Zodra je een kind krijgt, word je lid van ongeveer de grootste club ter wereld: die van het ouderschap. En daar is meteen iets geks aan de hand. Want ook al doet vrijwel elke ouder alles om hun kinderen het beste te bieden, de invulling van ‘het beste’ is ongelofelijk divers. Zo gebeurt het dat er binnen de ouderschapsclub meer splitsingen zijn dan in welke kerk dan ook. ‘Doen wat jij het beste vindt voor je kinderen’ kan zomaar een eenzaam gevoel geven.

Tegen de stroom in leven

Nu heeft niet iedere ouder een groep nodig die net zo kijkt en denkt als zijzelf. Misschien – waarschijnlijk! – is het zo, dat je behoefte om te sparren toeneemt als je het anders doet dan gemiddeld. Wanneer je van de gebaande paden af gaat. Omdat je heel goed kijkt naar jouw kinderen, en jij super afgestemd bent op wat zij nodig hebben. Wanneer je zelf ook heel gevoelig bent en je jouw gevoel ook serieus neemt, maar het lijkt of de rest van de wereld niet zo in elkaar steekt.

‘Doe niet zo moeilijk’

Mainstream oplossingen klinken vaak zo lekker logisch. Huilende baby? Slaaptraining! Onrustige nachten? Voedingen afbouwen! Stoute peuter? Time out!

Maar een simpel antwoord is lang niet altijd kloppend. Of passend bij jou en jouw situatie. Betrokken ouderschap vraagt om nuance en maatwerk. Misschien vertelt je omgeving geregeld dat je ‘niet zo moeilijk’ moet doen. Brengen kritische geluiden je aan het wankelen of maken ze je nog vastberadener?

Vind gelijkgestemde ouders

Die behoefte om te levelen is heel normaal. Hoe overtuigd je ook bent van jouw manier, hoe goed het ook voelt om je kind groot te brengen volgens jouw eigen waarden, het kost stiekem hartstikke veel energie om je eigen koers te bepalen, en daar ook nog trouw aan te blijven. Je hart volgen? Je unieke pad bewandelen? Jaaaa, graag! Maar wat kan het pittig zijn. Alsof je tegen de stroom in gaat.

Zeker als je vanuit je omgeving ook de nodige vragen en kritiek krijgt, kun je enorm verlangen naar iemand die achter je staat. En naast je. Mensen die jouw manier niet zo gek vinden, begrijpen wat jij voor ogen hebt en met wie je vrij kunt uitwisselen. Wie zijn jouw gelijkgestemden? Welke mensen delen jouw visie?

Gratis artikel (niet) oordelen

Waarom we het zo ontzettend aantrekken wat anderen van ons denken

Samen voelt het sterker

Je hoeft misschien geen hartsvrienden te zijn met andere ouders, maar wat een verschil kan het maken om midden in de nacht te kunnen delen hoe jouw kind woelt en draait in jullie familiebed. En dat er dan niemand is die afkeurend zegt: ‘Leg je kind dan ook in een eigen bed!’ Of om te vragen hoe anderen omgaan met een huilende baby.

Stel je eens voor hoe het is als je jouw verdedigingsmuur kunt laten zakken. Als je gelijkwaardig ervaring, kennis en gevoel kunt uitwisselen.

Klinkt fijn? Ja hè. Daarom heeft Kiind de Kiindspeeltuin bedacht. Een vrolijke online speelplaats voor ouders zoals jij. Hier kun je in contact komen in een besloten omgeving met mensen die je begrijpen en samen verder leren en ontwikkelen en groeien enzo dankzij cursussen. En dan zijn er bovendien toffe opties om met de allerleukste types in contact te komen in je eigen regio. Zodat jullie offline verder kunnen uitwisselen. Lees snel meer.

Beeld: Tjitske Agricola

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

Gezonde lunchideeën: Spinazieweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Lekker Luierloos: Baby op het potje

Andere termen: Infant Potty Training, Diaper Free, Natural Infant Hygiene, Elimination Communication, Elimination Timing, en de Nederlandse term: Baby Zindelijkheids Communicatie (BZC). Een moeder die borstvoeding geeft communiceert met haar baby door te letten op...

Oma’s recepten

Oma’s recepten

We maken graag gekke hippe nieuwe gerechten, maar willen oma's recepten niet vergeten. Cathelijne beschrijft de lekkerste. De recepten tot en met de rabarbersoep komen uit mijn boek ‘De smaak van verlangen’. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn ze opgeschreven door...

‘Je voelt je soms toch best een zeldzame dino’

‘Je voelt je soms toch best een zeldzame dino’

Moeders Nina en Gentry startten hun platform Open bar met het doel andere moeders op een laagdrempelige manier te steunen in het geven van borstvoeding. 'Want je voelt je soms toch best een zeldzame dino'. Ze gingen live met lactatiekundige Annegien Bakkers. Met z'n...

Filosoferen met kinderen: Kun je gelukkig zijn met niets?

Filosoferen met kinderen: Kun je gelukkig zijn met niets?

Spullen zijn rare dingen. We voelen allemaal aan dat geld en materiële zaken niet wezenlijk gelukkig maken en toch wil bijna iedereen er veel van hebben. Er zijn zelfs spullen waar we niet meer zonder kunnen. Smartphone of tablet wordt door zo’n 95% van de kinderen...

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

De slaapkamer: daar moeten we het nodig over hebben. Want samen slapen, we schrijven er vaker over. Omdat we het de meest natuurlijk en dus logische manier van slapen vinden. Omdat het zo praktisch is in combinatie met nachtvoedingen. Maar de meubelmarkt speelt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0