Het Kiindfestival was een feest voor het hele gezin!

door Nelleke Bos

Het zwoegen en zweten was het ruimschoots waard toen we het feestje op 19 september eindelijk met julllie allemaal konden vieren! Nelleke Bos was ook op bezoek en schreef over het Kiindfestival. Leuker konden wij het niet zeggen! Wil je volgend jaar ook komen? Zorg ervoor dat wij je op de hoogte houden.

 

Hoewel er tijdens de eerste editie van het Kiindfestival in 2014 zulk uitbundig zonnig weer was dat we collectief in lange rijen voor de ijskraam stonden, deed het festival dit jaar aan warmte en lichtheid niet onder voor zijn voorganger. De hoosbui waarmee het festival opende, zorgde meteen voor een ontwapenend welkom. Laten we het verbroedering noemen: het gezamenlijke schuilen in de rij voor de kassa veranderde mijn buren in vrienden. Alle zon die zich daarna nog liet zien, was een cadeau.

Geen zorgen dus: het is gelukt. Ook dit jaar staat het festival weer als een huis.

 

Samen

Kiindfestival, is dat nu een kinderpartijtje in kwadraat? Ja en nee. Ja, want de kinderen beleven het ongetwijfeld als een feest. Nee, want voor de ouders is het óók feest, en daarin zit het verschil. Geen dolgedraaide kinderen die bol staan van de suiker, computerschermpjes of spectaculaire toestellen in primaire kleuren.

 

 

 

Nee, het Kiindfestival laat een simpele, authentieke wereld zien, waar een springkussen een soort reusachtig hemelbed vol matrassen is. Daar kunnen de kinderen in alle eenvoud uitstekend mee uit de voeten. Je kunt er ook tekenen en kleuren terwijl de mannen van het Kleurfeest voor je zingen en gitaar spelen. Je kunt luisteren naar een optreden van Samba Salad, dat de pan uit swingt en voor elke leeftijd lekker klinkt. Je kunt er broodjes boven een vuurtje bakken zonder gestresste opzichter ernaast, maar gewoon gezellig met je kinderen samen.


Kiindfestival, is dat nu een kinderpartijtje in kwadraat? Ja en nee. 

Samen, dat is het sleutelwoord. Bij Kiind kun je feestvieren met het hele gezin, en niet omdat er zulke goeie ballenbakken zijn waar je je kind achter laat terwijl jij eindelijk op adem komt met een cappuccino. Het is zo heerlijk omdat je als volwassene en als kind moeiteloos van hetzelfde kunt genieten. De muziek, de voorstellingen, het spel: ze zijn stuk voor stuk gelaagd, zodat iedereen er iets op zijn eigen niveau uit kan halen. Niet alleen heerst er een samen-zijn met je gezin, maar ook gezamenlijkheid met andere ouders – op een casual manier. En dat kunnen we goed gebruiken.

 

 

Ouderschap delen

Op het Kiindfestival zie je hoe anderen het doen. Je ziet moeders en ook vaders; veel meer vaders dan je ooit bij een speeltuin, zwemles of kinderfeestje hebt gezien. Je kunt je op wilde opvoedideeën laten brengen door de markt die tjokvol staat met kleurige kleding, wasbare luiers, duurzaam speelgoed, draagdoeken… Of lekker onderuit op een tweezitter om je kind te voeden in het borstvoedingscafé.

 

Kort

Ik bespeur één groot nadeel aan dit festival. Er was te veel te doen voor een enkele dag. Stoere lezingen over vaderschap, spelen en doorslapen, verwarmende voeding, communiceren met je kind, intuïtie en ouderschap. Gave workshops rondom het thema “droomwereld”, straattheater, yoga waar je met je kind of je zwangere buik terecht kunt, mindfulness, wereldmuziek, op avontuur met de boswachter, lactatiekundigen en draagdoekconsulenten. En nog meer, jemig. Ik had me hier wel een week kunnen vermaken.

 

 

Als ik iets meeneem van het festival, dan is het dat je kinderen een vrijkaartje zijn om je creativiteit, speelsheid en bewustzijn vorm te geven. De uitwisseling met andere ouders maakt je bovendien nog creatiever. Ouderschap is gewoon heel erg leuk, zo gonst het over het terrein. Om je ouderschap leuk te houden, is het wel handig om je zo nu en dan te laten inspireren, en om als gezin maffe dingen te doen.
De Rocketboys maakten een verslag in beeld!

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kamperen met je baby kan prima

Kamperen met je baby kan prima

Toen ik net bevallen was (nou ja, een maand of 4 na afloop, maar het voelde nog ontzettend vers) gingen we kamperen. Nou kampeerde ik altijd graag, maar dit jaar kon ik me er werkelijk niets bij voorstellen. Hoe moest dat dan met die tientallen voedingen per dag &...

Vetbollen en pindaslingers voor wintervogels

Vetbollen en pindaslingers voor wintervogels

Het is nu echt volop winter en veel vogels zitten al lang en breed in het warme zuiden. Toch zijn er ieder jaar ook een heleboel vogels die in Nederland overwinteren. Omdat het grootste deel van hun voedsel niet meer leeft of diep onder de grond zit, vinden ze het...

De ontdektuin: een natuurgebied aan huis

De ontdektuin: een natuurgebied aan huis

Kinderen en de natuur zijn een goede combinatie. Het is leerzaam, uitdagend en gezond om buiten te zijn. Daarnaast kunnen kinderen zich er vaak heerlijk vermaken. Maar misschien heb je niet elke dag de tijd om lekker eropuit te gaan of heb je geen natuurgebied in de...

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

Een recycletuin van kinderlaarzen en gebroken servies

In eerdere artikelen kon je al lezen over de ontdektuin, de kindermoestuin en de onkruidmoestuin. Gelukkig is er meer: de recycletuin! In plaats van naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te gaan, loop je kringloopwinkels af, bekijk je kosteloos materiaal met...

Stadjutten is wandelen met een missie

Stadjutten is wandelen met een missie

Wandelen, sommige kinderen zijn er gek op, de mijne niet. Ze is na vijf minuten moe en heeft geen zin meer. Zij houdt van doelgericht op stap gaan: zoeken naar een stok om een hengel van te maken, of bloemen plukken voor de buren. Met een helder doel voor ogen maakt...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0