Relatiecursus? Ouders hebben meer tijd nodig!

door Sandii Zachte

Een relatiecursus voor aanstaande ouders. Psycholoog Maarten van der Linden stelt voor dit door de overheid te laten regelen.

Wij van Kiind zijn er altijd vóór om ouders te ondersteunen bij het opvoeden van hun kleintjes, want inderdaad, het kan behoorlijk zwaar zijn.

Preventief tegen scheiding

De relatiecursus zou zijn ter preventie van echtscheiding. Wij pleiten voor veul eerdere preventie: laten we meer ruimte geven aan kinderen om te kunnen zijn wie ze zijn. Neem tijd op school voor persoonlijke ontwikkeling, en geef later naast de seksuele voorlichting ook liefdesles. Want op het moment dat je een relatie krijgt en voorál als je kinderen krijgt, komen oude patronen terug. Daar ligt bij ons als ouders en opvoeders een taak voor de volgende generatie! 

Ondersteuning van de overheid

Meer overheidsbemoeienis zitten we niet op te wachten. Een verplichte cursus of een cursus waarvan verwácht wordt dat je hem doet, lijkt ons geen goed plan.

Waar de overheid wel kan ondersteunen? Zorg voor goed geregeld vaderschapsverlof en veel langer kraamverlof voor de moeder. 

Een relatiecursus is symptoombestrijding

Er is iets maatschappelijks aan de hand: we verwachten van ouders, van elkaar en van onszelf dat ze/we werken, een toffe relatie met elkaar hebben, goed gelukte kinderen en een sociaal leven. Dat kan bijna niet als je het allemaal met z’n tweetjes moet opknappen. Zoals op Kiind staat: We zijn de eerste generatie ooit die alleen opvoedt en dat is best zwaar.’ We hebben een groep nodig. Zoals we het altijd gedaan hebben. Je familie, die buurvrouw die met pensioen is, etcetera. Twee is te weinig en ‘It takes a village to raise a child’.


Een relatiecursus is symptoombestrijding

Verwachtingen 1: hoe werkt een baby?

En misschien helpt het ook om de verwachtingen van hoe het leven met kinderen zal zijn bij te stellen? Hoeveel mensen weten nou eigenlijk van tevoren hoe een baby ‘werkt’? Hoeveel mensen weten hoe rustgevend het is voor je baby en jezelf als je je kleintje in een draagdoek draagt? En hoeveel mensen weten dat een baby zo’n 12 keer per dag drinkt? En zo dicht mogelijk bij zijn ouders moet zijn? En niet aan ‘ritme’ doet? Je moet je inlezen om dat te weten. Helaas. Als de informatie over kinderen voor het oprapen ligt, kun je je er al een stuk beter op instellen. Dat scheelt een hoop stress. En minder stress betekent als het goed is ook minder ruzie in de relatie. 

Verwachtingen 2: nieuwe rollen

Tot slot over verwachtingen: aandacht voor elkaar als stel is belangrijk. Dankzij de liefde die jullie voor elkaar hebben, is er een baby geboren. Voor je kinderen is het van groot belang dat jullie elkaar lief blijven vinden en hebben. Omdat jullie hun basis zijn, én als mooi voorbeeld voor hen later. Dat betekent niet dat je zonder hen op stap moet. Het is niet óf de kinderen óf jullie. Jullie zijn met z’n allen een gezin. Aandacht voor elkaar kan ook wanneer jullie allemaal samen zijn. 

Ademruimte

Als de overheid lang kraamverlof faciliteert, hebben jullie de tijd om rustig aan die nieuwe verhoudingen te wennen!

Werken aan je relatie

En mochten er toch problemen tussen jullie optreden, of opnieuw de kop opsteken in deze spannende, nieuwe tijd, praat dan eens met een relatiecoach. Die geeft geen standaard cursus, maar begeleiding die is afgestemd op jullie specifieke situatie.

Meer tips over ontspannen opvoeden? Lees het boektijdschrift van Kiind: Opvoeders en huttenbouwers! 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het is goed zo. Over een onvervulde secundaire kinderwens

Het is goed zo. Over een onvervulde secundaire kinderwens

Dit is een voorpublicatie uit het boek Het is goed zo van Relinde Graaff: een roman over hokjesdenken en een onvervulde secundaire kinderwens. ‘Konden wij nog maar zo naar de wereld kijken. Zo onbevooroordeeld, vol verwondering.’ Ik neem een slok van mijn wijn om de...

In de huid van je stiefkind

In de huid van je stiefkind

Hoe is het nu eigenlijk om een stiefkind te zijn? Dat kun je misschien alleen écht weten als je het zelf bent geweest, maar empathisch vermogen kun je zeker ontwikkelen. Toevallig sprak ik deze week twee verschillende vrouwen die bewust geen kinderen wilden, omdat ze...

Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

Opperhoofd Wandelende Boom was de groot en bezielend leider van een kleine clan. Een man die wist waar hij vandaan kwam en waar hij naartoe ging. In een visioen werd hem zijn naam gegeven. Hij zou zijn als een wandelende boom. In zijn schaduw kon men verkoeling...

Ouders zijn ook kinderen

Ouders zijn ook kinderen

Je wilt je kind graag bewust opvoeden. Dat vraagt bewustzijn van wie jij als ouder bent. Maar misschien nog wel meer van wie jij als kind was. Hoe goed ken jij je eigen (on)bewuste patronen? Het leven doorgeven Als kind heb je het leven gekregen en als ouder geef je...

Column: Vier is een gezin

Column: Vier is een gezin

Je zou ons een modelgezin kunnen noemen. Papa, mama, jongenskind, meisjeskind. Een traditioneel modelgezin zelfs, want papa is kostwinner en mama is thuis met de kindertjes. Ik houd van lezen, van handwerken, van koken. Het is net de sixties bij ons thuis, maar dan...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0