Een gezonde shake

door Sandii Zachte

Boodschappenlijst voor vier personen:

400 gram fruit
400 ml biologische yoghurt
Eventueel paar blaadjes munt

Verder nodig:

Blender
Mesje
Snijplank
Mooie glazen
Eventueel brede rietjes

Recept met vers fruit en biologische yoghurt

Het belangrijkste ingrediënt is vers fruit van het seizoen, zoals dat in de lente bijvoorbeeld frambozen, kiwi’s en rabarber is. Appel is het hele jaar voorradig. Producten als banaan, mango, sinaasappels en kiwi worden geïmporteerd. Dit is wel milieubelastend.

Er valt eindeloos te variëren:
Je kunt een rodevruchtenshake maken, met aardbei, frambozen, kersen en rode bessen, maar ook een appel, rabarbershake kan erg lekker zijn. Let er bij rabarber wel op dat je het moet koken.

Verder heb je yoghurt nodig, het liefst volle yoghurt. Kinderen onder de vier jaar kunnen wel wat extra vetten gebruiken. Maar je kunt het recept natuurlijk ook met halfvolle of zelfs magere yoghurt maken.

Qua materiaal is een blender het meest praktisch, maar een andersoortige keukenmachine kan ook. Verder heb je een mes en een snijplank nodig.

Reken per persoon op zo’n 100 ml yoghurt en 100 gram fruit. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mixen maar!
De presentatie is het halve werk: het is leuk om het in een wijnglas te schenken en het geheel af te maken met een breed rietje en een blaadje munt.
Schenk de shake meteen uit en drink het zo snel mogelijk op, dan is hij op z’n lekkerst!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo kan je kind helpen in de keuken

Zo kan je kind helpen in de keuken

Leuk hoor, helpen in de keuken. Maar hoe regel je dat nou, zonder dat de boel in chaos eindigt, er tere vingertjes in plakjes gaan of kleine hoofdjes van het aanrecht kukelen? Want dat het goed is voor kinderen om mee te helpen in de keuken, is best logisch. Niet...

Column: Met de borsten bloot!

Column: Met de borsten bloot!

Ik hoor het nog steeds: vrouwen die geen borstvoeding willen geven omdat ze niet hun ‘hele hebben en houden’ tevoorschijn willen toveren als hun kindje midden in een druk café honger krijgt. Nog erger: mensen die het geven van borstvoeding in de openbare ruimte...

Wereldvoedsel: leer van traditionele diëten

Wereldvoedsel: leer van traditionele diëten

Wij hebben thuis – vraag me niet hoe we eraan komen – een kookboek dat The Traditional Australian Heritage Cookbook heet. Hartstikke leuke titel, maar de inhoud valt een beetje tegen. In tegenstelling tot recepten voor sappige kangoeroe of vegemite-sandwiches, zijn er...

Column: Groot kind aan de borst

Column: Groot kind aan de borst

Ongeveer acht jaar geleden zag ik op televisie een documentaire over Attachment Parenting. Ik was net bevallen en kon mezelf helemaal vinden in de gedachtegang van de ouders in de documentaire. Samen slapen, borstvoeding geven en je kind dragen waren dingen die ik...

Suiker, zout en witmeel

Suiker, zout en witmeel

Voor ouders is het soms moeilijk in te schatten wat wel en niet goed is voor je kind. We worden al jaren doodgegooid met voedingsadviezen, maar meestal gaat het hier om dieetadviezen. Zo gaan er bij veel mensen alarmbellen rinkelen bij producten met veel vet. Kleine...

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0