Is je kind jarig in de lente of zomer? Dan vallen deze zonnige traktaties vast in de smaak! Hieronder vind je een mix van snelle traktaties en meer uitdagende knutsels en baksels, voor groot en klein. Het is extra leuk om je kind mee te laten helpen bij de voorbereidingen!
Schaapje van rijstwafel
Knip uit wit eetpapier een hoofd en vier pootjes. Plak deze vast aan de rijstwafel door een poedersuiker met een beetje water te mengen. Eventueel kun je een gezicht tekenen met een eetstift. Deze vind je in de supermarkt bij de bakproducten.
Bloemperkje
Snijd appel, kaas en komkommer in plakken van een halve centimeter dik en steek hier met een vormpje bloemen uit. Prik de bloemen aan een cocktailprikker en steek deze in een rijstwafel. Aan de prikker kun je ook bladeren van groen papier of eetpapier rijgen. Uiteraard kan wortel, peer of bijvoorbeeld ananas ook als bloem fungeren.
Ontdekpotje
Verzamel glazen potjes bij de buren. Doe hier zogenaamde insecten in: een gedroogde abrikoos of pruim met vier cocktailprikkers erin is een spin en rozijnen zijn mieren. Aan de buitenkant kan je kind nog een randje gras verven en in het potje kan ook wat nepgroen. Dek het potje af met dun papier waar gaatjes in geprikt zijn en maak dit vast met een elastiek. Wanneer de kinderen de traktatie op hebben, kunnen ze zelf op insectenspeurtocht!
Appelframbozenflapjes
Snijd plakken roomboterbladerdeeg schuin doormidden. Leg hier een beetje appel en framboos op en vouw ze dubbel. Ze hoeven iets minder lang in de oven dan normale appelflappen omdat ze kleiner zijn.
Vlieger
Snijd een stuk kaas in ruitvorm en snijd komkommer en wortel in de vorm van kleine strikjes. Steek dit aan een satéprikker. Meer prikker ideeën vind je hier: Fruitspiesjes uitdelen.
Zonnestralen
Snijd een gele meloen doormidden en leg een helft op de platte kant. Dit is de zon. De andere helft snijd je in stukjes. Rijg stukjes meloen, poffertjes en sinaasappel aan een prikker en steek deze in de zon.
Bloembol
Poot een paar weken voordat je kind trakteert voor ieder kind een bloembol in een klein plantenbakje. Je kunt ook melkpakken of yoghurtbekertjes nemen. Als je ook iets snoepigs wilt serveren kun je een prikker in de aarde steken met stukjes gedroogde abrikoos, pruim en mango.
Fruitspies
Spiesjes met fruit, groente en/of kaas zijn een erg leuke en gezonde traktatie. Je kunt veel variaties maken op de standaard prikker door vormen te snijden of door gekleurd papier toe te voegen. We laten hier zien hoe je bloemen maakt van een fruitspies.
Bloemenzeepje
Koop kleine bloemenzeepjes bij de drogist. Doe voor ieder kind een zeepje in een mooi lapje stof en knoop dit dicht met een dropveter.
Waterijs in drie kleuren
Pureer aardbeien, kiwi en abrikozen apart. Schenk een laag in de ijsvorm. Als dit een uur in de vriezer heeft gestaan kun je hier de tweede kleur in schenken. Zet de vormpjes weer terug in de vriezer. Nog een uur later schenk je de derde laag in, tot iets onder de rand. Zet de ijsjes nog een paar uur in de vriezer. Hoe snel je bij kunt gieten is afhankelijk van de sterkte van je vriezer.
Bloem-zandkoekjes
Voor 20 stuks
225 gram boekweitmeel of tarwemeel
150 gram roomboter
1 eigeel
4 el jam naar keuze
Kneed de bloem met de boter en het eigeel in een kom tot een soepel deeg. Dek het af met folie en zet het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven op 170 graden. Rol met een deegroller het deeg uit. Steek er met een vorm voor ieder kind twee bloemen uit. Uit de helft van de bloemen steek je met klein rond vormpje een cirkel. Bak alle bloemen naast elkaar in 10 tot 12 minuten lichtbruin, de tijd hangt af van de grootte van de koekjes. Smeer de gewone koekjes heel dun in met jam zodat het andere koekje goed blijft plakken. Leg het koekje met de uitgesneden cirkel er bovenop. Vul voorzichtig de cirkel met de jam.
Je eigen worteltjes
Verzamel ruim vantevoren melkpakken en knip deze doormidden, of zorg voor voldoende zaaibakjes. Laat je kind een paar weken van tevoren zaadjes van worteltjes zaaien en zet de plantenbakjes voor het raam. Zorg er samen voor dat de plantjes gaan groeien. De voorpret maakt de traktatie al leuk. Eventueel kun je een snoepje op een prikker in het plantje steken. De kinderen kunnen hun plantje thuis verpotten en later hun eigen wortels rooien.
Fruitige smoothie
Doe tomaatjes, aardbei en mango in een blender en maak een heerlijke smoothie. Plak hier een zakje tomatenzaadjes aan vast. De smoothies kunnen in een kartonnen bekertje geserveerd worden. Het bekertje kan vervolgens gebruikt worden voor de zaadjes. Als je van tevoren de leerkracht of pedagogisch medewerker inseint willen zij dit misschien wel met de kinderen doen.
Knapperige kokoshapjes
Ongeveer 25 stuks
135 gram roomboter
50 gram havervlokken
100 gram tarwemeel
80 gram kokos
50 gram volkoren cornflakes
1 ei
1 vanillestokje
50 gram rietsuiker
1 mespunt bakpoeder
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe een vel bakpapier in je bakplaat. Doe de roomboter, rietsuiker, de inhoud van het vanillestokje en het ei in een kom en klop dit met een mixer of garde tot het romig is.
Kneed hier de kokos, de havervlokken, het tarwemeel en het bakpoeder door tot deeg.
Rol 25 balletjes ter grootte van een pingpongbal.
Verkruimel de cornflakes en doe ze op een bord. Rol hier de balletjes doorheen en druk ze wat plat. Leg ze op de bakplaat en bak ze in 15 minuten lichtbruin.
Stoepkrijtvlinder
Wikkel chenilledraad om een stuk stoepkrijt als voelsprieten. Maak een waaier van crêpepapier en maak deze in het midden vast aan het krijt als vleugels.
Rupsje Nooitgenoeg
Bekijk met je kind vantevoren verschillende bladeren. Knip een groot blad uit een groen a4tje en laat je kind er met potlood of krijtjes in diverse tinten groen op tekenen. Knip een paar ronde gaten in het blad. Snijd kaas, komkommer en appel in plakken en steek met een klein vormpje of appelboor uit elk stuk een gat. Dit heeft Rupsje Nooitgenoeg immers opgegeten. Maak eventueel een rups van druiven en een kerstomaat als kop op een prikker en leg deze er bij.
Dikke bananenkoeken
12 stuks
250 gram volkorenmeel
2 overrijpe bananen
1 volle theelepel bakpoeder
2 eieren
100 ml melk
30 gram roomboter
Meng het meel met het bakpoeder, 20 gram boter en de eieren met de banaan in een kom en voeg wat melk toe tot het voldoende vochtig is. De rest van de boter is om in te bakken. Smelt deze in een koekenpan en bak steeds drie pannenkoekjes van ongeveer 10 cm diameter tegelijk in de pan. Als er kleine belletjes in het oppervlak verschijnen, kun je ze omdraaien. Garneer de pannenkoekjes met wat fruit.
Fruitbowl
Serveer een lekkere fruitsalade met wat appelsap in een bekertje. Gebruik ook eens fruitsoorten die kinderen wellicht minder vaak proeven zoals mango, papaya en granaatappel. Met een parapluutje ziet het er meteen feestelijk uit.
Fruitige plaatkoek
15 stukjes
280 gram boekweitmeel
2 eieren
1 el bakpoeder
1 dl melk
roomkaas
300 gram fruit (bijv. appel, kiwi, mango, peer, druif, banaan, kers, meloen, frambozen)
4 el jam
Kneed de bloem met de boter en het eigeel in een kom tot een soepel deeg. Dek het af met folie en zet het een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven op 170 graden. Rol met een deegroller het deeg dun en rechthoekig. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en bak het in 10-12 minuten bruin en laat het daarna afkoelen.
Snijd het fruit in kleine stukjes of plakjes en laat het uitlekken in een vergiet. Smeer de roomkaas voorzichtig glad op de afgekoelde koek. Verdeel het fruit over de koek. Maak er niet een te dikke stapel van, want dat eet zo lastig.
Verwarm de jam in een kleine pan tot hij wat dunner is geworden en smeer de vruchten er met een kwastje mee in. Laat de fruitkoek ongeveer 1 uur in de koelkast staan zodat hij wat steviger kan worden. Snijd de koek in kleine stukjes.
Tip: kijk voor de jam eens bij de natuurwinkel. Deze bevat weinig tot geen toegevoegde suiker.
Bananenkokoscakejes
Voor 24 stuks
200 gram tarwemeel
200 gram bloem
100 gram havermout
2 el bakpoeder
100 gram gehakte amandelen
2 eieren
2,5 dl kokosmelk
6 el zonnebloemolie
2 vanillestokjes
4 zeer rijpe bananen
2 el kokossnippers
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bloem, meel, het bakpoeder, de havermout en amandelen in een kom. Klop de eieren met de melk, olie en de inhoud van het vanillestokje en roer dit vervolgens door de rest. Prak de bananen grof en roer ze er ook doorheen.
Vul muffinvormpjes met het mengsel. Bestrooi de muffins met een mengsel van kokossnippers en bak ze in 20-25 minuten goudgeel. Garneer met kokossnippers.
Gezonde traktaties op Kiind:
https://kiind.nl/article140/
https://kiind.nl/article527
Zin in meer toffe ideeën? Bestel ons megadikke boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers! 250 fullcolourpagina’s voor maar 15 euro! Het perfécte cadeau voor jezelf of iemand anders.