Gezonde lunchideeën: Wortelweek

door Gastauteur

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker wanneer je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als tussendoortje. Daarom komt Kiind Magazine met verschillende weekmenu’s: de afgelopen maanden stonden er allerlei gerechtjes met pompoen, tomaat, paprika, paddenstoelen, spinazie, avocado, broccoli, pompoen en courgette op het menu.

 

Deze week krijg je allerlei recepten met worteltjes van ons. Het voordeel van het gebruiken van een weekmenu is dat je niet veel verschillende boodschappen hoeft in te slaan om je kinderen een gezonde lunch mee te geven. Daarnaast geef je je kind zo elke dag die groente mee die hij misschien nog niet zo goed kent. Na zo’n tien keer proeven is een kind gewend aan de smaak en dat gaat met een weekmenu snel en makkelijk.

Worteltjes zijn in de lente volop verkrijgbaar, maar ook heel gemakkelijk om in je eigen moestuin te laten groeien. Ze zitten vol vitamine A en vezels.

Maandag: worteltjes en peultjes
Dinsdag: worteltjesbrood
Woensdag: pastasalade met wortel
Donderdag: wortelfoccacia
Vrijdag: wortelsoep


Worteltjes zijn in de lente volop verkrijgbaar, maar ook heel gemakkelijk om in je eigen moestuin te laten groeien

Maandag

Worteltjes en peultjes, een klassieke combinatie maar daarom niet minder lekker! Gewoon zo als rauwkost, of met een versgemaakt dipsausje (zie woensdag in de paddestoelenweek).

 

Dinsdag

Maak een worteltjesbrood: verstopte worteltjes voor de kleine wortelweigeraars.
Maak volkorendeeg volgens het basisrecept of varieer door er wat havervlokken, lijnzaad of spelt aan toe te voegen. Rasp 200 gram worteltjes grof en voeg dit na de eerste keer rijzen toe aan het deeg. Heerlijk met een beetje honing!

 

Woensdag

Kook een beetje volkorenspaghetti, snijd een paar peentjes in schijfjes. Hak een lenteuitje en een stuk gele paprika. Roerbak de groenten enkele minuten. Mix dan de groente door de spaghetti, roer er crème fraiche en wat geraspte kaas door.

 

Donderdag

Maak een foccaciadeeg (zie donderdag in de paddestoelenweek) maar dan zonder de olijven en tomaat. Roerbak schijfjes wortel en wat champignons en breng op smaak met Italiaanse kruiden. Rol het deeg uit tot een grote lap van een paar centimeter dik. Leg de vulling op de ene kant en vouw de andere kant erover heen. Plak het brood goed dicht zodat de vulling er niet af kan vallen.

 

Vrijdag

Maak een simpel wortelsoepje; snipper een ui en hak 500 gram worteljes in schijfjes. Fruit de ui met wat versgeraspte gember en een teentje knoflook. Voeg de worteltjes, een blikje kokosmelk en een halve liter groentebouillon toe. Als de worteltjes gaar zijn, dit fijnmaken met de staafmixer. Breng het op smaak met kerrie, koriander en een beetje komijn. Eet smakelijk!

 

Meer lunchideeën

Broccoliweek

Courgetteweek

Spinazieweek
Pompoenweek
Paddestoelenweek
Tomaatweek
Avocadoweek
Paprikaweek

 

De trommel is de Goodbyn van Puurspeelgoed.nl.
Volledig BPA-vrij, phthalatevrij en loodvrij.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Een klaptent om mee te spelen

Een klaptent om mee te spelen

Maak deze geniaal-simpele ofwel simpel-geniale opklaptent zelf. Deze doe-het-zelfklus kan jij ook! Download de werkbeschrijving en ga aan de slag. Benodigdheden 4 geschaafde latten van 18 x 44 x 2700 mm (Kies voor FSC-hout. 'Mixed sources' betekent dat niet alle bomen...

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag is het beste excuus om met modder te spelen. Maar op de overige dagen van het jaar mag het wat ons betreft ook. Hoe is Modderdag ontstaan? In 2009 ontstond op een World Forum bijeenkomst het initiatief voor International Mud Day. Doel was kinderen de...

Cadeaus om zelf te maken

Cadeaus om zelf te maken

De adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, staat alweer voor de deur, het Wichtelmannetje  staat te popelen om lieve lichtpuntjes achter te laten en de kinderen bedenken zo langzamerhand wat ze willen gaan maken voor Kerstmis. Deze traditie uit Zweden nemen wij...

Maak je eigen broodbeleg

Maak je eigen broodbeleg

Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de...

Ontdek de magie tussen het oudpapier

Ontdek de magie tussen het oudpapier

Koning, keizer, admiraal... Prinsen, prinsessen, ridders en draken! Het meest belangrijke om van deze knutsel een succes te maken is fantasie. Maar ook de betrokkenheid van het kind, het plezier van details maken en het gebruik van afvalmaterialen maken dit project...

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Toen ik klein was kon ik van elk doosje en prulletje de waarde inzien. Een boot, een robot, een huis... je kunt er van alles mee maken. Nu zijn knutselmaterialen zo goedkoop geworden dat het financieel gezien nauwelijks nog uitmaakt of je het koopt of niet. Toch vind...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0