Regelmatig gaan we de natuur in om alles wat leeft van dichtbij te kunnen bekijken. Handig daarbij zijn zoekkaarten, een vergrootglas, observatie-potje en verschillende natuurgidsen. Alleen is het soms wat lastig om dat allemaal mee te sjouwen. Zo ontstond onze Natuurtas.
Het is een rugtas vol met handige spulletjes. Denk aan zoekkaarten, observatiepotjes, een potlood met notitieboekje, een paar kleine natuurgidsen, klein netje, spiegel, mini-microscoop en vergrootglas. We voelen ons altijd heuse biologen wanneer die tas mee is.
Gaan we de natuur in, dan draagt onze zoon de tas het liefst zelf. Zodra we iets nodig hebben is het binnen handbereik. Toen we onlangs naar de sloot gingen en daar verschillende waterdiertjes uitvisten konden we gelijk op de zoekkaart nagaan wat we precies gevangen hadden. In een notitieboekje werd de vondst ter plekke gedocumenteerd en nagetekend. De tas geeft een extra dimensie aan een wandeling omdat je de dingen die je tegenkomt gelijk kunt onderzoeken, determineren of vastleggen. Daarna leg je het weer terug in de natuur. Kinderen doen uit zichzelf en spelenderwijs allerlei onderzoeken en experimenten. Ze zijn nieuwsgierig en onderzoekend van aard. De Natuurtas helpt ze bij het ontdekken. Zelf leer je er ook een hoop van.
Op avontuur
Een natuurtas kun je vullen met wat je maar wil of handig vindt. Omdat je alles bij elkaar houdt, kun je direct de deur uit om op onderzoek te gaan. Je hoeft niet eerst alles zuchtend bij elkaar te gaan zoeken om vervolgens de helft te vergeten. Dat geeft alleen maar frustratie en doet af aan de inspiratie en het avontuur. Hieronder heb ik wat tips om je een beetje op weg te helpen bij het samenstellen van je eigen Natuurtas.
Leesvoer voor onderweg
De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen
Praktische natuurgids voor de jeugd
Handige tools in de tas
Herkenningskaart Wilde dieren in de tuin