6 spelletjes die je kind helpen bij gevoeligheid

door Nelleke Bos
spelletjes gevoelig kind

Kinderen zijn heel gevoelig. Alle kinderen dus. Van nature vervloeien ze gemakkelijk met hun omgeving. En die omgeving kan nogal intens zijn. Omdat kinderen niet altijd gezien worden in hun gevoeligheid, leren ze het vaak af om deze te benutten. En er zijn spelletjes die je kind helpen alle prikkels te verwerken en zijn eigen grenzen te leren kennen, zodat hij geen of minder last van (over)gevoeligheid heeft.

Rol je kind eens in een deken

  • Stoei! Bij uitstek een manier voor een kind om te ontdekken waar hij begint en ophoudt, en ook wat de grenzen zijn van speels stoeien naar hard vechten. Wat is fijn? En wat voelt te hard? Stoeien en vechten kan heel precair zijn – ieder kind heeft een andere pijngrens. Laat je de kinderen onderling met elkaar ravotten, houd altijd in de gaten hoe het spel verloopt en waar het grimmig wordt. Speel jij zelf mee, dan houd je natuurlijk rekening met het verschil in lengte, gewicht, kracht en ervaring tussen jou en je kind.

 

  • Rol je kind eens in een deken, liefst van natuurlijk materiaal. Deze begrenzing kan een veilig gevoel geven en uitnodigen tot spel, zoals kiekeboe. Of laat het kind vanuit deze deken als een slang bewegen.

 

  • Door de tunnel gaan. Ben je met meer mensen, dan kun je met elkaar een poortje of een tunnel vormen en je kind uitnodigen om erdoor te kruipen. Hoe krapper de tunnel is, hoe meer het kind voelt hoe het lichaam werkt, waar de grenzen zijn en hoe groot de eigen kracht is. Dit is een leuk spel om met een grote groep te doen.

 

  • Krachtmeting: sta tegenover elkaar, voeten stevig op de grond geplant, de armen gestrekt voor je uit. Handen tegen elkaar – duwen maar!

 

  • Spelen met balans. Ga met je rug tegen elkaar op de grond zitten en duw om beurten. Het gevoel voor balans en begrenzing wordt gestimuleerd; je kind kan ervaren wanneer het veel of (te) weinig ruimte heeft en hoe het gewicht van de ander helpt om zichzelf te voelen.

 

  • Alle activiteiten waarbij je met je handen mag kneden. Een taart bakken, deeg kneden, kleien, een zandkasteel bouwen, scheppen, wroeten en graven in de tuin.

Kortom, leer je kind om de eigen grenzen en gevoeligheid te kennen, en ermee te spelen. Zo kan gevoeligheid een instrument worden, in plaats van ballast.

Hoe spelen zorgt voor lekker slapen

De logica van het dragen

Nieuwsgierig naar meer? In het herfstnummer schreven we dit en nog veel meer over je kind veilige grenzen geven, het juist lekker vrij laten en ver over de horizon heen kijken.

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Je kind is baas over zijn eigen lijf, dus ook over zijn kusjes

Je kind is baas over zijn eigen lijf, dus ook over zijn kusjes

Praten over bloot, oh help! Gelukkig zijn kinderen hier heel onbevangen in en kunnen ze je zonder schaamte allerlei dingen vragen. Soms laten ze letterlijk alles zien. Hoe ga je hier als ouder mee om? Pedagoog-seksuoloog Judith van Duivenboden-Kreijne helpt ons een...

Column: Crèchekind

Column: Crèchekind

Onze kleine verlegen Don Juan gaat inmiddels alweer eventjes naar de crèche. Tot grote vreugde van hemzelf; zodra we door de poort heen lopen begint hij al in zijn handen te klappen van vreugde. Je kunt nog zo’n leuke ouder zijn, maar van een zaal vol met dreumesen en...

Domino-effect van onveilige hechting

Domino-effect van onveilige hechting

Onveilige hechting – we zijn er maar druk mee. Hoe ontstaat een gehechtheidsrelatie bij een jong kind? Wat is het perspectief van onveilig gehechte kinderen? Psycholoog Femke van Roozendaal laat zien in deze long-read waarom de groep onveilig gehechte kinderen het...

Te veilig gehecht? Dat kan niet!

Te veilig gehecht? Dat kan niet!

In de evolutie is hechting, de band tussen ouders en hun kinderen, een heel oud systeem. En hoe ouder een systeem, hoe belangrijker voor het bestaan als soort. Een mensenbaby wordt zo prematuur geboren dat hij nog jarenlange zorg van zijn ouders nodig heeft om te...

Column: Als ik groot ben, word ik een meisje

Column: Als ik groot ben, word ik een meisje

Wat wil je worden als je later groot bent? Die vraag wordt hier doorgaans gesteld omdat de antwoorden zo heerlijk om te horen zijn. Van vuilnisophaler tot lampenmaker, van brandweerman tot hijskraanmeneer. Ook luidt het antwoord zo nu en dan: "Als ik later groot ben...

Cadeau-inspiratie voor de feestdagen

Cadeau-inspiratie voor de feestdagen

Het is voor velen van ons best een opgave ieder jaar. Want wat geef je jouw schatten van kinderen die stiekem al zoveel hebben? Je wil graag dat ze er wat aan hebben, dat het aanzet en inspireert tot eindeloos durend spelen en je wil misschien ook graag dat het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0