Wat is er eigenlijk leuker dan een kinderfeestje thuis met ouderwetse spelletjes? Bereid voor een uur spelletjes spelen ongeveer vijf spelletjes goed voor en houd er een paar achter de hand die weinig voorbereiding vereisen, voor als het allemaal erg snel gaat.
Spelletjes voor binnen en buiten
Stoelendans: zet een rij stoelen neer en laat de kinderen dansen tot de muziek stopt. Je haalt steeds een stoel weg dus elke keer dat de muziek stopt is er voor een kind geen plek meer. Die kinderen vallen steeds af, net zolang totdat er een winnaar is. Heb je te weinig ruimte voor een kring van stoelen, maak dan van gekleurd papier cirkels (of bloemen, vlinders, piratenvlaggen) en maak die verspreid door de kamer met een plakbandje vast aan de grond.
Koekhappen: rijg plakken ontbijtkoek aan een draad, blinddoek de kinderen en laat ze naar de koeken happen.
Appelhappen: doe appelpartjes in een teiltje water en happen maar. Je kunt de appel ook in vormpjes snijden, bijvoorbeeld visjes.
Zakdoekje leggen: De kinderen zitten in een kring. Eén kind loopt om de kring heen. Hij of zij heeft een zakdoekje (of een ander voorwerp) in de hand. De kinderen in de kring zingen het liedje “Zakdoekje leggen, niemand zeggen””. De kinderen hebben hun hoofd voorovergebogen, zodat ze niet kunnen zien waar de zakdoeklegger is. Aan het eind van het lied legt het kind het voorwerp achter een kind dat in de kring zit.
Dan wordt het volgende gezongen: “”Kijk voor je… Kijk achter je…””
Het kind bij wie het voorwerp ligt, staat op en probeert de zakdoeklegger te tikken. Dat moet voordat de zakdoeklegger om de kring is gelopen en weer op zijn of haar eigen plaats is gaan zitten. Het spel eindigt als dat kind getikt wordt of op zijn eigen plaats gaat zitten. Het kind dat de zakdoek heeft gekregen, is de nieuwe zakdoeklegger.
Spijkerpoepen: bind een spijker aan een draadje, om de middel van het kind. Door te gaan zitten boven een fles (of een maatbeker bij jonge kinderen) moet de spijker in de fles komen.
Ezeltje prik: teken een ezel en geef een geblinddoekt kind de staart. Draai het kind een paar keer rond en laat het dan de staart op de goede plek plakken. Hierop kun je natuurlijk erg makkelijk varieren als je een themafeestje geeft.
Sjoelen: duik bij oma op zolder, struin kringloopwinkels af of huur een sjoelbak. Maak teams en sjoelen maar.
Twister: te koop bij de speelgoedwinkel of zelf te maken door een laken te beschilderen met gekleurde cirkels. Maak een ‘klok’ met verschillende vlakken