Bak zelf je brood. Het is lekker, gezond en je komt er van tot rust.
Ingrediënten
750 gram volkoren meel
30 gram gist
theelepel zout (kan ook zonder)
4 dl lauw water
Bereidingswijze
Doe de meel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Maak er vervolgens een kuiltje in. Los de gist op in een half kopje water en schenk dat in het kuiltje.
Giet er dan wat water bij en begin met kneden. Blijf water toevoegen tot je een mooi soepel deeg hebt dat niet plakt. Als je deeg toch plakt, stop dan met water toevoegen en doe er wat extra meel bij. Kneed ongeveer tien minuten en laat het deeg dan een uurtje rijzen onder een vochtige theedoek, op een warme plek. Als je al wat aan het bakken bent, zet je de kom bovenop de oven. Zo rijst het heel mooi.
Als het deeg goed gerezen is kunnen de kinderen hun handen wassen en schortjes aantrekken! Tijdens het uitdelen van hompjes deeg zingen we gezellig een bakkersliedje:
‘Zeg bakkertje, zeg bakkertje,
wat doe je met dat graan?
Ik maal het fijn tot tarwemeel,
dat in een zak kan gaan.
Zeg bakkertje, zeg bakkertje,
wat doe je met dat meel?
Ik maak er lekkere broodjes van,
en koekjes oh zoveel!
Zeg bakkertje, zeg bakkertje,
wat doe je met dat brood?
dat eet ik lekker op,
dan word ik oh zo groot!
Als het deeg plakt aan de handen, voeg je weer wat extra meel toe. Wanneer het goed gekneed is doe je alles bij elkaar om een groot brood te bakken, wat ongeveer 45 min op 200 graden gebakken moet worden. Als je het verdeelt in ongeveer 10 kleine broodjes is 25 min genoeg. Zodra het brood gaar is klinkt het hol wanneer je er met een mes op tikt.
Probeer ook eens wat anders: bak het brood met melk of yoghurt in plaats van water.
Als je voor de tweede keer kneed kun je van alles aan het deeg toevoegen:
– Twee handjes muesli
– Rozijntjes, stukjes appel en kaneel
– Vier eetlepels pesto en een handje gehakte walnootjes
– Gehakte olijven en zongedroogde tomaatjes, kan natuurlijk ook in combinatie met de pesto
– Stukjes appel en gehakte gedroogde abrikoosjes of andere zuidvruchten
– Gehakte walnootjes, amandelen en hazelnoten
– Knoflook, peterselie en geraspte kaas
– Geroosterde paprika in kleine stukjes met pesto
– Chocola, in piepkleine stukjes gehakt
– Rozijntjes, krenten, wat geraspte sinaasappelschil en amandelspijs voor een feestbrood. Je legt de amandelspijs in het midden, dan vouw je het brood dicht en bak je het.
Foto: brood met ongezwavelde gedroogde abrikozen. Het water dat gebruikt is om te wellen (kokendheet water) is gebruikt om een deel van het water te vervangen dat normaliter in het brood gaat.