Veel vakanties worden al in de winter of het vroege voorjaar geboekt en toch staan een je op het moment van vertrek alsnog misschien wel stijf van de stress. Niet bevorderend voor de sfeer. Kinderen pikken dat immers feilloos op en gedragen zich vervolgens net zo onuitstaanbaar als jijzelf. En al helemaal niet voor het vakantiegevoel, want zou vakantie niet ontspannen moeten zijn?
Een goede voorbereiding scheelt een hoop gestress. Geen gestress betekent een ontspannen, gezellige sfeer; ‘Yes, we gaan op vakantie!’
Voorpret
Voorpret is niet alleen erg leuk, maar ook zinnig. Je kunt samen met je kinderen veel plezier beleven aan het voorbereiden van de vakantie. Zeker als ze wat groter zijn is het leuk om ze een boek of reisgids te geven over het land waar jullie naartoe gaan. Lees een stukje voor en plan alvast een bezoekje aan dat mooie kasteel waarvan ze nu weten wie er gewoond heeft.
Laat ze zelf een meeneemlijst maken; kleine kinderen kunnen het tekenen. Grotere kinderen maken een complete paklijst, kleintjes kiezen hun favoriete knuffel, speelgoed en boek.
Terwijl zij hard werken aan hun eigen lijst, schrijf jij op je gemak de jouwe. Gooi de paklijst na de vakantie vooral niet weg; schrijf erbij wat je gemist hebt en streep weg wat je teveel had of niet gebruikt hebt.
Jarenlang trapte ik in de ‘ik gooi gewoon even wat kleren in een tas’-valkuil
Ook voor kinderen die moeite hebben met veranderingen is voorbereiden goed; tegenwoordig kun je alles op internet bekijken, van de plaats waar je naartoe gaat en wat je daar kunt doen, tot aan de slaapkamer van het vakantiehuisje. Erg fijn voor een kind dat graag weet waar hij aan toe is!
Dagelijkse beslommeringen
De laatste weken voor de vakantie verlopen vaak wat rommelig. Schoolgaande kinderen vieren afsluitende feesten op school en hebben allerlei uitstapjes, op mooie dagen trekken we lekker naar buiten en ondertussen loopt het huishouden steeds meer achter. Dit is niet echt bevorderend voor een ontspannen vertrek. Zorg dat je ook de weken voor de vakantie goed bij bent met het huishouden.
Leg kleding die je per se mee wilt op vakantie al ruim van tevoren apart als ze uit de was komen, zodat je niet op het laatste moment nog een was moet draaien of een aparte tas met schone met natte kleding in je auto moet gooien.
Inpakken
Inpakken is niet zo maar even gebeurd. Echt niet. Jarenlang trapte ik in de ‘ik gooi gewoon even wat kleren in een tas’-valkuil en liep ik tot diep in de nacht alles bij elkaar te rapen.
Tegenwoordig begin ik een week van tevoren met was apart leggen. Voor ieder kind is een eigen tas en afstreeplijst zodat ik op het laatste moment niet hoef te tellen of er wel genoeg onderbroeken in zitten.
Stressgevoelige kinderen en partner stuur ik de dag voor vertrek lekker naar de speeltuin, dat scheelt een hoop irritatie en ik ga lekker mijn gang met de andere kinderen die daar van kunnen genieten. De laatste dingen gaan in de tassen en dat blijken -met vier kinderen die elk kleding, maar ook een rugzak met tekenspul, insectenpotjes, verrekijkers en complete poppenuitzet- toch wel erg veel tassen te zijn. Het is dan nog een hele organisatie om het netjes op de fiets of in de auto te krijgen. Pak dus vooral niet teveel in, dat scheelt voor vertrek én terugreis.
Onderweg
Eigenlijk verdient de vaak lange reis naar de vakantiebestemming toe een heel eigen artikel. Voor veel kinderen en ouders is dit een minder aangename ervaring en zeker geen ontspannen begin van de vakantie. Ook hier; goed voorbereiden voor zover dat mogelijk is, want ook hierbij geldt dat meegaan in het ritme van je kind bijdraagt aan een goede ontspannen sfeer. Een uitgebreide picknick met voetbalpauze doet wonderen, dan kan je weer een uur of twee vooruit. Snel op je bestemming zijn is er dan misschien niet bij, maar wat geeft dat als je onderweg al echt op vakantie bent? Geef je kind een eigen tas met daarin wat spullen; voor peuters raamstickers, wat dieren of auto’s om mee te spelen, een notitieboekje met wat krijtjes, een fles drinken en een doosje rozijnen. Grotere kinderen vinden het misschien leuk om op hun eigen kaart de route te volgen, in hun vakantiedagboek vast een mooie tekening te maken of gewoon lekker een nieuw stripboek te lezen. Vakantieboeken vol met puzzels, spelletjes en strips staan garant voor uren vermaak. Bedenk spelletjes die je in de auto kunt doen, zoals ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en ‘Wie telt de meeste rode auto’s’. Zo heb je helemaal geen dvd-speler of spelcomputer nodig.
Vakantie
Eenmaal op je bestemming aangekomen begint de vakantie pas echt. Neem even rustig de tijd om de boel te verkennen samen met je kind, laat hem zien waar hij zal slapen en creëer een plaats waar hij zijn spullen kwijt kan. Zo voelt je kind zich snel vertrouwd op jullie tijdelijke plek.
Rondom het slapengaan is het fijn om zo goed als mogelijk het vertrouwde ritueel aan te houden.
Als je kind behoefte aan structuur heeft, hou daar dan ook gedurende de dag rekening mee en probeer het ritme van thuis in grote lijnen vast te houden.
Gedurende de vakantie is het fijn als alle gezinsleden inbreng hebben in de activiteitenplanning zodat er geen irritaties ontstaan. Een kind dat weet dat zijn wensen ook gerespecteerd worden zal minder mopperen als er een keer besloten wordt iets te gaan doen wat hij niet zo leuk vindt.
Weer naar huis
Ook voor de terugreis geldt dat het prettig is om op tijd te beginnen. Zorg dus dat je een dag of twee van tevoren de spullen die je niet meer zult gebruiken in de tassen doet om zo langzamerhand klaar te zijn om weer naar huis te gaan.
Zorg weer voor wat lekkers voor de reis, misschien die koekjes die zo lekker waren maar thuis niet verkocht worden, of dat heerlijke brood van de lokale bakker.
Eenmaal thuis aangekomen moet natuurlijk alles weer op zijn plek terecht komen, maar het is geen ramp als dat een dag langer duurt. Rustig nog even nagenieten van dat vakantiegevoel is helemaal niet verkeerd. Vergeet ook niet na een paar weken de foto’s in te plakken, zodat jullie met z’n allen herinneringen kunnen ophalen aan die heerlijk ontspannen vakantie!