Kinderboeken over familiezaken

door Sandii Zachte

‘Qualitytime’ met het gezin; hoe zie jij dat eigenlijk? Gaan jullie er graag op uit? Dan heb je vast gemerkt hoe duur dat vaak is. Toch hoeft dat niet, er is genoeg te bedenken wat niet veel geld kost. Ons motto: houd het simpel. De dierentuin is duur, ga eens een dag naar een grote kinderboerderij in een andere stad, dat is eigenlijk net zo leuk. Of ga naar de duinen, boten bezichtigen in een van onze havens, een fabriek of een oud fort bekijken. In Kidsproof dagje uit vind je deze en andere tips. Neem je eigen picknick mee, met in de winter een thermosfles soep.

 

Of doe eens een ‘dagje in’: met pyjama, zonder televisie. Picknick op de grond, maak brooddeeg en stook een vuurtje in de tuin, doe proefjes, en maak cadeautjes voor elkaar. En lees elkaar verhalen voor, over de meest bijzondere of meest voorkomende familiesituaties:

 

Gerecenseerd door Ninthe (heel erg zes) en Sandii (groot).

Zondag

Zondag – Kim Fupz Aakeson

Ninthe, lachend: ‘Natuurlijk vinden ze hem nog wel lief!’

Sandii: De ouders van Thomas krijgen een baby. Thomas maakt zich zorgen: houden ze dan nog wel van hem? Zijn (slechtste – zijn beste is verhuisd) vriend Ole doet stevige duiten in het zakje die Thomas steeds onzekerder maken over de komst van de kleine. Dit verfrissend-niet-zoete boekje sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen, vooral van degenen die niet onverdeeld enthousiast zijn over het krijgen van een broertje of zusje. Met mooie mijmeringen: ‘Je kunt van schattige honden houden en ook van lelijke. Zelfs als ze stinken’. Vanaf vijf jaar.

 Zondag | Kim Fupz Aakeson | ISBN 9789045113425 | Uitgeverij Querido

 

 

Waar ik ben

Waar ik ben – Diet Groothuis

“Beschuitjes muis met hagelslag,

thee thee en brood met ei.

Kattenbrokjes, bakje water.

Koekjes, cola voor onszelf erbij.

Klop klop. Word wakker.

Het is dag. Wij hebben thee gezet.

Ze lachen en ze gapen. Fijn, zegt papa.

Daar zijn de kruimels voor ons bed.”

‘Vaderdag’

Kindergedachten, familiegedoe en een hoop waarheden. Diet Groothuis schrijft simpele, herkenbare gedichten voor kinderen vanaf een jaar of zes.

 Waar ik ben | Diet Groothuis | ISBN 9789058387936 | Uitgeverij De Eenhoorn

 

 

De vriend van papa

De vriend van papa – Francesca Pardi

Ninthe: ‘Ik begrijp het niet.’

Sandii: Stel dat je merkt dat er in de klas van je kind onwennig wordt gereageerd op homoseksualiteit, dan kan het zinvol zijn dit boek voor te (laten) lezen. Het vertelt het verhaal van twee ouders die uit elkaar gaan en waarbij zowel de moeder als de vader een vriend krijgen. Het is duidelijk gescheven voor de tweede helft van de basisschool, wanneer kinderen lacherig kunnen gaan doen over het begrip ‘homo’. Ik denk dat veel kleine kinderen nog zo onbevangen zijn dat ze niet begrijpen wat er raar zou moeten zijn aan het feit dat twee mannen verliefd op elkaar zijn en ik zou het hen ook niet voorlezen (voortaan). Vanaf acht jaar.

 De vriend van papa | Francesca Pardi | ISBN 9789051163162 | Uitgeverij De Vier Windstreken


Doe eens een ‘dagje in’: met pyjama, zonder televisie

De buik van mama

De buik van mama – Jo Witek

Ninthe: ‘Ik vind dit een heel mooi boek.’

Sandii: Een heel lief en blij verhaal over een meisje dat wacht tot haar broertje of zusje geboren wordt. ‘Ik wacht tot jij klaar bent om net als ik buiten mama’s buik te wonen.’ Met daarbij heel lieve en blije tekeningen. En met flapjes waar de baby achter verscholen zit. We hebben het boek al meermaals gelezen omdat mijn dochter ook ongeduldig aan het wachten is op haar broertje of zusje!

 De buik van Mama | Jo Witek | ISBN 9789020999891 | Uitgeverij Lannoo

 

 

 

Broers- en zussenboek

Broers- en zussenboek – Anjet van Dijken

Speciaal voor kinderen met bijzondere broers of zussen (voor het gemak brussen genoemd) en hun ouders, schreef Anjet van Dijken een boek over andere kinderen en volwassenen met een gehandicapte of zieke broer of zus. Omdat het goed is om te weten dat je niet de enige bent en omdat het best een hele zorg kan zijn, al ben je nog een kind. ‘Ik zou het niet erg vinden als hij later bij mij komt wonen’. Omdat je om moet leren gaan met reacties uit je omgeving ‘Ik zou willen dat ze weten dat hij liever is dan hij lijkt!’ en omdat het belangrijk is dat je ook aandacht voor jezelf hebt: “Ik heb niet geleerd wie ik zelf was.”

Aan de hand van thema’s ‘Tijd hebben voor jezelf’ of ‘Bezorgd zijn om je broer of zus’, stipt ze alle onderwerpen aan die voor brussen van een bijzondere broer of zus heel herkenbaar zullen zijn. Ik denk dat dit boek voor hen een grote aanwinst is. Het boek is mooi opgebouwd met meerdere manieren tot ‘navigeren’: je kunt zoeken op thema’s, de uitspraken van de kinderen of juist de tieners bekijken of de columns lezen. Het is bijna een digitaal boek! Vooral geschikt vanaf een jaar of tien, en ook heel geschikt voor tieners en volwassenen.

 Broers- en zussenboek | Anjet van Dijken | ISBN 9789401408844 | Uitgeverij Lannoo

Dag papa, tot volgende week

Dag papa, tot volgende week – Brigitte Weninger

Ninthe: ‘Grappig dat de beer hetzelfde meemaakt als het jongetje.’

Sandii: De ouders van Tom zijn gescheiden en Tom begrijpt niet waarom hij zijn vader nog maar weinig ziet. Hij zoekt troost bij zijn knuffelbeer en die vertelt hem een verhaal over de berenvader die een eigen hol heeft. Op deze manier lukt het Tom beter te bevatten wat er aan de hand is. En hopelijk de kleine lezers ook. Met wijsheid die gescheiden ouders soms zelf nog onder ogen moeten zien voor ze het kunnen uitspreken – maar oh zo essentieel: ‘Omdat jij er bent, horen we met z’n drietjes bij elkaar. Zelfs nu we niet meer alledrie bij elkaar wonen.’ Vanaf drie jaar.

 Dag papa, tot volgende week | Brigitte Weninger | ISBN 9789051160215 | Uitgeverij De Vier Windstreken

 

 

 

Herinnerboek

Herinnerboek – Tessa Dix

Je had het je kinderen willen besparen, maar de scheiding met je partner is toch onvermijdelijk gebleken. Hoewel we allemaal weten dat kinderen het daar moeilijk mee kunnen/zullen hebben, is het onmogelijk om in hun hoofden te kijken. Bovendien zijn kinderen enorm loyaal en zijn daardoor snel geneigd sociaal wenselijke antwoorden te geven. Geef je kinderen vanaf een jaar of zeven daarom een herinnerboek, waarin zij zelf hun versie van het verhaal kunnen opschrijven, hun gedachten kwijt kunnen en mooie herinneringen in kunnen bewaren. De kinderen worden uitgenodigd voor- en achteruit te kijken, foto’s van vroeger op te plakken, zich creatief te uiten door middel van het maken van collages en tekeningen en vragen te beantwoorden.

 Herinnerboek | Tessa Dix | Uitgegeven in eigen beheer

Groter dan een droom

Groter dan een droom – Jef Aerts

Ninthe: ‘Ik vind de plaatjes mooi’.

Sandii: Ik moest even slikken toen ik dit boek bekeek; ga ik dit voorlezen aan mijn dochter van zes? Het boek gaat over een overleden grote zus die haar broertje in een droom meeneemt op een mooie reis. Mijn dochter heeft ademloos geluisterd en keek af en toe een beetje moeilijk. Hoe zo’n boek bij een kind binnenkomt, blijft gissen. Maar ik denk dat het verhaal voor kinderen met een soortgelijk verhaal veel troost kan bieden. Een prachtig verhaal om te gebruiken bij rouwverwerking! De dromerige platen zijn stuk voor stuk kunstwerken. Geschikt vanaf zes jaar.

 Groter dan een droom | Jef Aerts | ISBN 9789045114019 | Uitgeverij Querido

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Rammelaar maken van vilt en hout

Rammelaar maken van vilt en hout

In het artikel over babyspel wordt uitgelicht dat baby's zintuiglijk zich snel ontwikkelen. Deze rammelaar speelt hierop in: het contrast van de materialen hout en wol prikkelt de tastzintuig, de belletjes vanbinnen zijn een aangename verrassing voor het gehoor....

Een week zonder geld

Een week zonder geld

Het is zondag en ik besluit om een week geen geld uit te geven. Zoiets moet je kort van tevoren bedenken, anders ga je hamsteren. De reden hiervoor is tweeledig; ik ben het zat om krap te zitten met mijn geld en ik heb wel zin om even te consumnietsen. Ik ben...

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Speelgoed maak je natuurlijk zelf!

Hoera, ook als je weinig geld hebt kun je je huis volstouwen met speelgoed! Je timmert/naait/haakt/vilt het gewoon zelf. Voor de kok Kleine kinderen ontwikkelen zich voor een groot deel door imitatie: door volwassenen na te doen, verwerken ze hun indrukken en geven...

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

Gezonde lunchideeën: Broccoliweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Spelen in de regen is best tof!

Spelen in de regen is best tof!

Zelf sta je misschien niet te springen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen. Maar kinderen geven er doorgaans niet zoveel om en zien vooral mogelijkheden voor nieuw spel. En als het nog niet koud is, dan kun je er heerlijk in spelen. Hoera voor de...

Bevorder taalontwikkeling, lees voor!

Bevorder taalontwikkeling, lees voor!

Voorlezen, het is al eeuwen oud. Voor het schrift vertelde men elkaar verhalen, en al in de Middeleeuwen lazen geestelijken het volk voor uit de Bijbel. Met de toenemende alfabetisering gingen meer mensen zelf lezen en voorlezen. Zo was het bijvoorbeeld een populaire...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0