten. Dat geeft een grappig effect. En wist je dat passievrucht, net als passiebloem, een kalmerende werking op je zenuwstelsel heeft?
Dit heb je nodig voor zes ijsjes:
1 mango
2 rijpe bananen
300 ml vanilleyoghurt
6 passievruchten
Zo maak je het:
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukken. Pel de bananen en snijd in stukken. Mix de bananen, mango en vanilleyoghurt in de blender tot een glad geheel. Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Roer dit door het banaan-mango-mengsel. Verdeel over de ijsvormpjes. Laat in een paar uur bevriezen in de diepvries.
Meer lezen:
Deze smoothies verschenen eerder in het boek Zomersmoothies, van Drees Koren
Fotografie Floris Scheplitz