Voelen, zien, horen en misschien zelfs wel proeven… Alle zintuigen worden geprikkeld met deze kleurrijke activiteit. Vooral aanbieden als je tóch al van plan was te gaan stofzuigen!
Maak de gekleurde rijst in een handomdraai
- minimaal een kilo witte rijst
- verschillende kleuren levensmiddelen kleurstof
- azijn
- hersluitbare diepvrieszakjes
- een bak of schaal
- verschillende schepjes, bakjes, vormpjes
- een goed humeur, stoffer en blik
Maak zelf zintuigelijk speelgoed
Maak zelf zintuigelijk speelgoed
Verdeel de ongekookte rijst over verschillende zakjes, afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt maken. Voeg aan elk zakje een paar druppels levensmiddelenkleurstof en drie eetlepels azijn toe. Sluit de zakjes en kneed en wrijf goed om de kleur door de rijst te mengen. Zorg dat alle rijst de kleurstof opneemt.
Laat de rijst vervolgens goed drogen op bakpapier of een paar kranten. Doe de rijst op kleur in lege jampotjes. Serveer de rijst zó of samen met allerlei hulpmaterialen als stokjes, trechters, schepjes en zandbakvormen.
Spelen met de gekleurde korrels
Laat kinderen hun gang gaan. Je zult zien dat kinderen er op verschillende manieren mee spelen. Hier speelde Elin (6 jaar) vooral met de stokjes en maakte op haar manier ijsjes met de ijsschep die ik haar had gegeven. Ze deelde dit aan iedereen uit. Ook was ze op een gegeven moment vlijtig alle groene rijst een het selecteren in een apart bakje.
Irza (14 maanden) was heerlijk aan het grabbelen, graaien, pakken en terug doen én op een gegeven moment aan het gooien (want dat kletterde zo lekker op de grond).
Tom (4 jaar) maakte gehaktballen met kruiden. Hij was vooral aan het graaien en kneden.
Kunnen kinderen zich tegenwoordig slecht concentreren?! Zolang het spel uitdagend is, kunnen kinderen lang geboeid blijven. Hier waren ze zo’n drie kwartier ingespannen bezig met de gekleurde rijst. Geschikt voor binnen op een druilerige dag, maar ook voor op een lome middag in de tuin.