Het belang van een goed ontbijt

door Christel Rengers

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt de hersenen voorziet van glucose. Dit zet het lichaam aan het werk. Je hebt immers vele uren niets gegeten en de spijsvertering moet weer op gang komen. Het ontbijt functioneert dan als het ware als een wekker voor het lichaam.

Ontbijten en schoolprestaties

Door het eten van kleine porties gedurende de dag blijft de bloedsuiker op peil en blijven de hersenen efficiënt werken. Het geeft je lijf een goede start en zorgt ervoor dat je je kunt concentreren. Dit geldt vooral voor kinderen, die in vergelijking met volwassenen sneller door hun glusocevoorraad heen raken. Eet je suikerrijke producten dan vliegt je glucosespiegel op en neer. Het snelle stijgen en dalen zorgt voor verminderde concentratie en maakt kinderen moe. Vandaar dat een goed ontbijt en gezonde tussendoortjes  zorgen voor betere schoolprestaties. Daarnaast zorgt de plotselinge stijging met daarna een snelle daling voor stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Dit komt de gezelligheid niet ten goede.Ongeraffineerde en complexe koolhydraten houden de glucose op peil. Denk hierbij aan volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, bruine rijst en groenten.

Ontbijt en overgewicht

Een groot nadeel van niet ontbijten is dat je sneller grijpt naar tussendoortjes gedurende de dag. En dat zijn dan meestal niet de meest gezonde hapjes. Met name oudere kinderen kopen op school of in de supermarkt suikerrijke snacks. Kleinere kinderen moeten het doen met de tussendoortjes die ouders meegeven. Helaas zijn dit vaak ongezonde repen en koeken die de glucosespiegel laten pieken en maar tijdelijk een vol gevoel geven. Een hele ochtend concentreren op school wordt dan lastig. Terwijl een ontbijt met langzame suikers zoals in volkoren producten je voor langere tijd een verzadigd gevoel geeft. Niet ontbijten kan overgewicht in de hand werken.

Een goede gewoonte

Gewoontes kun je aanleren en dit geldt ook voor het ontbijt. Als ouder geef je hierin het goede voorbeeld. Wanneer je de tijd neemt om samen aan tafel te zitten en te ontbijten wordt het een fijn en vanzelfsprekend ritueel. Naast een gezellig begin van de dag eet je ook bewuster en rustiger aan tafel. Het helpt ook om de televisie uit te laten.

Wat eet je dan?

Niet iedereen vind het gemakkelijk om ’s ochtends een zwaar maal te eten. Gelukkig hoeft een gezond ontbijt niet per se uit een volkoren boterham met kaas te bestaan. Je kunt ook (volle) yoghurt met vers fruit of muesli eten, een smoothie van fruit, melk met wat ontbijtgranen erdoor geroerd, een zelfgemaakte volkorenmuffin, een bordje pap zonder suiker of havermoutpap. Deze laatste week je de nacht ervoor in water en kook je ’s ochtends een minuutje met half water, half melk. Met wat vers sap erbij heb je zo al een heleboel voedingsstoffen binnen gekregen. Het gezegd luidt niet voor niets: verandering van spijs doet eten. Dat geldt ook voor het ontbijt.

Meer weten?

Altijd al eens willen zien waarmee men in de rest van de wereld ontbijt? Hier zie je foto’s uit 50 verschillende landen.

Boek Brainfood for kids | Nicola Graimes | ISBN 9789058712653 

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kritisch etiketten lezen

Kritisch etiketten lezen

De supermarkt staat steeds voller met allerlei nieuwe producten. Maar hoe bepaal je nu of iets gezond is of niet? Er worden allerlei stoffen toegevoegd aan het eten om de smaak, houdbaarheid, textuur en aantrekkelijkheid te verbeteren. Maar wat voor stoffen zijn...

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

Je kind heeft huidcontact nodig, ook met de fles

Je kind heeft huidcontact nodig, ook met de fles

Bijna alle baby's krijgen (wel eens) melk uit de fles. Gekolfde moedermelk en/of kunstvoeding. Of een baby nu uit de borst drinkt of uit een fles, hij gedijt goed op een aantal omstandigheden. Aan de borst zijn die omstandigheden er meestal vanzelf. Als je met de fles...

Voedingsplan voor het kinderdagverblijf

Voedingsplan voor het kinderdagverblijf

Download ons voedingsplan in PDF voor het dagverblijf van jouw kind. Je hoort het steeds meer in de media: kinderen in Nederland worden te dik. Maar dat is niet het enige probleem. Ongezond eten is ook gewoon... ongezond. Als ouder zijnde heb je veel invloed op wat er...

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Het boek ‘Ode aan de E-nummers’ van microbioloog Rosanne Hertzberger deed veel stof opwaaien. Want waren we net allemaal aan de vergeten groenten, huisgemaakte soepen en het zelfgemaakte speltbrood, beweert iemand plotseling dat het niet nodig is. Dat je eigenlijk net...

Je baby is de beste kolf – Zo help je de melkproductie op gang

Je baby is de beste kolf – Zo help je de melkproductie op gang

Om ervoor te zorgen dat je voldoende melk maakt is het essentieel dat je je baby niet alleen laat drinken wanneer hij een hongersignaal geeft, maar is het ook nodig dat je hem zo lang laat drinken als hij wil. Hierdoor krijgt hij alle melk die hij nodig heeft om te...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0