Lui tuinieren in de onkruidmoestuin

door Sandii Zachte

Na weken, máánden ploeteren, regen en liefde heb ik in plaats van een weelderig bloeiende moestuin eerder een grote bak met aarde. Tijd voor plan B. Veel onkruid is eetbaar en belangrijker: het woekert zo lekker. Daarom is een moestuin met onkruid zeer geschikt voor de luie tuinder zoals ik.

Uiteraard kan ik het onkruid ook in het wild plukken, maar langs wegen en in parken is dit vaak vervuild door auto’s of honden. Vandaar dat ik een nieuw begrip introduceer: de onkruidmoestuin. Hoe zo’n volstrekt verzonnen verhaal er in de praktijk uit zal komen te zien, weet niemand. Denk bij een onkruidmoestuin in ieder geval niet aan rechte paden opkomend groen. Op het eerste gezicht lijkt het waarschijnlijk een grote chaos in de tuin. En op het tweede ook.


Hoe zo’n volstrekt verzonnen verhaal er in de praktijk uit zal komen te zien, weet niemand

 

Het Grote Onkruidmoestuinplan

1) Heb onkruid
2) Indien aan 1) niet voldaan kan worden, zoek onkruid en plant het in de tuin.
3) Lees de rest van dit artikel. Het is handig om te weten hoe de verschillende soorten onkruid zich voortplanten of uitbreiden omdat daar van afhangt in hoeverre je de plant in toom moet houden.

Onkruidmaaltijd
Vele soorten onkruid, vele toepassingen. Ik beperk me tot de veelvoorkomende onkruidsoorten.
Paardebloemen, dovenetelbloemen en madeliefjes zijn heerlijke bloemen in een salade en staan fleurig in de rijst. Lees dit artikel voor meer recepten met bloemen.

koken en eten van onkruid

Madeliefje

In plaats van sla kun je paardebloembladeren, jonge melkdistelbladeren en (vogel)muur gebruiken. Kleine veldkers is lekker in de sla en heeft een nootachtige smaak.
Dovenetelbladeren kun je net als (vogel)muur, kaasjeskruid, melganzenvoet, brandnetel en zevenblad koken als zijnde spinazie of verwerken in een hartige taart.

koken en eten van onkruid

Paardebloem

koken en eten van onkruid

Muur

koken en eten van onkruid

Zevenblad 

 

Van dovenetelbladeren, brandnetel en zevenblad kun je ook soep trekken.

Van zilverschoon kun je de wortels rauw eten, maar je kunt ze ook koken of roosteren. Het is erg zetmeelrijk en na het drogen kun je er gemakkelijk verteerbaar brood van bakken.

De stengels van zevenblad kunnen samen met rabarber tot moes gekookt worden. Snijd beiden in kleine stukjes en kook dit een kwartier in weinig water. De stengels smaken gemberachtig, maar minder zuur.

Stamppot kun je maken met weegbreebladeren, jonge berkenbladeren, kleine veldkers of brandneteltoppen.

Paardebloemwortel dient gedroogd en gemalen als surrogaatkoffie. Limonade maak je van vlierbloesem. En thee trek je van munt.

koken en eten van onkruid

Munt

 

Deze website helpt je om het juiste onkruid te herkennen.

Soorten onkruid

Onkruid is een betrekkelijk begrip: het betekent niet meer dan ongeplande planten. In principe kan dat ook de steeds terugkerende hortensia van de vorige bewoner van je huis zijn. Wij houden als onkruid aan: de planten die overal en ongevraagd groeien.

Wortelonkruid heeft zo’n stevig wortelstelsel dat het moeilijk te verwijderen is en andere planten weg kan drukken. In de onkruidmoestuin zijn dit perfecte planten om in vaste moestuinbakken te planten. Denk hierbij aan paardebloemen, zilverschoon, kaasjeskruid, grote brandnetel, vlier(bloesem), munt en zevenblad.

Zaadonkruid zoals kleine brandnetel, melkdistel, (vogel)muur, kleine veldkers en melganzenvoet produceert zoveel zaad dat ze zich gemakkelijk verspreiden. Het groeit in een jaar van zaadje tot plant en laat daarna zoveel zaad achter dat er een jaar later weer veel van terug komt. Deze planten kun je net zo goed in de volle grond zetten, omdat ze zich onder andere via de wind verspreiden. Het zijn allemaal sterke planten, je merkt vanzelf welke plant het van de andere wint.

De exoot is een plantensoort dat niet in de natuurlijke omgeving voor hoort te komen, maar uit een geheel ander klimaat komt. Met de ‘invasieve soort’ (jawel, van ‘invasie’) dient voorzichtig omgesprongen te worden omdat het de diversiteit aan planten en diersoorten in de omgeving drastisch kan veranderen.

Jaarkalender

Om het Grote Onkruidplan nog een beetje gestructureerd over te laten komen presenteer ik hierbij de oogstkalender voor de hiervoor genoemde planten.

Winter
Kleine veldkers
Dovenetel
Vogelmuur

Lente
Dovenetel
Kaasjeskruid
Paardebloem
Munt
Brandnetel
Vogelmuur
Zevenblad

Zomer
Munt
Brandnetel
Dovenetel
Zevenblad
Zilverschoon
Melganzenvoet
Vlier
Vogelmuur
Melkdistel

Herfst
Melkdistel
Brandnetel
Dovenetel
Vogelmuur

“Onkruid is het verzet van de natuur tegen het bewind van de tuinlieden.” 
Oskar Kokoschka – Tsjechisch schilder, graficus en schrijver

Meer weten?

Onkruid in je tuin gevonden? Gebruik de onkruidzoekmachine.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Dit doet een groene omgeving met je kind

Dit doet een groene omgeving met je kind

‘Er is een reden voor dat de meeste mensen vrolijk worden wanneer ze in de nabijheid van bomen en planten zijn of op het strand zitten. Het is geen toeval dat mensen ontsnappen naar het platteland of de zee om zich op te laden en vakantie te houden. Gewoon buiten zijn...

Herfstpicknick met warme dekens

Herfstpicknick met warme dekens

De zomer duurt kort, maar is in veel gevallen prima na te bootsen in de herfst. Ga zonnen achter het vensterraam, bezoek het strand, ga zwemmen en organiseer een picknick. Picknicken kan prima als het fris is. Zoek een beschutte plek in het park, de duinen of je eigen...

Waanzinnige Winter

Waanzinnige Winter

In de zomer ben je veel buiten, maar in een koude, gure winter heb je er vaak toch minder zin in. Je nestelt je met je kinderen in je warme huis en wil daar misschien het liefste een winterslaap doen. Toch is het belangrijk om ook ‘s winters naar buiten te gaan....

Creatief met ijs op bevroren dagen

Creatief met ijs op bevroren dagen

De winter is een tijd waarin de natuur verstilt en het buiten allemaal wat kaler wordt. De natuur beschermt zich tegen de vrieskou en trekt zich terug om straks in de lente uitbundig met haar prachtige kleuren te strooien. Als je goed kijkt zijn er nog wel kleuren te...

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Heb jij ook zo belachelijk genoten van de vakantie? Van eindeloos veel buiten zijn? Van misschien zelfs onafgebroken in de buitenlucht zijn, omdat je een paar weken in een tent sliep en dus niets anders meemaakte dan grassprietjes, bomen, water, wind, zon, de zee of...

Wandelen is leuk: activiteiten voor onderweg

Wandelen is leuk: activiteiten voor onderweg

De herfst is bij uitstek het seizoen om uit wandelen te gaan. Het is nog niet te koud en op droge dagen schijnt vaak een zonnetje - heerlijk wandelweer en de bossen liggen vol mooie schatten.Maar hoe krijg je de kinderen enthousiast? Op de vraag 'Wie gaat er...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0