Kiemen zijn zo oud als de wereld. Superkrachten schuilen in die fragiel ogende sprietjes. Stiekem geven kiemen je een makkelijke kans om grote hoeveelheden vitamines binnen te krijgen.
Tuinkers kennen we allemaal, maar de variatie aan kiemen is enorm. Eigenlijk kun je bijna alles zelf kiemen. Zoals:
- zonnebloemzaadjes
- fenegriekzaad
- kikkererwten
- gierstzaadjes
- mosterdzaad
- rodekoolkers
- basilicumkers
- linzenkiemen
Sla voor de lol eens wat zaadjes in en ontkiem ze samen met je kinderen. Wedden dat ze het allemaal willen proeven?
Een handvol kiemenAlfalfa
Maak een rolletje met een augurkje en alfalfa, met daaromheen een plakje kaas. Een cocktailprikkertje met een half cherrytomaatje erop en klaar is kees.
Supergroene smoothie
Een spannende smoothie vol groens. Komt-ie: meng een goeie hand doperwten, avocado, wat zilveruitjes, citroensap en munt met spa rood of gewoon water. Als topping een flinke dot linzenkiemen. Vitaminebom!
Sushi-rolletje
Je kunt ook heel simpel een sushi-rolletje met kiemen maken. Dit maak je van een reepje avocado en preikiemen, gerold in een plakje zalm, met eventueel een prikkertje erdoor.
Rodekoolkers
Een rijstwafel, of in dit geval een linzencracker, met humus kun je opvrolijken met de felgekleurde rodekoolkers.
Smakelijk schuitje
Als het mooi is, is het lekkerder. Dit witlofschuitje vul je met linzensalade. Meng dupuis-linzen en stukjes appel met lente ui, walnootjes, een scheutje appelazijn en een drup olijfolie, waarbij je als topping lekker pittige paarse radijskers neemt.
Mini fruitsalade
Nog even geduld tot de aardbeientijd losbarst. Meng dan appel, aardbei, meloen en munt met kleine blokjes feta en tuinkers. Pietsie citroensap erover – klaar.
Omeletrolletje
Heel hartig is dit rolletje van omelet, gevuld met spinazie, bieslook, zongedroogde tomaatjes, tauge, plus naar smaak een paar druppeltjes balsamico.
En een heus recept
Zelf maken: kleine pizza-rondjes van bloemkoolbodem
Nodig:
- 1/3 bloemkool
- handje noten
- Italiaanse kruiden
- 1 ei
- snuf zout en peper
- tomatenpuree
- lievelingskaasje
Meng in de keukenmachine de bloemkool, noten, Italiaanse kruiden, het ei, zout en peper. Druk het mengsel met je vingers op een bakplaat met bakpapier plat tot kleine pizzabodems. Bak ze af op 200 graden, 25 minuten.
Beleg de bodems nu met een laagje tomatenpuree, stukjes van je favoriete kaasje, zoals mozzarella, een zachte geitenkaas of een pittig kaasje, en zet ze 5 minuutjes terug in de oven. Serveer met topping van een goeie mix kiemen.
In samenwerking met Sonja van Bohemen (tekst en receptuur) en Jana Boekholt (fotografie).
Deze recepten en veel meer fijne lentedingen lees je in de nieuwste editie: Groei. Kiind op papier, voor in je hangmat, of waar je ook bent.