Een tijdje terug volgde mijn zoon via de Museum Jeugduniversiteit een college in het Museon in Den Haag. Precies op dat moment was fotografe Angélica Dass daar aanwezig voor haar project Humanae.
Schoonheid van de huid
Wat Humanae precies is en waarom Angélica dit project gestart is, vertelde ze vorig jaar in deze ontroerende Ted talk ‘De schoonheid van de menselijke huid in alle tinten’. Want ondanks dat het meer dan honderd jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft en meer dan vijftig jaar dat Martin Luther King zijn beroemde toespraak hield, geeft de kleur van onze huid nog steeds een eerste en blijvende indruk, stelt Angélica.
Zelf komt Angélica uit een zeer kleurrijke familie. Hun verschillende kleuren omschrijft ze liefdevol als een intens donkere chocoladetint, porselein, vanillekleur met aardbeienyoghurt, kaneelkleurig met een snufje hazelnoot en honing en een mix van koffie en melk. Omdat zij tussen zoveel verschillende gekleurde mensen opgroeide was kleur nooit een ding voor haar. Buitenshuis ontdekte ze al snel dat kleur vele andere betekenissen had en merkte ze dat ze op haar kleur beoordeeld werd. Humanae is uit haar geschiedenis en ervaring met huidskleur ontstaan.
Een intens donkere chocoladetint, porselein, vanillekleur met aardbeienyoghurt, kaneelkleurig met een snufje hazelnoot en honing en een mix van koffie en melk
Beken kleur
Humanae heeft als doel onze ware kleuren op te lichten in plaats van de onware kleuren wit, rood, zwart of geel waarmee we rassen trachten in te delen. Want hoe kunnen we alle mensen indelen binnen zo’n beperkt kleurenpalet? Iedereen heeft een eigen kleur en dat wil Angélica met haar tentoonstelling laten zien. Elke foto maakt ze op dezelfde manier. Zonder indeling op nationaliteit, geslacht, leeftijd, ras, maatschappelijke klasse of religie. Daarna bepaalt ze welke kleur achtergrond op basis van het internationale PANTONE ® -systeem het meest met de huidskleur overeenkomt. In PANTONE ® zijn alle kleuren even belangrijk en dat is ook hoe Angélica mensen ziet. Ze deelt haar werk niet alleen in musea, maar vooral via internet. Ze vindt het belangrijk dat het open concept iedereen uitnodigt. De tentoonstelling is naar haar zeggen pas compleet wanneer de gehele wereldbevolking een plaatsje heeft in haar kleurrijke mozaïek.
Tentoonstelling
Uiteraard lieten wij de kans om deel uit te maken van deze unieke tentoonstelling niet lopen. Ik vind het belangrijk en een grote eer dat mijn zoon en man deel uitmaken van Angélica’s project. Want zoals Nynke stelt in haar column ‘Wit is ook een kleur’ en Drees in haar stuk ‘Kleine racistjes’ zou diversiteit een vast onderdeel moeten zijn van ieders opvoeding. Humanae biedt een mooie gelegenheid om te laten zien hoe uniek we allemaal zijn.
Een deel van Angélica’s fotoserie is te zien in het Museon in Den Haag.