Herfst: 8 x appel

door Christel Rengers

Herfst is appeltijd. Dus verzamelden wij een paar heerlijke recepten en hoef jij alleen je kinderen nog maar aan het schillen te zetten.

8 x appel: Appelchips

Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Schaaf (met mandoline of kaasschaaf) of snij met een scherp mes de appel in zo dun mogelijke plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes erop. Strooi er wat kaneel overheen. Zet de bakplaat in de oven en laat de chips in ongeveer twee uur knapperig worden. Kijk tussendoor of ze al mooi bruin worden. Soms moeten ze er wat langer in, dat is per oven en dikte van de chips verschillend. Laat ze afkoelen buiten de oven op de bakplaat en smullen maar. Stop de rest in een mooie glazen pot voor later. Al zal er waarschijnlijk niets over blijven omdat ze zo lekker zijn.

Heb je de tijd, dan kun je de appelschijfjes ook aan een touwtje boven de kachel of verwarming hangen om te drogen. Zo’n appelslinger staat natuurlijk wel heel erg gezellig. Het is dan wel handig om de schijfjes van te voren te mengen met wat citroensap en kaneel, zodat de kaneel goed blijft plakken en de appel niet te bruin wordt.

Appelmoes

Klassieke appelmoes is zo gemaakt en lekker als tussendoortje, toetje of op de pannenkoek. Je kunt dit prima samen met de kinderen maken en als bonus ruikt het huis ook nog eens heerlijk. Strooi er wat kaneel over voor een extra herfstige smaak.

Ongebakken appeltaart

Vier samen dat de herfst begonnen is met deze heerlijke rauwe appeltaart. Zet de kinderen aan het schil- en snijwerk, dat is goed voor de motoriek en de zelfstandigheid.

Warme appelcider

Na een middag buiten spelen of een gezellige boswandeling is niets fijner dan opwarmen met een warm glas appelcider. Je maakt het door 5 kruidnagels, 8 korrels piment, een paar stukjes schil van een sinaasappel (dun afgesneden), 4 stukjes steranijs, 2 kaneelstokjes, een beetje nootmuskaat en troebele appelsap – uit een pak of vers geperst – in een grote pan te doen. Optioneel: gember, ahornsiroop, een hele appel met de kruidnagels er in gestoken of stukjes citroenschil.

Zet het op een laag vuurtje en laat langzaam warm worden zonder dat het kookt. Na een minuut of 10 of zodra het heet is kun je het door een zeefje in de glazen gieten. Voor het authentieke effect kun je in elk glas een kaneelstokje steken en een schijfje appel op de rand van het glas. Maar laat het vooral wat langer opstaan, want het ruikt heerlijk. Je kunt de appelcider ook ’s morgens alvast klaar maken en meenemen in een thermoskan om te drinken tijdens de boswandeling.

Herfstmuffins

Gezellig en makkelijk om samen te maken. Neem 200 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel, 60 gram gesmolten en afgekoelde boter (of wat eetlepels plantaardige olie) en 1 ei. Meng alles en roer goed door elkaar. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn en ook niet te dun. Ik giet altijd beetje bij beetje wat melk bij het beslag totdat het vloeibaar genoeg is om in een vormpje te scheppen met een lepel. Snijd dan een (geschilde) appel in stukjes en roer deze door het beslag. Je kunt er ook andere ingrediënten bij doen zoals zaden, bramen, gedroogd fruit of noten. Wil je het iets zoeter maken, dan kun je er wat honing of ahornsiroop doorheen mengen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een muffinblik in, vul papieren vormpjes of andere toffe vormpjes. Bak de muffins ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven en kijk af en toe of ze al gekleurd zijn. Je kunt er een satéprikker in te steken om te controleren of ze al klaar zijn. Zijn ze klaar dan komt de prikker er schoon uit.

Appelpannenkoeken

Nodig voor het beslag: 500 gram volkoren meel (bijvoorbeeld spelt of tarwe of deels boekweit of haver), 1 liter melk, 2 eieren, snufje zout, olie of roomboter om in te bakken.

Mix alle bovenstaande ingrediënten door elkaar. Schil twee appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne plakjes. Roer wat kaneel en rozijnen door het beslag. Doe de olie of boter in de pan en verhit. Giet wat beslag in de pan en leg de appelschijfjes in het beslag in de pan. Bak de pannenkoek aan beide kanten. Et voilà je eerste pannenkoek is klaar. Ga vooral zo door tot je een lekkere stapel hebt.

Apple crumble

Voor 4 personen: 4 zoete appels, 2 theelepels kaneel, 2 eetlepels citroensap, 100 gram meel naar keuze, 50 gram roomboter een snufje zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden, schil de appels en snijd in stukjes. Voeg daarna kaneel en citroensap toe. Meng het meel met de roomboter en het zout en wrijf er kruimels van. Doe de appels vier kleine ovenbakjes of een schaal. Kruimel het deeg over de appelstukjes en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Appelflappen

Appelflappen bakken ouderwets? Kinderen vinden het vaak superleuk om te maken. Het is iets wat ze al jong helemaal zelf kunnen. Benodigdheden voor 6 appelflappen: 6 plakken bladerdeeg, 1 goudrenet, 1 ei, 1 grote hand rozijnen, 1 el kaneel en wat citroensap. Extra lekkere flappen maken? Doe er stukjes walnoot, monchou, cranberry’s, frambozen, bramen of custard bij.

Verwarm de oven eerst even voor op 200 graden. Leg het bladerdeeg op een snijplank zodat het kan ontdooien. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Meng de appel, het kaneel, de rozijnen en het citroensap. Schep een beetje van het appelmengsel op het bladerdeeg. Let op, een klein beetje is genoeg anders kan de flap niet meer dicht. Vouw er een driehoek van en druk de randjes goed aan. Klop vervolgens het ei in een kopje en bestrijk de appelflappen ermee. Bak de appelflappen goudbruin in ongeveer 15 minuten. Tip: je kunt het bladerdeeg ook halveren en miniflapjes maken.

Zin gekregen in meer herfstige recepten? Eet smakelijk!

Meer lezen in de keuken

Keet smakelijk, Laura Emmelkamp

Wereldeters, Marjolein de Vlaam

Zilveren lepel voor kinderen, Italiaanse gerechten

Ook hartstikke fijn: Het hele JAARfeesten van Lisa Wade en Daan Rot

Herfstpicknick met warme dekens

Inspiratie voor je herfsttafel!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kiem je gek! Frisse recepten met kiemen

Kiem je gek! Frisse recepten met kiemen

Kiemen zijn zo oud als de wereld. Superkrachten schuilen in die fragiel ogende sprietjes. Stiekem geven kiemen je een makkelijke kans om grote hoeveelheden vitamines binnen te krijgen. Tuinkers kennen we allemaal, maar de variatie aan kiemen is enorm. Eigenlijk kun je...

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!   Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9...

Spannende proefjes om mee te experimenten

Had jij vroeger ook zo'n oom of tante die theezakjes kon laten vliegen of je haren rechtop kon laten staan met een ballon? Een paar attributen werden uit de keuken gevist en met een mysterieuze lach werd je meegenomen naar buiten. Daar werd dan een geheimzinnige truc...

Zomercompote van aardbei en rabarber

Zomercompote van aardbei en rabarber

De rabarber is rijp om te oogsten. De zoetzure smaak past goed bij aardbei. Tijd dus voor een simpele compote! Ingrediënten300 gram aardbeien300 gram rabarber1 vanillestokje100 ml water BereidingVerwijder de bladeren en de harde onderkant van de...

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Koken vanaf de basis: wat maak je van melk?

Met melk in huis, of een koe in je achtertuin, kun je veel lekkere zuivelproducten maken. Kijk maar. Melk Het simpelste dat je kunt doen met melk is opdrinken. Gewoon koud. Zelf houd ik het meeste van verse rauwe melk. Liefst van biologische afkomst van koeien die...

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Naar het theater! Leef je maar eens helemaal… in

Het zaallicht gaat uit. Het gemompel verstomt in het donker. Een spot gaat aan... en in het licht ontstaat een hele nieuwe wereld. Een verhaal waar je in meegezogen wordt. En naast je - of op je schoot, omdat het donker toch wel heel spannend is - zit je kind met...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0