Vlierbloesemsnack-maken

door Jannie

De vlier is momenteel weer in volle glorie met de prachtige, witte bloesemschermen. Je kunt er bijna niet omheen, overal kom je ze tegen. Wanneer je erlangs fietst dringt de subtiele bloesemgeur je neus binnen. De bloei is op haar hoogtepunt van half juni tot eind juli.

De vlierbloesem werd al vroeg in de geschiedenis als voedsel bereid en daarnaast ook gebruikt voor medicinaledoeleinden. Het staat bekend om zijn zweetopwekkende en vochtafdrijvende werking, vooral gebruikt bij verkoudheden. De bloemen hebben een hoog gehalte vitamine C.
Je kunt er limonade van maken of laten trekken als thee. 

vlierbloesemsnack

 Een eenvoudige cake of pannenkoek kan in een handomdraai omgetoverd worden tot iets bijzonders door van de steel afgeritste bloemetjes erin te verwerken.

Je kunt de bloesem ook eten door ze bijvoorbeeld te frituren. Het heeft een kruidige, zoete smaak. Dit is een heerlijk hapje om aan te bieden bij de thee tussen de middag. 
Je bereidt ze zo vers mogelijk, dus het liefst vlak na het plukken. Zit er wat tijd tussen, zet ze dan in ieder geval even in een vaas met water.

Pluk een paar mooie schermen en controleer ze op insecten (je kunt ze beter niet wassen omdat hierbij een groot deel van het aroma verloren gaat). Laat de lange steel eraan zitten.

vlierbloesemsnack Maak een beslag van:

1 ei
100 gram bloem
1,5 dl lauw water
snufje zout

Verhit de frituurolie (arachide- of olijfolie)
Doop de bloemen in het beslag en schud het overtollige eraf.
Frituur de bloemen kort in de hete olie totdat ze goudbruin zijn (houd ze vast aan het steeltje).

Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze warm. 

vlierbloesemsnack

Lees ook het recept van de vlierbloesemlimonade!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Herfstige schotel met een vleugje Marokko

Deze schotel heb ik gemaakt met allemaal restjes groente, geïnspireerd op een heerlijke maaltijd die wij in Marokko bij iemand thuis kregen - volgens de zoon bereid door de beste kokkin van heel het land. Natuurlijk is het me niet gelukt daarbij in de buurt te...

Waanzinnige Winter

Waanzinnige Winter

In de zomer ben je veel buiten, maar in een koude, gure winter heb je er vaak toch minder zin in. Je nestelt je met je kinderen in je warme huis en wil daar misschien het liefste een winterslaap doen. Toch is het belangrijk om ook ‘s winters naar buiten te gaan....

Zelfgemaakte wraps: om waanzinnig mee te knoeien

Zelfgemaakte wraps: om waanzinnig mee te knoeien

Wraps eten, dat is lekker met je handen eten en je niet druk maken om het tafellaken, de vloer of de kleding van de kinderen. Deze heerlijke knoeimaaltijd is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Ingrediënten: Wraps 300 gram volkorenmeel 200 ml water Eventueel...

Proefjesfeest als kinderpartijtje

Proefjesfeest als kinderpartijtje

Voor kleine en grote onderzoekers is een proefjesfeest een droom die uit komt. Het vraagt wat voorbereiding om alle materialen in huis te krijgen, maar dan heb je ook wat. Kinderen doen graag dingen zelf, daarom is het handig om de proefjes aan te passen aan de...

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag, een dag om te vieren

Modderdag is het beste excuus om met modder te spelen. Maar op de overige dagen van het jaar mag het wat ons betreft ook. Hoe is Modderdag ontstaan? In 2009 ontstond op een World Forum bijeenkomst het initiatief voor International Mud Day. Doel was kinderen de...

Kinderboek: Het boek zonder tekeningen

Kinderboek: Het boek zonder tekeningen

'Kijk, dit boek zit zo in elkaar: Elk woord dat er staat moet ook echt gelezen worden. Het maakt niet uit welk woord het is.’ We lezen een bijzonder boek, een boek zonder tekeningen. Met als toepasselijke titel 'Het boek zonder tekeningen.' Je zou denken dat het saai...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0